Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Johnny Depp και την Amber Heard, με τους δυο να βρίσκονται στα δικαστήρια της Βιρτζίνια. Ο ηθοποιός έχοντας χάσει τον πρώτο γύρο -δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο- μηνύει τώρα την Amber για 50 εκατομμύρια δολάρια, σχετικά με άρθρο που έγραψε στην Washington Post στο οποίο ισχυριζόταν ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Η δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση αναμένεται να περιλαμβάνει οδυνηρές κατηγορίες για ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Θα μεταδοθεί ζωντανά και θα συμμετάσχουν αρκετοί μάρτυρες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των James Franco, Paul Bettany και Elon Musk.

Πριν όμως τη δίκη, ας κάνουμε μια αναδρομή για το πώς φτάσαμε ως εδώ, καθώς και τι έπεται στη συνέχεια.

Η γνωριμία, ο γάμος και το διαζύγιο

Οι δυο τους ξεκίνησαν να βγαίνουν στις αρχές του 2012, μετά τα γυρίσματα της ταινίας The Rum Diary. Το 2015 παντρεύτηκαν. Όμως, 15 μήνες μετά η σχέση τους τελείωσε. Η Amber υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και περιοριστικούς όρους, μετά την εμφάνισή της με μελανιασμένο μάγουλο σε δικαστήριο του Λος Άντζελες.

Όπως δήλωσε τότε, ο κατά 23 χρόνια μεγαλύτερος της Depp, τής επιτέθηκε βίαια και της πέταξε το κινητό τηλέφωνο στο πρόσωπό με δύναμη. Υπήρξαν, επίσης, κι άλλες υποτιθέμενες περιπτώσεις παρενόχλησης – «υπερβολική συναισθηματική, λεκτική και σωματική κακοποίηση», έγραψε στα δικαστικά αρχεία, «θυμωμένες, εχθρικές, ταπεινωτικές και απειλητικές επιθέσεις».

Ο Johnny Depp αρνήθηκε την κακοποίηση. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει η δίκη για τους περιοριστικούς όρους, η Amber και ο σταρ των Πειρατών της Καραϊβικής εξέδωσαν κοινή δήλωση, λέγοντας πως είχαν σταματήσει τη διαφωνία τους. «Η σχέση μας ήταν έντονα παθιασμένη και κατά καιρούς ασταθής, αλλά πάντα γεμάτη από αγάπη. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει κάνει ψευδείς κατηγορίες για οικονομικό όφελος. Δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση σωματικής ή συναισθηματικής βλάβης».

Ο κύκλος τους έκλεισε με τον Depp να δίνει στη Heard 7 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος της διευθέτησης του διαζυγίου τους, τα οποία δεσμεύτηκε να δωρίσει στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών – κάτι που η ομάδα του Depp αμφισβητεί τώρα.

Γιατί ο Jonny Depp μηνύει την Amber Heard;

Για μια περίοδο, όλα έμοιαζαν ήρεμα ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι.«Αυτός έφυγε, εκείνη έφυγε – αυτό ήταν», είπε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Cooper Lawrence, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για την κουλτούρα των διασημοτήτων.

Τον Δεκέμβριο του 2018, όμως, η Amber έγραψε ένα κείμενο στην Washington Post, περιγράφοντας την εμπειρία της ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση». «Ένιωσα την πλήρη οργή του πολιτισμού μας για τις γυναίκες που μιλούν ανοιχτά», έγραψε. «Είχα τη σπάνια πλεονεκτική θέση να δω, σε πραγματικό χρόνο, πώς οι θεσμοί προστατεύουν τους άνδρες που κατηγορούνται για κακοποίηση».

