Την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της Fox Corporation και του Fox News ανακοίνωσε ο 92χρονος μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, διάδοχός του και στις δύο θέσεις θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος του Λάχλαν Μέρντοχ.

Ειδικότερα, σε σημείωμα που έγραψε ο Μέρντοχ προς τους υπαλλήλους της εταιρείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σε όλη την επαγγελματική μου ζωή, ασχολούμαι καθημερινά με ειδήσεις και ιδέες, και αυτό δεν θα αλλάξει».

«Αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να αναλάβω διαφορετικούς ρόλους, γνωρίζοντας ότι έχουμε πραγματικά ταλαντούχες ομάδες και έναν παθιασμένο ηγέτη με αρχές στον Λάχλαν, ο οποίος θα γίνει ο μοναδικός Πρόεδρος και των δύο εταιρειών».

Για το BBC, o διάδοχος του μιντιακού κολοσσού του Ρούπερτ Μέρντοχ είναι «ένας Βρετανοαμερικανός στην Αυστραλία». Λατρεύει τη γερμανική Φιλοσοφία και απεχθάνεται, όπως και ο πατέρας του, τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ απέκτησε τον Λάχλαν, τον πρώτο του γιο, με την σύζυγό του Άννα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1971, στο Λονδίνο.

Ο Λάχλαν μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και φοίτησε σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία, προτού μπει στο Πανεπιστήμιο Princeton, όπου σπούδασε Φιλοσοφία. Αμέσως μετά άρχισε να εργάζεται στο μιντιακό κολοσσό του πατέρα του.

Ανέλαβε διευθυντής εφημερίδων στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, προτού διοριστεί αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος (δηλαδή το νούμερο 3) στη News Corp. το 1997.

Όπως και η μεγάλη του αδελφή, Ελίζαμπεθ, έτσι και ο Λάχλαν ήθελε να αποδείξει την αξία του και εκτός της οικογενειακής επιχείρησης.

Το 2005 εγκατέλειψε τη News Corp. και μετακόμισε στην Αυστραλία για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, την Illyria, η οποία επένδυε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που είχαν αποτύχει και βοηθούσε να… αναγεννηθούν.

«Στη ζωή, στηρίζεις τον εαυτό σου», είχε δηλώσει τότε στο «Business Insider», σχετικά με την απόφασή του να ξεκινήσει κάτι μόνος του.

«Μπορείς να διαχωρίσεις τη θέση σου από την εταιρεία, την ευρύτερη οικογένεια και πολλούς συναδέλφους σου, να βγεις μόνος σου και να χτίσεις τη δική σου επιχείρηση και να πάρεις μεγάλο ρίσκο. Σου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι πέτυχες έξω από την εταιρεία στην οποία μεγάλωσες».

Ωστόσο, το 2014, επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση ως μη εκτελεστικός συμπρόεδρος της News Corp. και της 21st Century Fox. Έναν χρόνο αργότερα έγινε εκτελεστικός πρόεδρος στην 21st Century Fox, ενώ το 2019 ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fox.

Από το 1998, ο Λάχλαν είναι παντρεμένος με το μοντέλο από την Αυστραλία, Σάρα Ο’ Χάρε. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά: Δύο γιους, τους Κάλαν και Αιντάν και την κόρη τους, Αερίν.

Το 2014, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Fortune», ο Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ έσπευσε να δικαιολογήσει την επιλογή του να δώσει το «δακτυλίδι» της διαδοχής στον μεγαλύτερο γιο του, Λάχλαν.

«Οφείλω να προετοιμάσω την διάδοχη κατάσταση και ο Λάχλαν είναι ιδανικός για να αναλάβει την επιχείρηση», είχε υποστηρίξει ο Μέρντοχ.

Πριν εννέα χρόνια έδωσε προαγωγή και στον άλλο του γιο, Τζέιμς. Τότε ο Λάχλαν ήταν εκτελεστικός πρόεδρος της 21st Century Fox και της News Corp την οποία μέχρι παλαιότερα μοιραζόταν με τον πατέρα του. Ο 41χρονος τότε Τζέιμς ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Fox μαζί με τον συνεργάτη του πατέρα του, Τσέις Κάρεϊ.

Τότε ήταν που ο Μέρντοχ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους χώρισε σε δύο διακριτές επιχειρηματικές οντότητες τον όμιλό του.

Η News Corporation διαχωρίστηκε σε δύο ομίλους για να είναι πιο εύρυθμη η λειτουργία της: Σ’ έναν όμιλο, όπου κυριαρχούν τα κινηματογραφικά στούντιο της Fox και συμπεριλαμβάνονται τα τηλεοπτικά δίκτυα του μεγιστάνα, καθώς και σε έναν άλλο με τις εκδοτικές δραστηριότητές του, όπως οι New York Post, Wall Street Journal κ.λπ. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στο Fortune το 2014, είχε παραδεχτεί πως έχει ακόμα πολλά να κάνει.

«Η μητέρα μου απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών κι επειδή οι άνθρωποι ζουν συνήθως κατά μέσο όρο 20 χρόνια περισσότερο από τους γονείς τους, αυτό σημαίνει ότι έχω ακόμα πολλά να πράξω»…