Εκτός από τα παραληρήματα του Elon Musk στο Twitter, μια νέα διαμάχη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των χρηστών τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι άλλη από αυτή μεταξύ του δεύτερου πλουσιότερου άνδρα του πλανήτη, του Jeff Bezos, και του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Biden έγραψε στο Twitter ότι ο τρόπος για να μειωθεί ο πληθωρισμός είναι «να διασφαλίσουμε ότι οι πιο δυνατές εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί».

Ο Bezos, ιδρυτής της Amazon, διαφώνησε με αυτό, λέγοντας ότι η συσχέτιση των εταιρικών φόρων με τον πληθωρισμό είναι «απλώς μια λάθος κατεύθυνση». Ο Λευκός Οίκος του απάντησε, αφού ο Bezos ξανασχολίασε ότι ο πληθωρισμός είναι «ένας οπισθοδρομικός φόρος που βλάπτει τους λιγότερο εύπορους».

«Δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβουμε γιατί ένα από τα πλουσιότερα άτομα στη Γη αντιτίθεται σε μια οικονομική ατζέντα για τη μεσαία τάξη που μειώνει μερικά από τα μεγαλύτερα κόστη που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, καταπολεμά τον πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και προσθέτει στο μείωση του ελλείμματος που επιτυγχάνει ο Πρόεδρος ζητώντας από τους πλουσιότερους φορολογούμενους και εταιρείες να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το tweet έρχεται μετά τη συνάντηση του Προέδρου με τους εργάτες, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Amazon» έγραψε ο Λευκός Οίκος.

Έχει δίκιο ο Bezos;

Η Amazon δεν πλήρωσε ομοσπονδιακούς φόρους το 2017 και το 2018, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί ως παράδειγμα, όταν ζητάει υψηλότερους φόρους στα πλουσιότερα άτομα και εταιρείες. Το 2019, ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία είχε άλλη μια διαμάχη στο Twitter με την ίδια την Amazon λέγοντας ότι «καμία εταιρεία που αντλεί κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν πρέπει να πληρώνει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από τους πυροσβέστες και τους δασκάλους», στην οποία η εταιρεία απάντησε ότι είχε πληρώσει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους από το 2016.

Με απλά λόγια ο μεγιστάνας πιστεύει ότι οι ομοσπονδιακές πληρωμές κινήτρων προκάλεσαν τον πληθωρισμό, ενώ ο Biden θεωρεί ότι οφείλεται στην εταιρική απληστία.

Η διαμάχη τους αν και είναι βαρετή, κρύβει μερικές αλήθειες. Ο πληθωρισμός δεν οφείλεται αποκλειστικά σε κάτι. Τα σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για οικογένειες και άτομα ενίσχυσαν τη ζήτηση για αγαθά. Έτσι, συνέβαλαν στον υψηλό πληθωρισμό, όπως υποστηρίζει ο Bezos.

Την ίδια ώρα, εταιρείες όπως η Amazon, εξακολουθούσαν να ανεβάζουν τις τιμές στους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν περαιτέρω από αυτό. Άρα σε αυτό το σημείο ο Biden έχει τα δίκια του. Ωστόσο, υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι λόγοι που ευθύνονται για τον υψηλό παγκόσμιο πληθωρισμό. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω της αποτίμησης της παγκόσμιας οικονομίας πριν από δύο χρόνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το lockdown στην Κίνα, που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία της χώρας, επίσης παίζουν ρόλο. Ίσως, πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική κρίση παγκοσμίως.

Ακόμα μια αιτία είναι η παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις χρηματοπιστωτικές αγορές που ξεκίνησε την άνοιξη του 2020. Όταν η πανδημία έπληξε τις ΗΠΑ, η Fed μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν για να αποτρέψει οικονομική κατάρρευση. Η πολιτική αυτή θεσπίστηκε από τον διορισμένο από τον Donald Trump, πρόεδρο της Fed, Jerome Powell. H Amazon επωφελήθηκε από την πανδημία, αν και οι μετοχές της έχουν πέσει, μαζί με αυτές άλλων τεχνολογικών κολοσσών.

Άρα η διαμάχη μεταξύ τους είναι απλά ανούσια, καθώς και οι δύο υποστηρίζουν θέσεις που πάνε κόντρα σε αυτά που έχουν ήδη πράξει. Δεν βγαίνει κανένα απολύτως συμπέρασμα, απλά μπορεί να μας διασκεδάσει το γεγονός ότι δύο πάμπλουτοι άνδρες «ξεκατινιάζονται» στο Twitter.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr: 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την αμυντική της παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό: Γιατί φοβούνται την Κίνα

Γράφεται ιστορία: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Kamala Harris: Ενθουσιασμένη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ανάρτησή της μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού