Η κωμικός και ηθοποιός Awkwafina, δημοσίευσε μια μακροσκελή δήλωση στον λογαριασμό της στο Twitter, το Σάββατο, αναφερόμενη στις επικρίσεις που δέχτηκε από τον Τύπο και τα social media, επειδή φέρεται να μιμήθηκε την προφορά των ανθρώπων της μαύρης κοινότητας και να χρησιμοποίησε λεξιλόγιο και συμπεριφορές της Αφρο-αμερικάνικης κουλτούρας, κατά τη διάρκεια της καριέρας της.

Η Αμερικανίδα σταρ κινεζικής καταγωγής, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Nora Lum, εξήγησε την οπτική της στα φυλετικά θέματα που προέκυψαν: «Το μεταναστευτικό μου υπόβαθρο, μου επέτρεψε να δημιουργήσω μια αμερικανική ταυτότητα, από τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές που παρακολουθούσα, τα παιδιά με τα οποία πήγαινα μαζί στο δημόσιο σχολείο και την ανεξάντλητη αγάπη μου και τον σεβασμό μου για το hip hop. Πιστεύω πως ως κοινότητα, οι Κινέζοι – Αμερικάνοι, προσπαθούν ακόμη να βρουν άκρη για το τι σημαίνει αυτό το ταξίδι για εκείνους – τι είναι σωστό και που δεν ανήκουν».

Angelina Jolie: Μοιράζεται επιστολή από Αφγανή γυναίκα – «Δεν έχει πάει σχολείο από τότε που επέστρεψαν οι Ταλιμπάν»

«Και παρότι ακόμα μαθαίνω και κάνω προσωπική δουλειά με τον εαυτό μου, γνωρίζω με σιγουριά πως θέλω να ξοδέψω το υπόλοιπο της καριέρας μου προσπαθώντας να αναπτερώσω τις κοινότητες μας. Την πρώτη φορά θα αποτύχουμε, θα μάθουμε, θα αναγνωρίσουμε, θα ακούσουμε και θα συναισθανθούμε…Και θα συνεχίσω αδιάκοπα προς αυτό το μονοπάτι».

Η παραπάνω δήλωση, αφορά την πρόσφατη απάντηση της στην αρνητική κριτική που δέχτηκε, επειδή χρησιμοποίησε την λεγόμενη μαύρη προφορά, καθόλη τη διάρκεια της καριέρας της – από την πρώτη της επιτυχία στο ραπ τραγούδι – παρωδία “My Vag”, μέχρι τους πρόσφατους ρόλους της στις επιτυχημένες ταινίες “Crazy Rich Asians” και “Ocean’s Eight”.

Το θέμα, αποτελεί κομμάτι του συνεχώς εξελισσόμενου debate, σχετικά με την πολιτική ορθότητα και την πράξη του να υιοθετείς ήθη μιας άλλης κουλτούρας, χωρίς τον απαραίτητο σεβασμό και αναγνώριση – το λεγόμενο cultural appropriation.

Πηγή: CNN