Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέφρι Κάρλσον, που έγινε γνωστός για τον ρόλο του ως η τρανς γυναίκα Ζόι στη σαπουνόπερα All My Children, άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Πέμπτη, στις 6 Ιουλίου.

Ο θάνατός του Τζέφρι Κάρλσον αναφέρθηκε από τη φίλη του και ηθοποιό του Shakespeare Theatre Company, Σούζαν Χαρτ, η οποία έπαιξε τη Γερτρούδη απέναντι στον Άμλετ του Κάρλσον.

Είπε ότι ο Κάρλσον πέθανε στις 6 Ιουλίου και ότι ήταν «απλώς συντετριμμένη». Δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τα αίτια του θανάτου του.

Ο Τζέφρι Κάρλσον γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1975 και φέρεται να πήρε το όνομά του από τον χαρακτήρα του All My Children, Jeff Martin, καθώς η μητέρα του ήταν θαυμάστρια της σειράς. Ο ίδιος εμφανίστηκε σε περισσότερα από 50 επεισόδια της σαπουνόπερας, ξεκινώντας τις εμφανίσεις του από το 2006.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή ως μια βρετανίδα ροκ σταρ που ονομάζεται Ζαρφ, αλλά κλήθηκε να επιστρέψει μήνες αργότερα, όταν οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να επαναφέρουν τον χαρακτήρα ως τρανς γυναίκα.

Η μετάβαση του φύλου της Ζόι παρουσιάστηκε λεπτομερώς, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεών της με έναν ενδοκρινολόγο, της συμμετοχής σε μια ομάδα υποστήριξης τρανς και της επικοινωνίας με τους γονείς της.

Ενώ υπήρχαν λίγοι μικροί ρόλοι για τρανσέξουαλ χαρακτήρες στην αμερικανική τηλεόραση εκείνη την εποχή, η Zόι ήταν ο πρώτος τέτοιος βασικός χαρακτήρας σε σαπουνόπερα που προβαλλόταν στην πρωινή ζώνη.

Η εισαγωγή της ήταν αμφιλεγόμενη: το 2006, οι LA Times ανέφεραν ότι η επερχόμενη μετάβαση της Zόι είχε «πυροδοτήσει έντονη συζήτηση» στους πίνακες μηνυμάτων θαυμαστών και ότι ενώ το κοινό της σαπουνόπερας είχε συνηθίσει στους γκέι χαρακτήρες, «η αντιμετώπιση του πρώτου τρανσέξουαλ που βγήκε στην τηλεόραση, θα μπορούσε να αποβεί ριψοκίνδυνη κίνηση σε μια εποχή που το κοινό των δραματικών σειρών της πρωινής ζώνης είχε αλλάξει σύσταση».

Αλλά η Zόι είχε στόχο να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση, είχε δηλώσει ο Τζέφρι Κάρλσον στο περιοδικό People ένα χρόνο αργότερα.

«Μέλη της κοινότητας των τρανσέξουαλ μιλούν χρησιμοποιώντας στα chatrooms τις αφίσες από το All My Children», πρόσθεσε. «Πήρα ένα γράμμα από ένα 11χρονο κορίτσι. Έλεγε: “Είναι ωραίο που θα γίνεις κορίτσι. Τότε θα έχουμε κοινά πράγματα”».

Οι ρόλοι του Τζέφρι Κάρλσον

Το All My Children προβλήθηκε για περισσότερα από 10.000 επεισόδια από το 1970 έως το 2011 στο αμερικανικό δίκτυο ABC.

Ο Κάρλσον έπαιξε επίσης στο Μπροντγουέι, υποδύθηκε τον Billy στο «The Goat or Who Is Sylvia» (Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια) του Edward Albee και τη Μέριλιν στο «Ταμπού».

Είχε υποδυθεί επίσης μικρούς ρόλους σε ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της κωμωδίας «Hitch» του 2005 του Will Smith.

Ο θεατρικός συντάκτης του Time Out New York, Άνταμ Φέλντμαν, περιέγραψε τον Κάρλσον στο Twitter ως «ένα αστέρι του Μπρόντγουεϊ (ο Μπίλι στο The Goat, η Μέριλιν στο Ταμπού) και της τηλεόρασης (ο πρωτοποριακός τρανς χαρακτήρας Zόι στο All My Children). Ένας ισχυρός ηθοποιός και μια οδυνηρή απώλεια… ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν κάτι ξεχωριστό».

Ο συμπρωταγωνιστής του Τζέφρι Κάρλσον στο All My Children, Έντεν Ρίγκελ, έγραψε: «Συνετρίβην όταν άκουσα για τον θάνατο του πανέμορφου και ταλαντούχου Τζέφρι Κάρλσον. Νιώθω τυχερός που αποκάλεσα αυτή την ευγενική ψυχή “φίλη” και είδα από κοντά τη λαμπρή δουλειά του. Έφυγε πολύ νωρίς -μια ασύλληπτη απώλεια. Σ’ αγαπώ Τζέφρι. Ξεκουράσου, φίλε».

Η Shakespeare Theatre Company στην Ουάσιγκτον θυμήθηκε τις «αξέχαστες παραστάσεις» του στο Lorenzaccio το 2005, στον Άμλετ το 2007, στο Free for All το 2008 και στον «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 2016. Η εταιρεία ανέφερε τον Άμλετ στο αφιέρωμα: «Καληνύχτα, γλυκέ πρίγκιπα και μακάρι στρατιές αγγέλων να σε τραγουδήσουν στην ανάπαυσή σου».