Το τυρί casu marzu αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση τυριού καθώς, απαγορεύεται η πώληση του μιας, και βασικό συστατικό της παραγωγής του, αποτελούν τα σκουλήκια! Συγκεκριμένα, γεννούν τα αβγά τους μέσα στις ρωγμές του τυριού, συνήθως στο fiore sardo -το αλμυρό πεκορίνο της Σαρδηνίας- τα σκουλήκια εκκολάπτονται, μεταβολίζουν τις πρωτεΐνες και μετατρέπουν το προϊόν σε ένα μαλακό κρεμώδες τυρί. Στη συνέχεια, ο τυροκόμος ανοίγει την κορυφή, η οποία είναι σχεδόν ανέγγιχτη από σκουλήκια, για να βγάλει μια κουταλιά από την ιδιαίτερη αυτή, τοπική λιχουδιά.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2009, το casu marzu ανακηρύχτηκε ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες ενώ, η ιταλική κυβέρνηση απαγορεύει δια νόμου την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα. Ωστόσο, τόσο οι ντόπιοι όσο και οι πιο «ψαγμένοι» γαστρονομικά επισκέπτες, αναζητούν το συγκεκριμένο τυρί αγνοώντας τους κινδύνους. Εξάλλου, παρά τις αντενδείξεις για την υγεία και παρά το ενδεχόμενο πρόκλησης μολύνσεων, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό που να συνδέεται με την κατανάλωση του συγκεκριμένου τυριού.
Επίσης, παρά το μεγάλο πρόστιμο των 50.000 ευρώ το οποίο και θα κληθεί να πληρώσει όποιος επιχειρήσει να το πουλήσει, το casu marzu, είναι επισήμως κατοχυρωμένο ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά την αναθεώρηση του νόμου που συνδέει τα έντομα με την διατροφή, σε περιπτώσεις που εκείνα εκτρέφονται με σκοπό την κατανάλωση τους. Αξιοσημείωτο είναι και το ότι, η ένταξη των εντόμων στην διατροφή των Ευρωπαίων θα σήμαινε μία επανάσταση σε πολλούς τομείς, όπως η κτηνοτροφία και η κλιματική αλλαγή, επιφέροντας αλυσιδωτές αλλαγές στο σύνολο αυτών. Και μπορεί για τους δυτικούς πολιτισμούς τα σκουλήκια να μοιάζουν αποκρουστικά όμως, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ασίας αντιμετωπίζει τα έντομα ως βασικό στοιχείο της διατροφής του.
Στην κατεύθυνση αυτή, το 2005 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sassari της Σαρδηνίας ανέθρεψαν μύγες στο εργαστήριο και τις έβαλαν να μολύνουν το τυρί πεκορίνο για να δείξουν ότι η διαδικασία μπορεί να συμβεί και με ελεγχόμενο τρόπο. Το τυρί, έχει πολλά διαφορετικά ονόματα, όπως casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio ενώ κάθε υποπεριοχή του νησιού έχει τον δικό της τρόπο να το παράγει χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη γάλακτος.
Σε κάθε περίπτωση τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ερευνητές περιμένουν την αλλαγή του νόμου που θα τους επιτρέψει να παράγουν και να πωλούν νόμιμα αυτό το τόσο ιδιαίτερο και μοναδικό είδος τυριού.
Διαβάστε ακόμα στο Nitro.gr
Το Cinque Terre της Ελλάδας: Το νησί του Αιγαίου που θυμίζει Ιταλία
Στη Σικελία μπορείς να αγοράσεις σπίτι με μερικές εκατοντάδες ευρώ
Εδώ δε χρειάζεσαι fuel pass κι αμάξι: 5 νησιά που τα περπατάς απ΄άκρη σ΄άκρη μέσα σε 1.5 ώρα