Η πανδημία χάλασε πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν κάποιοι τομείς που επλήγησαν βαθύτατα και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, ο γάμος είναι ένα event που στην Ελλάδα διαφέρει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν το λέμε εμείς. Το έχει πει εις διπλούν η Νία Βαρντάλος και ετοιμάζεται να το πει και μια τρίτη. Αν δεν ζήσεις τα ελληνικά έθιμα και διαφορετικές μορφές ανά τόπους, τότε δεν έχεις ζήσει γάμο.
Βέβαια, για να τα λέμε κι όλα, αυτό το πράμα που ζούμε δυο χρόνια τώρα, μόνο αυθεντικό ελληνικό γάμο δεν το λες. Έχουν υπάρξει απώλειες. Έχουν μείνει κάποιες σταθερές αξίες, αλλά είναι outnumbered απέναντι στον οχτρό. Τώρα πάνε να επανακάμψουν πλήρως που ο κορωνοϊός έχει ξεχαστεί παντελώς.
Καθώς εδώ και δύο εβδομάδες έχουν γίνει τόσα μπάτσελορ και γάμοι, όσοι δεν έγιναν στους προηγούμενους 14 μήνες, θα έχεις συνειδητοποιήσει τις ειδοποιούς διαφορές. Πάμε να τις δούμε μία μία.
Ο μπουφές
Πλέον, υπάρχει μια τάξη. Κάθεσαι στο τραπέζι που είναι η θέση σου και έρχεται μετά ο σερβιτόρος να ενημερώσει το τραπέζι ότι έχει έρθει η σειρά του να πάει στον μπουφέ. ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ; Πού είναι οι ωραίες εποχές που πήγαιναν όλοι γιούργια, έπιαναν στασίδι, περίμεναν 20 λεπτά στην ουρά και κάθονταν 35 λεπτά πάνω από τον μπουφέ πρώτα βάζοντας ψιψιψόνια στο πιάτο τους, τα οποία έτρωγαν εκείνη τη στιγμή, και μετά προσθέτοντας τα φαγητά που δεν τρώγονται με χέρι; Κι άντε να είσαι το πρώτο τραπέζι ή μέσα στα πρώτα 4-5, πάει κι έρχεται. Φαντάζεσαι να έχει ο γάμος 150 καλεσμένους, να έχει 15 τραπέζια των 10 ατόμων κι εσύ να είσαι στο 15ο;
Αρχικά, αν είσαι εκεί, καλύτερα να τσεκάρεις τη σχέση σου με το ζευγάρι. Ίσως να μην είστε τόσο φίλοι. Δεύτερον, πήγαινε και δωροδόκησε κάποιον από το τραπέζι 5 για να πάρεις τη σειρά του. Καλύτερα να κάτσεις στο τραπέζι με τις θείες της νύφης και τα 5χρονα ανίψια της, παρά με την παρέα σου και να φας ό,τι περισσέψει από τον μπουφέ.
(Οκ, αυτό δεν το άλλαξε η πανδημία, αλλά το φορτώνουμε εκεί γιατί είναι πιο ισχυρό ως επιχείρημα)
Δεν γίνονται τύφλα οι γονιοί των νεόνυμφων
Τώρα ξαφνικά όλοι προσέχουν την υγεία τους, όλοι έχουν ελαττώσει τα βλαβερά που κατανάλωναν και βλέπεις τους δύο συμπέθερους να κυκλοφορούν νηφάλιοι και να αποδέχονται ευχάριστα τις ευχές των καλεσμένων. Δεν ξέρουμε για εσάς, εμείς πάμε στους γάμους για να δούμε κυρίως μεσήλικες να παραπατάνε από το πολύ κρασί που το έχουν αναμείξει με τσίπουρο και Jack Daniel’s και κάπου στα μισά της βραδιάς να ανεβαίνουν στην πίστα για να χορέψουν shake με το Ζεμπέκικο της Ευδοκίας. Αυτά λείπουν ή δεν είναι τόσο στανταράκια.
Λίγοι καλεσμένοι
Λίγοι καλεσμένοι σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να δεις όλες εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που συναντά κανείς σε έναν γάμο. Το φάσμα μικραίνει και σημειώνονται σοβαρές απουσίες, όπως κάτι θείες 75 χρονών που έχουν ένα φλοράλ ταγιέρ που το πρωτοφόρεσαν στο τέλος της Χούντας και από τότε το φοράνε σε κάθε γάμο ή βάφτιση. Από φόβο κυρίως, οι συγκεκριμένες μορφές απέχουν από τους δεξιώσεις και πάνε μόνο στην τελετή στην εκκλησία. Έτσι, χάνεται η ευκαιρία να τις βάλεις να ρωτήσουν όλες τις ανύπαντρες «πότε θα έρθει η δική σου σειρά;».
Οι ατόφιοι γάμοι
Από πριν την πανδημία το είχαμε δει το φαινόμενο, τώρα παράγινε. Δεν πας σε γάμο, αλλά πας σε γαμοβάφτιση. Που εξ ορισμού η βάφτιση έχει ένα γαμο- μπροστά της αλλά όχι με όμικρον. Τώρα όποια μένει έγκυος, περιμένει κανένα χρόνο μετά τη γέννηση του μωρού και συνδυάζει βάφτιση με γάμο γιατί σου λέει «κάντα μαζί τώρα που μπορείς, μην το ρισκάρεις και τα διαχωρίσεις». Αυτό από τη μία είναι βολικό γιατί πας ένα δώρο που έχει 1.5 φορά την τιμή του ενός, αλλά είναι κατά 25% κάτω σε σχέση με τα δύο, από την άλλη η βάφτιση αλλοιώνει λίγο τη φάση γιατί σημαίνει περισσότερα παιδιά και μωρά.
Τα άκυρα φασώματα στην πίστα
Γάμος δίχως ξεφτιλίκια από τους φίλους του γαμπρού που κάποια στιγμή θα ανέβουν στο τραπέζι και θα κατεβάσουν το παντελόνι τους, δεν είναι γάμος. Κι αυτά τα ξεφτιλίκια καταλήγουν συνήθως στο να ζητάνε μεθυσμένοι από τον dj να βάλει το Τα Παπάκια Στη Σειρά και μετά Παντελίδη, ελπίζοντας πως κάπου μέσα σε αυτή την απόσταση μουσικών ειδών, μπορεί να βρεθεί η ευκαιρία για να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με κάποια ξαδέρφη ή φίλη της νύχτας. Υπάρχουν αυτά στους γάμους, αλλά έχουν μειωθεί αισθητά και δεν αποτελούν μια σταθερά.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Τοξότη ακούς; Τα 5 ζώδια που κάνουν το λάθος να κρατάνε φιλίες με τους/τις πρώην
Γιατί να κάνεις Thank You Next στα ελληνικά νησιά για τις φετινές διακοπές;
5 πράγματα που «απαγορεύεται» να κάνει μία γυναίκα όταν γίνεται μητέρα