Είναι καλοκαίρι του 2021. Τα νέα της επανασύνδεσης της Τζένιφερ Λόπεζ και του Μπεν Άφλεκ έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και πάρα πολλοί εκφράζουν τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους που αυτοί οι δύο έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, 19 χρόνια μετά τον χωρισμό τους. Η JLo προέρχεται από μια απογοήτευση με τον Άλεξ Ροντρίγκεζ, που πήγαιναν για γάμο και τελικά χώρισαν, ο Άφλεκ έχει βγει από την προσωπική του κόλαση με τους εθισμούς του και αυτή η επανασύνδεση ενθουσιάζει άπαντες.

Το καλοκαίρι εκείνο οι παπαράτσι έχουν τρελαθεί να τους κυνηγάνε στην Ιταλία, να τους φωτογραφίζουν στο σκάφος που κάνουν τις διακοπές, γίνεται ένα media event και για έναν χρόνο όλοι μιλάνε για τη σχέση τους, η οποία παίρνει τεράστια προβολή, παρά το ότι η Τζένιφερ Λόπεζ θα δηλώσει σε συνέντευξή της εκείνο το διάστημα ότι τώρα είναι και οι δύο υπερπροστατευτικοί στη σχέση τους, επειδή έχουν παιδιά και θέλουν να τα προστατεύσουν.

Το καλοκαίρι του 2022 ήρθε ο γάμος τους στο Λας Βέγκας, ο μήνας του μέλιτος στο Παρίσι και υπήρξε κάτι σαν λύτρωση σε όλους αυτούς που ήθελαν να τους δουν μαζί ξανά όλο αυτό το διάστημα που οι ζωές τους προχώρησαν αλλού.

Όμως, αυτό το παραμύθι απέκτησε γρήγορα δράκο, αφού από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχουν αρχίσει διάφορα δημοσιεύματα για προβλήματα στη σχέση τους, υπήρξαν αρκετές δημόσιες εμφανίσεις τους που σχολιάστηκαν για αντιδράσεις που υποδήλωναν τσακωμό ή ενόχληση, ιδίως από τη μεριά του Άφλεκ.

Μέσα στο 2024, τα δημοσιεύματα αυτά εντάθηκαν, η Τζένιφερ Λόπεζ οραματίστηκε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ και διάφορα παράπλευρα πρότζεκτ για να μιλήσει για τον εαυτό της, οι κοινές τους εμφανίσεις έγιναν πολύ σπάνιες και τελικά, την Τρίτη 20 Αυγούστου, η Λόπεζ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, βάζοντας μια τελεία στην φημολογία των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώνοντας πως η σχέση τους είχε ημερομηνία λήξης και δη πολύ πιο γρήγορα από αυτό που θα φανταζόταν ο πιο απαισιόδοξος.

Είναι όντως τόσο «προβληματική» η Τζένιφερ Λόπεζ;
(Photo credits: Lionel Hahn/WireImage)

Κάπου εδώ τελειώνει η ανασκόπηση και μπαίνω στο ζήτημα του κειμένου. Παρατήρησα πολύ τα σχόλια του κόσμου στις αναρτήσεις στα social media και είδα να υπάρχει μια, σχεδόν απόλυτη ταύτιση, στο γιατί τελείωσε άδοξα αυτός ο έρωτας: η Τζένιφερ Λόπεζ είναι η αιτία.

Αυτή είναι το πρόβλημα, μαζεύει τα δαχτυλίδια όπως ο Thanos τις Πέτρες Αιωνιότητας, είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών Ακυρωμένων Γάμων, δεν το περίμενε κανείς, ίσως πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να μείνει μόνη της.

Στα παραπάνω συμπυκνώνεται η λογική των σχολίων που τοποθετεί την Τζένιφερ Λόπεζ στη θέση του προβληματικού ατόμου που θέλει μανιωδώς να είναι σε μια σχέση, που είναι νυμφομανής, που δεν μπορεί να περάσει χρόνο μόνη της, που χωρίζει και τα φτιάχνει με άλλον σε χρόνο dt, που είναι αυταρχική γυναίκα και κανείς δε μπορεί να την αντέξει.