Δεν ανέφερε ονομαστικά τον πρώην σύζυγό της ή κάποιον άλλο φερόμενο ως δράστη. Όμως, σύμφωνα με την καταγγελία του Depp, αυτές οι τρεις προτάσεις ισοδυναμούν ούτως ή άλλως σε συκοφαντική δυσφήμιση, εκτροχιάζοντας την καριέρα του και βλάπτοντας «ανυπολόγιστα» τη φήμη του. «Ο υπονοούμενος τόνος της Amber ότι ο Depp είναι κακοποιός είναι κατηγορηματικά και αποδεδειγμένα ψευδής», έγραψε ο δικηγόρος του σταρ στην καταγγελία. «Οι ισχυρισμοί της είναι μέρος μιας περίτεχνης φάρσας για να δημιουργήσει θετική δημοσιότητα για την ίδια και να προωθήσει την καριέρα της».

Johnny Depp

Γιατί γίνεται η δίκη στη Βιρτζίνια;

Η νομική ομάδα του Depp υποστήριξε επιτυχώς ότι η δίκη θα έπρεπε να διεξαχθεί στη Βιρτζίνια – όπου βρίσκονται δύο γραφεία της Washington Post και όπου η εφημερίδα δημοσιεύεται φυσικά. «Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν ενάγοντα να επιλέξει το φόρουμ», είπε ο Ryan Baker, δικηγόρος του Λος Άντζελες που έχει εκπροσωπήσει πελάτες σε υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης. «Αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί επέλεξαν τη Βιρτζίνια από την Καλιφόρνια».

Ο λόγος, είπε ο Baker, πιθανότατα συνδέεται με κάτι που ονομάζεται νόμος Anti-SLAPP. Αυτά τα κρατικά καταστατικά είναι ουσιαστικά προεκτάσεις της Πρώτης Τροποποίησης, παρέχοντας πρόσθετη προστασία στον λόγο και σε άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος. «Αν κάποιος, όπως η Amber, γράφει κάτι για την ενδοοικογενειακή βία και τη συζυγική κακοποίηση – αυτά είναι ξεκάθαρα θέματα δημοσίου συμφέροντος», είπε ο Baker. «Έχει κάποια μορφή ασυλίας για να λέει αυτά τα πράγματα».

Τόσο η Βιρτζίνια όσο και η Καλιφόρνια έχουν τις δικές τους εκδοχές των νόμων Anti-SLAPP, αλλά η Καλιφόρνια είναι ισχυρότερη. Εκεί, κατηγορούμενοι όπως η Heard μπορούν να επικαλεστούν την προστασία αμέσως. Η Βιρτζίνια, αντίθετα, δεν επιτρέπει στους κατηγορούμενους να χρησιμοποιήσουν αυτήν την προστασία στα πρώτα στάδια της νομικής διαδικασίας. «Στην Καλιφόρνια, νομίζω ότι ο Heard θα είχε μόλις εξουδετερώσει αυτήν την υπόθεση αμέσως», είπε ο Baker.

Ο Depp θα πρέπει ακόμα να ξεπεράσει ένα επιχείρημα Anti-SLAPP από την πρώην σύζυγό του. Τον περασμένο μήνα, ένας δικαστής της Βιρτζίνια αποφάσισε ότι η Heard θα μπορούσε να εγείρει το καταστατικό στη δίκη, υποστηρίζοντας ότι το δημοσίευμά της είναι προστατευμένη ομιλία. «Θα είναι ένα πραγματικό βουνό που θα πρέπει να σκαρφαλώσει» πρόσθεσε ο Baker για τον Depp.

Το 2018 – προτού δημοσιευτεί το άρθρο της Heard- ο Depp μήνυσε την News Group Newspapers Ltd, εκδότες της βρετανικής εφημερίδας The Sun για συκοφαντική δυσφήμιση για ένα άρθρο που τον αναφερόταν ως «κακοποιητής συζύγου». Όμως, ενώ αυτή η δικαστική διαμάχη ήταν μεταξύ του Depp και της Sun, η δίκη τριών εβδομάδων στο Λονδίνο έμοιαζε περισσότερο με κόντρα μεταξύ πρώην συζύγων.

