Ο Dave Chappelle που συχνά προκαλεί τις αντιδράσεις του κόσμου με τις δηλώσεις του σχετικά με τις γυναίκες και τους τρανς, τον έχουν κάνει να μην είναι τόσο συμπαθής. Όμως στην πρόσφατη παράσταση του στο TD Garden της Βοστώνης, ο 50χρονος κωμικός βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο, μετά τις δηλώσεις του για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και την στήριξη των ΗΠΑ.

Κι ενώ ο ίδιος ήταν να μην αναφερθεί καθόλου στον πόλεμο και στην εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στη Μέση Ανατολή, τελικά όχι μόνο το έκανε, αλλά επεκτάθηκε περισσότερο όταν κάποιος από το κοινό του είπε να το βουλώσει.

Αφού καταδίκασε αρχικά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1000 Ισραηλινοί, ο Chappelle «κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε αθώους πολίτες και ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου», αναφέρει η Page Six, ενώ σύμφωνα με το Deadline «είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ ήταν ένοχες για τη βοήθεια στη σφαγή αθώων πολιτών».

Η αντίδραση του κοινού ήταν ανάμεικτη, με κάποιους να χειροκροτούν και να φωνάζουν «ελεύθερη Παλαιστίνη», ενώ άλλοι αποχώρησαν από την παράσταση, σύμφωνα με το WSJ.

«Βγήκαμε έξω και συναντηθήκαμε με πολλούς άλλους Εβραίους που αποχωρούσαν από την παράσταση. Ποτέ στη ζωή μου δεν ένιωσα τόσο ανασφαλής και τόσο φοβισμένος για αυτό που έβλεπα», είπε ένας. Παραδόξως, ένας εκπρόσωπος του κωμικού είπε στο WSJ ότι «αρνείται ότι βρίσκεται στη Βοστώνη» για την εν λόγω εκπομπή, η οποία διαφημίστηκε ευρέως και δεν εμφανίζει ενδείξεις ότι ακυρώθηκε.

Ο Dave Chappelle δεν είναι ο μοναδικός που προκαλεί διχασμό

Πάντως, ο Dave Chappelle δεν είναι ο μοναδικός που έχει δημιουργήσει σύγκρουση για τα σχόλια για τον πόλεμο. Τούτου λεχθέντος, η Madonna αναγκάστηκε να αυξήσει την ασφάλειά της κατά τη διάρκεια του Celebration World Tour, αφού υπερασπίστηκε το Ισραήλ, ενώ από την σκηνή κάλεσε για ειρήνη.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, προφανώς είναι αποκαρδιωτικό και κανείς δεν θέλει να βλέπει τι συμβαίνει», έγραψε η Madonna. «Βλέπω παιδιά να πετιούνται από τις μοτοσυκλέτες, να απάγονται, να αποκεφαλίζονται μωρά, να πυροβολούνται και να σκοτώνονται παιδιά σε κραυγές ειρήνης, τι στο διάολο συμβαίνει στον κόσμο;»

Αυτά τα σχόλια ήταν αρκετά για να ξεκινήσουν μια σφοδρή αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που την κατηγόρησαν ότι ήταν υπέρ του Ισραήλ και ανέφεραν το ενδιαφέρον της εποχής για τον εβραϊκό μυστικισμό. Ένας φίλος της βασίλισσας της ποπ είπε στην Daily Mail ότι η Madonna ήταν «συντετριμμένη και τρομοκρατημένη», καθώς είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην πάρει θέση.

Δεδομένης της σφοδρής αντίθεσης που αντιμετωπίζουν και οι δύο καλλιτέχνες, μπορεί κανείς σίγουρα να καταλάβει γιατί το Writers Guild of America (WGA) αποφάσισε επίσημα να σιωπήσει για το θέμα. «Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένα μέλη ζήτησαν από το Guild να λάβει δημόσια θέση για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή», είπε η πρόεδρος της Δυτικής Ακτής Meredith Stiehm.

«Επίσης, πολλά μέλη μας ζήτησαν να απέχουμε από οποιαδήποτε δήλωση», ανέφερε το σημείωμα. «Όπως και τα ίδια τα μέλη, οι απόψεις του διοικητικού συμβουλίου ποικίλλουν και βρήκαμε τη συναίνεση απρόσιτη. Για αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε να μην σχολιάσουμε τίποτα δημόσια».