Περιεχόμενα
Συμβαίνει συχνά στους ανθρώπους να έχουν μια άσχημη εμπειρία και να προσπαθούν να κάνουν αυτή την εμπειρία έναν γενικό κανόνα. Κάπως έτσι φτιάχτηκαν και τα ζώδια. Αν κάποιος είναι Υδροχόος και κάνει κάτι, τότε είναι κανόνας για τους Υδροχόους. Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι εφαρμόζει αυτή τη λογική σε όλο τον ανδρικό πληθυσμό και ανάγει τις άσχημες εμπειρίες που είχε με τους άντρες σε κανόνα.
Στην Ελλάδα ακούμε γυναίκες να λένε «όλοι οι άντρες είναι μ@λ@κες», αλλά αυτό φυσικά δεν αποτελεί σεξισμό. Είναι μήπως οι άντρες άνθρωποι; Όχι δα. Όλοι τους βιαστές και δολοφόνοι. Αυτό είναι το αφήγημα που ακολουθείται στη σύγχρονη εποχή και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι με τα ξεσπάσματα μίσους της, αποτελεί μια από τις μπροστάρισσες στο κυνήγι των ανδρών.
Την αφορμή αυτή τη φορά για να κάνει ένα νέο ξέσπασμα μίσους και σεξισμού εις βάρος των ανδρών, της την έδωσε ένας ακροατής του podcast της, που την ρώτησε αν θεωρεί οκ μια γυναίκα να μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς τον πατέρα του.
«Το έχω σκεφτεί πολύ αυτό. Πολλοί φίλοι μου έχουν καταψύξει τα ωάρια τους για να αγοράσουν χρόνο, να κάνουν τις καριέρες που θέλουν, να γνωρίσουν τον σύντροφο που θέλουν. Ξέρω όμως και πολλούς που έκαναν εξωσωματική γιατί δεν ήθελαν να μείνουν έγκυες φυσικά. Είμαι 31 ετών και είναι τρελό που μου είπε ο γιατρός ότι σε 2-3 χρόνια θα συζητήσουμε για την ψύξη των ωαρίων μου. Με σόκαρε. Όχι ότι δεν σκέφτομαι πως είναι λογικό, αλλά δεν περίμενα ότι είμαι τόσο κοντά στο να αρχίσω να το σκέφτομαι. Η μητέρα μου έμεινε έγκυος με φυσικό τρόπο στα 38, οπότε δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι θα ήθελα κι άλλα παιδιά.
Μου αρέσει να είμαι μαμά. Δεν ξέρω αν θα βρω κάποιον να μεγαλώσουμε μαζί τα παιδιά. Μια φίλη μου, πολύ διάσημη με πολλές αδερφές, όταν της είπα ότι παίρνω διαζύγιο, μου είπε “μη στενοχωριέσαι, οι άντρες δεν τρομοκρατούνται επειδή έχεις παιδί”. Και είχε δίκιο. Θα πω πως υπάρχουν άντρες που σέβονται την οικογένεια, δηλαδή εμένα και τον Sly, τον γιο μου, και τη σχέση μας. Και αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Αν δηλαδή εκτιμάς τη ζωή μου ως μητέρα και τον χρόνο μου με τον γιο μου που είναι το Νο1 για μένα, κερδίζεις πόντους».
«Οι άντρες δεν είναι τόσο εξελιγμένοι»
Τα παραπάνω μοιάζουν με καλά λόγια για κάποιους άντρες, αλλά δεν είναι. Αποτελούν την γέφυρα της για να πει αυτό που θέλει να πει και να καταγγείλει τους άντρες.
«Αλλά γενικά δεν είναι ότι οι άντρες σκέφτονται “Ω, θεέ μου, δεν θέλω να γίνω πατριός”. Είναι πολύ πιεστικό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι άντρες σκέφτονται μόνο με τα πέη τους. Και δεν είναι τόσο εξελιγμένοι. Μια γυναίκα θα σκεφτόταν “δεν ξέρω αν μπορώ να βγω μαζί με αυτόν τον τύπο, έχει δύο παιδιά”. Οι άντρες δεν έχουν φτάσει εκεί. Θα ερωτευτούν και μετά θα σκεφτούν “σκατά, αυτή έχει δύο παιδιά. Υποθέτω θα είμαι πατριός τώρα”.
Δε λέω ότι αυτό είναι καλό, λέω απλώς ότι δε χρειάζεται να στενοχωριέστε. Δεν πρέπει να είναι παράγοντας για το αν θα κάνετε παιδιά ή όχι μόνες σας, επειδή οι άντρες δεν σκέφτονται έτσι. Θέλω να είμαι προσεκτική πως εκφράζομαι γιατί νομίζω ότι το να έχεις δύο ανθρώπους να μεγαλώνουν ένα παιδί, είναι σημαντικό. Νομίζω ότι το να έχεις πατέρα, είναι σημαντικό, αλλά θέλω να πω ότι ξέρω αρκετές γυναίκες που το έκαναν μόνες και είναι καταπληκτικές μαμάδες με υπέροχα παιδιά. Και εγώ στην ουσία μόνη μητέρα είμαι. Επομένως, δεν θα φοβόμουν να γεννήσω ένα παιδί μόνη».