Οι πιθανότητες επιτυχίας του Depp ήταν καλύτερες στην Αγγλία από τις ΗΠΑ, όπου ένας δυσφημισμένος πρέπει να αποδείξει ότι αυτό που ειπώθηκε γι ‘αυτόν δεν είναι αλήθεια. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συμβαίνει το αντίθετο: το βάρος της απόδειξης φέρει ο υποτιθέμενος συκοφάντης, ο οποίος πρέπει να αποδείξει ότι όσα είπε είναι αλήθεια. Ωστόσο, έχασε. Ένας Βρετανός δικαστής έκρινε ότι η «μεγάλη πλειονότητα» των κατηγοριών της Heard για κακοποίηση θα μπορούσε να αποδειχτεί σύμφωνα με τα αστικά πρότυπα – που σημαίνει ότι η κακοποίηση ήταν πιο πιθανό παρά να μην είχε συμβεί. Πέρυσι, η έφεση του Depp σε αυτή την υπόθεση απορρίφθηκε.

Johnny Depp

H δίκη στη Βιρτζίνια

Υπάρχουν περίπου 120 άτομα στη λίστα πιθανών μαρτύρων. Είναι μια γεμάτη αστέρια συλλογή: Elon Musk, Ellen Barkin, Paul Bettany και James Franco. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla αναμένεται να καταθέσει εκ μέρους της Heard. Ο Musk, ο οποίος φέρεται να έβγαινε με τη Heard μεταξύ 2016-18, προσφέρθηκε να παρέχει «ασφάλεια 24 ώρες το 24ωρο» στο Justice League και στο αστέρι του Aquaman για να την προστατεύσει από τον Depp, σύμφωνα με μηνύματα κειμένου που διαβάστηκαν στη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση στο Λονδίνο.

Ο Franco, επίσης, αναμένεται να μιλήσει εκ μέρους της Heard. Η ηθοποιός είπε ότι εκμυστηρεύτηκε στον Franco για τους μώλωπες που υπέστη σε μια υποτιθέμενη διαμάχη με τον Depp. Ο Paul Bettany, ο οποίος έχει αποκαλέσει τον Depp τον πιο «ευγενικό» άντρα που γνωρίζει, θα πάρει το μέρος του φίλου του. O Bettany πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με τα μηνύματα κειμένου που ανταλλάχτηκαν μεταξύ αυτού και του Depp το 2013.

«Θα γίνει τσίρκο», είπε ο δημοσιογράφος Cooper Lawrence και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να ακούσουμε από όλους αυτούς τους πραγματικά διάσημους ανθρώπους γιατί ήταν μάρτυρες όλων αυτών».

Η επερχόμενη μάχη – που αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες – θα είναι από πολλές απόψεις μια επανάληψη της δίκης του Λονδίνου, αποκαλύπτοντας τραγικές λεπτομέρειες για την πρώην σχέση του Depp και της Heard, με κατηγορίες για κακοποίηση που απευθύνονται και στις δύο πλευρές.

Η Heard είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει τους ισχυρισμούς για λεκτική και σωματική επίθεση από έναν ασταθή Depp κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Ο Depp, με τη σειρά του, πιθανότατα θα επιστρέψει στους ισχυρισμούς του ότι η Heard ήταν ο επιτιθέμενος και ότι έχει κατασκευάσει τις κατηγορίες της ως θύμα για οικονομικό όφελος και φήμη.

«Δεν νομίζω ότι κανένας από τους δύο βγαίνει από αυτό κρατώντας το κεφάλι ψηλά», είπε o Lawrence. Πράγματι, όποια κι αν είναι η νομική έκβαση, η απόφαση του Depp να εναντιωθεί επιθετικά έχει εξασφαλίσει ότι θα δοθεί τεράστια προσοχή στην προσωπική του ζωή. «Μου φαίνεται ότι η στρατηγική του μπορεί να έχει μπούμερανγκ», είπε Baker.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Mindhunter: Θα επιστρέψει με την 3η σεζόν; – Τι απάντησε ο πρωταγωνιστής της σειράς

Selena Gomez: Το μήνυμά της προς τους body shamers στο TikTok

Με πληροφορίες από BBC