O διάσημος σεφ Jamie Oliver θα προσλάβει μια ομάδα ειδικών στο cultural appropriation, προκειμένου να ελέγχουν τις συνταγές και να βεβαιώνουν ότι είναι ασφαλείς για δημοσίευση στα βιβλία μαγειρικής του.

Ο Oliver, που μίλησε στο περιοδικό Sunday Times Culture, έγινε γνωστός από την εκπομπή μαγειρικής του BBC, The Naked Chef, το 1999 και έπειτα συνέχισε με την συγγραφή επιτυχημένων βιβλίων μαγειρικής, πουλώντας περισσότερα από 46 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον εκδότη του.

Κέρδισε, επίσης, αναγνώριση για την εκστρατεία του που αφορούσε τη βελτίωση των μεσημεριανών γευμάτων για τα παιδιά στα σχολεία, προκειμένου να γίνουν πιο υγιεινά και να εξαλειφθεί επιτέλους το πρόχειρο φαγητό.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Oliver παραδέχτηκε πως η επιτυχημένη συνταγή με το ψητό κοτόπουλο, που περιλαμβάνει κόλιανδρο, κουρκουμά και κύμινο, δεν είναι πλέον κατάλληλη για τα σημερινά δεδομένα. Ένας εκπρόσωπος του Oliver είπε στο CNN, τη Δευτέρα, πως «το φαγητό έχει να κάνει με την έμπνευσης από όλο τον κόσμο και είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με μερικούς απίστευτους ειδικούς στην πολιτική ορθότητα, για να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για διαφορετικές κουζίνες και να μας βοηθούν να προσφέρουμε περιεχόμενο».

Η εν λόγω συνταγή δημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής Jamie’s Great Britain, το 2011, το οποίο συνοδευόταν από μια τηλεοπτική σειρά του Channel 4, που έδειχνε τον ίδιο να φτιάχνει μερικές από τις συνταγές.

Από το 2011, η πολιτική ορθότητα στην κουζίνα έχει γίνει ένα επίμαχο θέμα, με έναν άλλο Βρετανό σεφ, τον Gordon Ramsey, να δέχεται σφοδρή κριτική επειδή άνοιξε ένα αυθεντικό ασιατικό εστιατόριο το 2019, χωρίς Ασιάτες σεφ.

Το εστιατόριοτο οποίο περιγράφεται ως «εμπνευσμένο από τα ποτάμια του Τόκιο της δεκαετίας του 1930 και της Άπω Ανατολής, επιμελήθηκε η συγγραφέας τροφίμων Angela Hui, η οποία είπε στον ιστότοπο Eater London ότι ήταν «περισσότερο ένα θορυβώδες νυχτερινό κέντρο διασκέδασης παρά ένα ασιατικό εστιατόριο».

Με πληροφορίες από το CNN