Όλα αυτά ειπώνονται για τη Τζένιφερ Λόπεζ, χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς κανείς να νιώσει άσχημα που λέγονται αυτά τα πράγματα για έναν άνθρωπο δημόσια, όσο διάσημος κι αν είναι, όσα λεφτά κι αν έχει, ισχύουν δεν ισχύουν.

Ίσως κι η ίδια η Τζένιφερ Λόπεζ να έχει συμβάλλει στο να δημιουργηθεί μια τέτοια εικόνα για εκείνη, ώστε ο κόσμος να πιστεύει πως το να την κατακρίνει για την προσωπική της ζωή, δεν θα είναι πρόβλημα, δε θα την πειράξει, δε θα την κάνει να νιώσει άσχημα. Ότι είναι ένα αδιαπέραστο τείχος. Έχτισε γύρω της ένα περιβάλλον, θέλει να είναι απρόσιτη, ζηλεύει αυτό που θεωρεί ο κόσμος για τη Μπιγιόνσε, θέλει να μείνει στη μνήμη των ανθρώπων ως μύθος και κάτι τέτοιο έχει πάντοτε ένα τίμημα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το να στηλιτεύουμε έτσι έναν άνθρωπο.

Τζένιφερ Λόπεζ
(Photo credits: Monica Schipper/Getty Images)

Μόνο η Τζένιφερ Λόπεζ είναι η προβληματική δηλαδή;

Δηλαδή, ο Μπεν Άφλεκ που είχε εθισμό με το αλκοόλ, που ήταν μόνιμα μουτρωμένος και έφτασε να γίνει το απόλυτο meme του καταπιεσμένου και λυπημένου, δεν έχει κανένα μερίδιο ευθύνης για το τέλος αυτής της σχέσης και η Τζένιφερ Λόπεζ πρέπει να πληρώσει όλα τα σπασμένα;

Ακόμα κι αν αυτό ισχύει, ακόμα κι αν είναι ένας πολύ δύσκολος άνθρωπος να ζεις μαζί του η Τζένιφερ Λόπεζ, κατανοούμε πως μιλάμε για προσωπική ζωή, για προσωπικές επιλογές και δεν θα έπρεπε να αποτελούν τίποτε άλλο από μια είδηση που διαβάσαμε κάπου;

Προφανώς, κατανοώ πως οι διάσημοι και οι ζωές τους μας ελκύουν, πως θέλουμε να τις σχολιάζουμε με την παρέα μας, πως μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα ή χειρότερα για τους εαυτούς μας, αλλά υπάρχει μια απόσταση από αυτό στο πυρ ομαδόν που δέχεται η Τζένιφερ Λόπεζ, για μια σχέση που δεν την είχε μόνη της, δεν την τελείωσε μόνη της.

Δε νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που να του άρεσε σε έναν χωρισμό του, η παρέα του, οι κοινοί φίλοι με τη σχέση του, να του χρεώσουν τον χωρισμό και να πάρουν το μέρος του άλλου. Γιατί με την JLo και γενικά όσους είναι γνωστοί, αλλάζει αυτή η κατανόηση;

Στο τέλος της ημέρας, το ποιοι είμαστε εμείς, δεν καθορίζεται από το ποιους έχουμε απέναντι μας, αλλά από την απαράβατη προσέγγισή μας στις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Η καλοσύνη μας και η ενσυναίσθησή μας δεν θα έπρεπε να καθορίζονται από το αν ο άνθρωπος απέναντι μας είναι δυνατός ψυχικά ή όχι, από το αν είναι σκληρός, αυταρχικός, ευγενικός, καλοσυνάτος, ταπεινός. Αλλά μόνο από το πώς θέλουμε εμείς να κοιτάζουμε τον κόσμο.

Και, σίγουρα, σε καμία Τζένιφερ Λόπεζ και σε κανέναν Μπεν Άφλεκ δεν αξίζει τέτοια παρέμβαση στις επιλογές της προσωπικής τους ζωής, ώστε να φτάνουν να τους αποκαλούν τόσο ανοιχτά πρόβλημα που αναζητά τη λύση…

* Κεντρική φωτογραφία: Earl Gibson III/Golden Globes 2024/Golden Globes 2024 via Getty Images