Στην Αμερική έχουν ένα τσιτάτο – ένα από τα πολλά – που λέει ότι «team work makes the dream work». Στο Χόλιγουντ φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό έχουν αντιστρέψει τους όρους σε αυτό το τσιτάτο. «Dream work makes the…dream work» λένε ηθοποιοί και σκηνοθέτες που ανιχνεύουν στην ψυχολογία των ονείρων τους στόχους τους και ξεκλειδώνουν τα επόμενα βήματα της ζωής τους.
Η σκηνοθέτις του The Power of the Dog, Jane Campion, δήλωσε ότι η δουλειά πάνω στα όνειρα της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία της ταινίας και φαίνεται ότι δεν είναι η μόνη αφού, είναι αρκετοί οι διάσημοι του Hollywood που υποστηρίζουν ότι μέσω αυτής της διαδικασίας άλλαξε η ζωή τους. Τι είναι όμως το «Dream Work»;
Ο Freud είχε συνδέσει τα όνειρα με την ψυχοπαθολογία αφού τα θεωρούσε έκφραση του ασυνείδητου. Για εκείνον, οι ορμές και οι παρορμήσεις που δεν μπορούμε να εκφράσουμε στην ζωή μας, εκδηλώνονται ενώ κοιμόμαστε και άρα τα όνειρα μας δεν είναι τυχαία. Αυτό, φαίνεται να πιστεύει και η Jane Campion η οποία υποστήριξε ότι η εργασία πάνω στα όνειρα της την βοήθησε να εξελιχθεί και να πάει βαθύτερα ως σκηνοθέτης.
Κατά την διάρκεια του The Power of the Dog, έκανε συνεδρίες με την Kim Gillingham, η οποία εδώ και κάποια χρόνια ασχολείται συστηματικά με την «καθοδήγηση» μέσω των ονείρων έχοντας μάλιστα πολλούς διάσημους πελάτες. Η Sandra Oh την κάλεσε στη σκηνή όταν έλαβε το βραβείο SAG για το Killing Eve, ο Bill Pullman, ο οποίος δούλεψε μαζί της για την αστυνομική δραματική σειρά The Sinner, είπε ότι η διαδικασία ήταν «αποκαλυπτική» και ο Benedict Cumberbatch την αποκάλεσε «καταπληκτική γυναίκα».
Μπορεί άραγε αυτή η δουλειά να σώσει τον κόσμο;
Η Gillingham, που ξεκίνησε και η ίδια ως ηθοποιός δεν προσπαθεί να αναλύσει ή να ερμηνεύσει τα όνειρα αλλά να εργαστεί δημιουργικά πάνω σε αυτά.
Στις συνεδρίες της, οι οποίες είναι είτε ατομικές είτε ομαδικές, επιδιώκει να ξετυλίξει τα όνειρα πέρα από το προφανές βοηθώντας τους πελάτες της να αποκτήσουν πρόσβαση στο μέχρι τότε αχαρτογράφητο υποσυνείδητο. Στόχος είναι, να ανοίξουν νέα πεδία στην σκέψη τους δημιουργώντας νέες ιδέες που δεν είχαν πριν. Κάτι τέτοιο, ειδικά για έναν καλλιτέχνη μπορεί να είναι καθοριστικό για την καριέρα του. Γίνεται ένας συνδυασμός σωματικών ασκήσεων και ασκήσεων αναπνοής που τους φέρνει πιο κοντά σε μια πραγματικότητα που αγνοούσαν ή που δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν.
Οι πελάτες της προέρχονται κυρίως από τον χώρο της υποκριτικής χωρίς αυτό να είναι απόλυτο αφού έχει συνεργαστεί και με ανθρώπους από τελείως διαφορετικά επαγγελματικά πεδία όπως επιστήμονες. Εξάλλου, υπάρχει μια ιστορία ότι η θεωρία της σχετικότητας και η ιδέα για τον περιοδικό πίνακα ήρθαν στον Albert Einstein και στον Dimitri Mendeleev αντίστοιχα, στα όνειρά τους.
Η Gillingham θέλει να βοηθήσει όσους την επισκέπτονται να ανακαλύψουν την καλύτερη πλευρά του εαυτού τους, να βρούν τι πραγματικά είναι αυτό που θέλουν να κάνουν. Υποστηρίζει την θεωρία του ψυχιάτρου Carl Jung για το συλλογικό ασυνείδητο σύμφωνα με την οποία το βαθύτερο ασυνείδητο μοιράζεται και κληρονομείται παγκοσμίως, γι’ αυτό στη μυθολογία συναντάμε κοινά σε όλους τους πολιτισμούς.
Αυτό, μάλλον επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όταν εργάζεται με ομάδες ανθρώπων που δουλεύουν στην ίδια παραγωγή διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλά κοινά στα όνειρα τους, ίδιες εικόνες και θέματα που επαναλαμβάνονται.
Το πείραμα των Ινουίτ: 70 χρόνια μετά η Δανία θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες ενός εγκλήματος
Η Sandra Oh, που έχει δουλέψει με την Gillingham για περισσότερα από 15 χρόνια παρομοιάζει την εργασία των ονείρων με τον διαλογισμό. «Ήταν μια βαθιά αλλαγή και μια εμβάθυνση στη δική μου κατανόηση του έργου και της τέχνης μου».Η Heidi Schreck, δημιουργός και πρωταγωνίστρια του What the Constitution Means to Me, περιέγραψε την Kim ως ένα είδος «ιδιοφυΐας» καθόλου επικριτική αλλά ταυτόχρονα με μια αυστηρότητα που σε επαναφέρει στον αρχικό σου στόχο.
Η ίδια η Gillingham πάντως, απορρίπτει κάθε στερεότυπο αναφορικά με την δουλειά των ονείρων αφού για εκείνη δεν είναι κάτι επιπόλαιο ή «ανάλαφρο». Αντίθετα, βλέπει τα όνειρα ως την σκληρή αλήθεια της πραγματικότητας που συχνά δεν θέλουμε να αποδεχτούμε. «Το όνειρο θα σε ξυπνήσει. Γι’ αυτό είναι εδώ».