Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να βάλει σε έκθεση τα ψαλίδια του, μια κίνηση που στο άκουσμά της σε ξαφνιάζει. Ποιος άλλος έχει σκεφτεί να συγκεντρώσει 800 ψαλίδια μαζί σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψηφοφόρους και να ξαναγίνει πάλι στον τουρκικό λαό (του). Με το πρώτο άκουσμα της είδησης θα αναρωτηθείτε σε ποια ψαλίδια αναφέρεται.

Είναι αυτό που χρησιμοποιεί για να καλλωπίζεται και να κόβει την ατέρμονη χαίτη του; Θα μπορούσε να είναι και το ψαλιδάκι που κόβει τα νύχια των ποδιών του ή αυτό που κόβει τις τρίχες που εξέχουν ανενόχλητες από τα φρύδια και τη μύτη. Μπορεί ωστόσο να μιλάμε για το ίδιο ψαλίδι, που σημαίνει ότι θα αποτελούσε πρόβλημα για μια έκθεση τέτοιου μεγέθους.

Ίσως στην συλλογή να περιλαμβάνεται και το πρώτο ψαλίδι που χρησιμοποίησε ποτέ σαν παιδί για τις χειροτεχνίες του ή για να κόψει στη μέση τις σημαίες των άλλων χωρών. Μπορεί να εννοεί ακόμα και την ψαλίδα που κουρεύει τα φυτά στον κήπο ή για να το πάμε ακόμα πιο μακριά το ψαλίδι που του έκαναν περιτομή στο τσουτσούνι.

Κατά καιρούς έχουμε ακούσει προσωπικά αντικείμενα διασημοτήτων, όπως φορεμένες κάλτσες, βρακιά και ούτω καθεξής να βγαίνουν σε δημοπρασίες και να πωλούνται έναντι δισεκατομμυρίων. Θα αναρωτιέστε ποιος ανώμαλος χαλάει τα λεφτά του για να αγοράσει για παράδειγμα το χρησιμοποιημένο εσώρουχο του Michael Jordan ή μια μπανάνα δεμένη στον τοίχο που θεωρήθηκε έργο τέχνης.

Τι πραγματικά περιέχει η συλλογή του Ερντογάν

Και όμως πολλοί, που θα πήγαιναν να αγοράσουν τα προσωπικά ψαλίδια του Ερντογάν, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε δεόντως την κατάσταση για να οργανώσει μια δημοπρασία. Αντιθέτως θέλησε να δείξει πόσο καλός ηγέτης είναι και μάζεψε τα ψαλίδια που έχει κόψει κορδέλες σε εγκαίνια των έργων.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν από το ψαλίδι που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σε μια τελετή στη βόρεια πόλη Ρίζε το 2003 μέχρι εκείνο για τα εγκαίνια του 36 ορόφων «Turkish House» στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η συλλογή ξεκίνησε το 2007, όταν ο Ερντογάν είπε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ, που αργότερα υπηρέτησε ως πρωθυπουργός υπό την προεδρία του, να φυλάξει το ψαλίδι που χρησιμοποίησε στην τελετή εγκαινίων μιας φοιτητικής εστίας στο Μπολού.

Νομίζω το ενδιαφέρον μειώνεται αυτομάτως. Μάλλον πρέπει να ξανασκεφτεί το όλο concept, αφού μάλλον κανείς δεν θα πάει να δει αυτή την συλλογή με ψαλίδια.