Οι κλασικές ελαιογραφίες μπορούν να έχουν μια διαρκή γοητεία, είτε πρόκειται για ζευγάρια με μια τρυφερή αγκαλιά είτε για νεκρή φύση με αισθησιακές ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, οι καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα έργα για να αποτυπώσουν την ομορφιά και το πάθος της αγάπης.

Γενικά η τέχνη υμνεί την αγάπη με ποικίλους τρόπους και με αφορμή το ότι σήμερα είναι του Αγίου Βαλεντίνου, αξίζει μια ματιά σε υπέροχα αριστουργήματα που χάρισαν συναισθήματα ρομαντισμού.

Όπως, για παράδειγμα, το «The Kiss» του Gustav Klimt. Ένα αναμφισβήτητο αριστούργημα από τη «Χρυσή Περίοδο» του Αυστριακού, ο πίνακας είναι ταυτόχρονα ερωτικός και τρυφερός. Ο Klimt εμπνεύστηκε από το στυλ των ιαπωνικών ψηφιδωτών και την καθολική απήχηση της ρομαντικής αγάπης.

«Το φιλί αποτελεί την επιτομή των συναισθημάτων τρυφερότητας και αγάπης και μιλά σε όλες τις γενιές ανθρώπων», δήλωσε ο επιμελητής Franz Smola, στο μουσείο Upper Belvedere στη Βιέννη, καθώς η γκαλερί γιόρταζε την 100ή επέτειο από τον θάνατο του Klimt το 2018.

Ο πίνακας δείχνει το χαρακτηριστικό φύλλο χρυσού του καλλιτέχνη σε εκθαμβωτικό αποτέλεσμα. Το να το δεις αυτοπροσώπως στο The Belvedere μπορεί να είναι μια συναισθηματική εμπειρία. Είναι ένα ουσιαστικό έργο, πολύ πιο επιβλητικό από ό,τι οι επισκέπτες θα μπορούσαν να προβλέψουν. Αλλά ακόμη και μια διαδικτυακή προβολή μπορεί να παρασύρει.

The Kiss – Gustav Klimt

Chez le Père Lathuille – Édouard Manet 

Μια σκηνή που απεικονίζει μια πιο μετριοπαθή έκφραση επιθυμίας. Όμως το πάθος του ζευγαριού φαίνεται από τα βαθιά τους βλέμματα, και τη θέση του σώματός τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη n. romano (@passionetpouvoir)

The Grand Canal of Venice (Blue Venice) – Édouard Manet

Η Βενετία είναι μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου. Σε συναρπαστικές αποχρώσεις του μπλε, ο πίνακας του Manet αποτυπώνει την ονειρική αίσθηση να επιπλέεις σε ένα κανάλι σε μια από τις φημισμένες γόνδολες της πόλης.

Άγιος Βαλεντίνος

GettyImages

The Fisherman and the Syren – Frederic Leighton

Δεν χρειάζεται να είσαι κριτικός τέχνης για να δεις τη φωτιά και το πάθος που εμπνέει αυτόν τον μυθολογικό πίνακα. ο πόθος μπορεί να είναι βραχύβιος: Οι μυθικές Σειρήνες λέγεται ότι παρασύρουν τους ναυτικούς στο θάνατο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη IGPaintings ? (@igpaintings)

Cupid and Psyche as Children – William-Adolphe Bouguereau

Αυτός ο πίνακας απεικονίζει τον Έρωτα, τον Έλληνα θεό της αγάπης και της στοργή. Ο πίνακας του Bouguereau, είναι μια αλληγορία της αγάπης που θριαμβεύει πάνω από τα εμπόδια.

Με πληροφορίες από CNN