Νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Σωτηρία ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ο τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης, ύστερα από πνευμονικό οίδημα, που ήταν τελικά η αιτία για να μπει τέλος στη ζωή του σε ηλικόια 76 ετών. Την είδηση του θανάτου του, έκανε γνωστή η φίλη του Εύη Κρανιδέλη.
«40 χρόνια φίλοι οικογενειακώς Προχθές τον πήρα τηλέφωνο Του λέω τι κάνεις πουλάκι μου;
Μου λέει είμαι με οξυγόνο δε μπορώ να περπατήσω θα πάω στη Θεσσαλονίκη σε ένα γιατρό
Και τωρα πέθανε ο Γιαννάκης μου από ανακοπή
Καλή ανάσταση Γιάννη Φλωρινιώτη ψυχή μου
Πειράζει που θα είσαι πάντα μεγάλη φίρμα;».
Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείτο αρκετά από θέματα υγείας, αφού και πέρσι ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε εισαχθεί στο Θριάσιο με τις τότε φήμες να μιλούσαν για Covid, αλλά να μην επιβεβαιώνεται.
Ο Γιάννης Φλωρινιώτης έγραψε ιστορία ως ο Βασιλιάς του Κιτς και του Glam σε επίπεδο ενδυμασίας και εν γένει καλλιτεχνικής περσόνας και το ασπάστηκε τόσο που δεν μπορούσες παρά να του το αναγνωρίσεις ότι είχε μια φινέτσα, μια κουλτούρα πάνω στην τέχνη. Μια κουλτούρα που ξέφευγε από τη σοβαροφάνεια.
Ποιος ήταν ο Γιάννης Φλωρινιώτης
Ο Γιάννης Φλωρινιώτης γεννήθηκε στις 15/2 του 1947 στη Φλώρινα, εξ ου και το καλλιτεχνικό επώνυμό του – το κανονικό του ήταν Αποστολίδης. Όταν ήταν 5 ετών πέθανε ο πατέρας του και η μητέρα του αναγκάστηκε να τον πάει σε ορφανοτροφείο μαζί με τα αδέρφια του. Σε ηλικία μόλις 14 ετών ξεκίνησε το τραγούδι μαζί με 5 φίλους του και γύρισαν την επαρχία για να δίνουν συναυλίες.
Βρέθηκε γρήγορα σε νυχτερινά μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, όπου τραγούδησε μαζί με ιερά τέρατα. Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Λαύκας, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και Ρίτα Σακελλαρίου ήταν μερικοί από τους μουσικούς ογκόλιθους με τους οποίους συνεργάστηκε.
Σε ηλικία 18 ετών το ρεπερτόριο τραγουδιών του ήταν πολύ μεγάλο και περιελάμβανε από ξένα-ελαφρά μέχρι μοντέρνα, λαϊκά, δημοτικά και φυσικά ποντιακά, καθότι Πόντιος. Στο ξεκίνημά του τον αποκαλούσαν μικρό Γιαννάκη.
Δούλεψε σε πολλά μπουζουξίδικα στην Θεσσαλονίκη κι από εκεί άρχισε την καριέρα του με το σημερινό του όνομα. «Ο Μάνος Χατζιδάκις με ήθελε για την παράσταση “Οδός Ονείρων 2” αλλά όλοι οι άλλοι του είπαν πως δεν με θέλουν. Μόνο η Μελίνα Μερκούρη είπε: “Εγώ, γουστάρω να δουλέψω να δουλέψω δίπλα από τον Φλωρινιώτη, ήταν πολύ φαν μου», θα δήλωνε χρόνια αργότερα.
Το 1969 ο Γιάννης Φλωρινιώτης κάνει ένα L.P. γνωστά τραγούδια που ήταν επιτυχίες εκείνη την εποχή, όπως το “Ντιρλαντά”, “κυρα Γιώργαινα”, “Αγωνία”, “Κι σύ θα φύγεις” και άλλα, για τους ομογενείς στο Σικάγο. Έκανε εντυπωσιακό σόου με τις Ολύμπια sisters.
Το 1970 κατέβηκε στην Αθήνα, όπου έκανε και τη μεγάλη επιτυχία ως σόλο καλλιτέχνης. Η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση έγινε με το άλμπουμ Τώρα Θέλω Τώρα, που έγινε χρυσό.
Ακολούθησαν πολλές κυκλοφορίες δίσκων και πολλές εμφανίσεις σε νυχτερινά μαγαζιά με τον Φλωρινιώτη να αποθεώνεται και να διχάζει.
Όχι μόνο για τα τραγούδια του, αλλά και για το ντύσιμο και για την αγάπη που είχε για τις πλαστικές.
Για τα ρούχα του που ήταν πάντοτε αστραφτερά και λαμέ, είχε πει ότι τα εμπνεύστηκε όταν είδε έναν ιερέα.
«Ήμουν στο ορφανοτροφείο της Φλώρινας τότε και μας πήγαιναν κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Μια Κυριακή λειτουργούσε ο Δεσπότης. Και μόλις τον είδα που φορούσε αυτό το καπέλο με τα πετράδια, αυτά που αστράφτανε, λέω… ‘’Παναγία μου! Εγώ θα γίνω δεσπότης για να φοράω τέτοια ρούχα».
Για τις πλαστικές είχε παραδεχτεί πως είχε κάνει μερικές, αλλά όχι όσες του προσάπτουν. «Γιατί να κρύψω τα χρόνια μου;. Κάνω διατροφή, γυμνάζομαι μια ώρα κάθε μέρα μόλις ξυπνάω, παθητική γυμναστική βέβαια. Δεν έχω κάνει πολλές πλαστικές. Μου είχαν βάλει σιλικόνη για να μου διορθώσουν τα ζυγωματικά, η οποία έπεσε, πρήστηκα και παραμορφώθηκα. Έχει μείνει λίγη, να δούμε πότε θα φύγει».
Εκτός από τη μουσική του διαδρομή, ο Γιάννης Φλωρινιώτης αναμείχθηκε με την πολιτική, καθώς ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 2019 με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε μιλήσει για τον πόλεμο που δέχτηκε για τις στυλιστικές του επιλογές και την αισθητική του.
«Οι δημοσιογράφοι με ρωτούσαν αν μου έκανε καλό η εκπομπή με τον Χατζιδάκι. Εγώ αναρωτιόμουν γιατί με ρωτούσαν αυτό. Ολόκληρος Χατζιδάκις. Οπωσδήποτε καλό μου έκανε. Μετά είδα όμως ότι είχα τέτοιο σαμποτάζ. Επειδή με ύμνησε ο Χατζιδάκις, αρκετοί συνάδελφοι, ακόμα μέχρι τώρα με πολεμούν. Εγώ κοιτούσα να κάνω αυτό που κάνω με πολλή αγάπη».
Με τον θάνατό του, αφήνει πίσω του τη γυναίκα του Μάχη, με την οποία είχαν χωρίσει για 13 χρόνια, τα δύο παιδιά του, την κόρη του Άννα και τον γιο του Νίκο, ενώ έχει και ένα εγγονάκι.
* Το κείμενο ανανεώνεται…