Σύμφωνα με τα παραπάνω, για την Έμιλι Ραταϊκόφσκι, οι άντρες ακολουθούν το κάτω κεφάλι, έχουν μυαλό αμοιβάδας γιατί δεν είναι τόσο εξελιγμένοι και είναι συναισθηματικά υποδεέστεροι.
Λέγοντας όλα αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς πως αφήνει αιχμές για πρώην συντρόφους της, όπως τον Έρικ Άντρε με τον οποίο αναρτούσαν γυμνές τους φωτογραφίες στο Instagram. Η ίδια πάντως δεν εξηγεί, αφού έχει τόσα κακά να προσάψει για τους άντρες, γιατί είναι στρέιτ και φιλιέται για παράδειγμα με τον Χάρι Στάιλς.
Μετά απ’ αυτό το ξέσπασμα εις βάρος των ανδρών, η Ραταϊκόφσκι έβαλε τη φωνή της λογικής και εξήγησε όλες τις δυσκολίες του να φέρνεις έναν άντρα στη ζωή σου ούσα μόνη μητέρα.
Την ενοχλούν οι άντρες που δεν ενδιαφέρονται για όσα της αρέσουν
Και μετά επέστρεψε στο ξέσπασμα, αυτή τη φορά όταν μια ακροάτρια την ρώτησε πως νιώθει για τους άντρες που ψάχνουν γυναίκες για να τους φροντίζουν.
«Δεν θέλω να κάνω καμία δουλειά για κανέναν. Δεν θα είμαι υπάλληλος. Γι’ αυτό και μου αρέσει όταν οι άντρες με ρωτάνε τι μου αρέσει εμένα, γιατί έχω συνηθίσει άντρες να πιστεύουν ότι είναι παντογνώστες και δεν έχω τίποτα να τους μάθω. Μου αρέσει όταν τους ενδιαφέρει σοβαρά με τι ασχολούμαι, αλλά τις περισσότερες φορές δε συμβαίνει.
Έβγαινα με έναν τύπο για πολύ λίγο, δεν θα πω το όνομά του, που δεν διάβασε ποτέ στο βιβλίο μου. Έφτασε στη μέση και μετά είπε “είναι πολύ καλό”. Όλο έλεγε ότι διαβάζει αργά, αλλά εγώ σκεφτόμουν ότι δεν ενδιαφέρεται για μένα. Και, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ παράξενο να λες σε κάποιο να διαβάζει τόσο προσωπικά πράγματα για σένα, όταν είστε έξω μαζί. Είχα δύο τύπους που μου ζήτησαν να τους προτείνω πράγματα και το έκανα και τελικά δεν τα ακολούθησαν. Ούτε αυτό μου αρέσει. Γενικώς, εκτιμώ όταν οι άντρες με ρωτούν τι με ενδιαφέρει και θέλουν να ακούσουν τη μουσική που μου αρέσει, και θέλουν να ξέρουν τι σκέφτομαι και με τι περνάω καλά γιατί όλα αυτά πιστεύω ότι δείχνουν και την προσωπικότητα μου, το ποια είμαι.
Και πολλές φορές, μικρές ιστορίες και κείμενα που μου αρέσουν, είναι ο πυρήνας του εαυτού μου και νιώθω ότι έμαθα πολλά για ανθρώπους βασισμένη στις ερμηνείες τους για κάποια κείμενα. Έχω εντυπωσιαστεί και απογοητευτεί από πράγματα που τους έχω στείλει ενα διαβάσουν. Θέλω επίσης να πάω να δω ταινίες με κάποιον και να μου πει τι σκέφτεται. Και ποτέ δε με ενοχλεί κάποιος να θέλει να κάνει πράγματα που με ενδιαφέρουν».
Όλα αυτά είπε η Έμιλι Ραταϊκόφσκι που, ενδεχομένως, έχει απογοητευτεί από κάποιες σχέσεις και ραντεβού που βγήκε, αλλά νιώθει, για κάποιο λόγο, την ανάγκη να αναγάγει την εμπειρία της ως κάτι που ισχύει για όλους τους άντρες.
Εδώ το ερώτημα είναι πάντοτε, προς τον οποιονδήποτε, αν ο καθένας εξ ημών που κατηγορεί τους/τις πρώην για τα πάντα, έχει σκεφτεί μήπως ο ίδιος ήταν η κοινή συνισταμένη του προβλήματος στις σχέσεις αυτές. Αν ποτέ μας διαβάσεις Έμιλι, σου δίνουμε food for thought.