Έχετε φίλους που βρίζουν σε κάθε πρόταση; Καλά νέα, η επιστήμη κατέληξε ότι τα άτομα αυτά αποτελούν πιστούς και σωστούς φίλους, από αυτούς που θα θέλετε να κρατήσετε στην ζωή σας. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ερευνάται η ψυχοκοινωνική προέκταση του να βρίζει κανείς και πολλά από τα αποτελέσματα όχι δεν είναι αρνητικά, αλλά μιλούν για τις ωφέλιμες πτυχές του να έχει κανείς στον κύκλο του άτομα που βρίζουν.

Αρκετοί ερευνητές έχουν δημοσιεύσει τα συμπεράσματά τους. Ο ψυχολόγος Timothy Jay από το College of Liberal Arts της Μασαχουσέτης δημοσίευσε την έρευνα του με όνομα «Γιατί Βρίζουμε; Μία Νευροψυχοκοινωνική Θεωρία του Λόγου» (Why We Curse: A Neuro-Psycho-Social Theory of Speech) όπου σημειώνει:

«Έχουμε αρχίσει μόλις πρόσφατα να ερευνούμε τον συναισθηματικό λόγο και ειδικά αυτόν όπου βρίζουμε. Οι βρισιές χρησιμοποιούνται από ανθρώπους ειλικρινείς και δυναμικούς, καθώς από μόνες τους δηλώνουν πράγματα που δεν είναι σωστό να λέμε». 

Σε άλλη έρευνα του, την «Η Πραγματολογία του Βρισίματος» (The Pragmatics of Swearing) ο Jay και η Kristin Janschewitz αναφέρουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν βρισιές έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο, είναι πιο αυθεντικοί και έμπιστοι, καθώς δεν διστάζουν να πουν ακόμη και κάτι άσχημο.

Ακόμη, η έρευνά τους βρήκε επίσης μία σύνδεση στην τάση των ανθρώπων να βρίζουν και στην αθωότητα. Οι άνθρωποι που βρίζουν είναι πιο ευθείς και δεν κάνουν υπεκφυγές.

Χαρακτηριστικά που ο καθένας θα ήθελε να βλέπει στα κοντινά του άτομα, ειδικά στους φίλους του.

Τέλος, η έρευνα «Βρίζοντας: Μία Βιοψυχοκοινωνική Προοπτική» (Swearing: A Biopsychosocial Perspective) του ερευνητή Adrianus Vingerhoets αναφέρει ότι οι βρισιές μας βοηθούν να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας για συγκεκριμένα ζητήματα. Έτσι, μπορούμε να δηλώσουμε την αποδοκιμασία μας για κάτι καθώς και να εκτονώσουμε τα νεύρα μας χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε χρήση βίας.

via GIPHY

*Κεντρική φωτογραφία: IMDb

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:  

Selena Gomez: Το μήνυμά της προς τους body shamers στο TikTok

5 πράγματα που δεν δεχόμαστε κι ας μην μας τα προσφέρουν

Κωνσταντίνος Εμμανουήλ: 5 πράγματα για τα οποία τον ξέρει όλη η Ελλάδα