Περιεχόμενα
Η Μέγκαν Φοξ είναι ειλικρινής για το πώς βλέπει τον εαυτό της. Η ηθοποιός αποκάλυψε σε ένα βίντεο για το τεύχος «Swimsuit 2023» του Sports Illustrated ότι εξακολουθεί να παλεύει να δει το σώμα της με θετική ματιά.
«Έχω σωματοδυσμορφική διαταραχή – δεν βλέπω ποτέ τον εαυτό μου όπως με βλέπουν οι άλλοι», είπε η Φοξ. «Δεν υπάρχει ούτε μία στιγμή της ζωής μου που να αγάπησα το σώμα μου, ποτέ, ποτέ».
«Όταν ήμουν μικρή, αυτή ήταν μια εμμονή που είχα… Είχα επίγνωση όσο ήμουν μικρή ότι δεν ήμουν σίγουρη για το σώμα μου και σίγουρα δεν ήταν πρόβλημα του περιβάλλοντος, καθώς μεγάλωσα σε ένα πολύ θρησκευόμενο περιβάλλον όπου τα σώματα δεν αναγνωρίζονταν καν. Το ταξίδι της αγάπης του εαυτού μου θα είναι ατελείωτο, νομίζω», συνέχισε η Φοξ.
Η Φοξ αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι έπασχε από σωματοδυσμορφική διαταραχη (BDD) και είχε «πολλές βαθιές ανασφάλειες» σε μια συνέντευξη του Οκτωβρίου 2021 στο British GQ Style. «Μπορεί να κοιτάξουμε κάποιον και να σκεφτούμε, “Αυτό το άτομο είναι τόσο όμορφο. Η ζωή του πρέπει να είναι τόσο εύκολη”. Πιθανότατα δεν αισθάνεται όμως έτσι για τον εαυτό του», είπε.
Τι είναι η σωματοδυσμορφική διαταραχή ή αλλιώς Δυσμορφοφοβία
Η σωματοδυσμορφική διαταραχή περιγράφεται ως μια διαταραχή ψυχικής υγείας στην οποία ένα άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται ένα ελάττωμα υπαρκτό ή φανταστικό στην εμφάνισή του. Η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει άγχος και αγωνία, καθιστώντας δύσκολη τη λειτουργία σε κοινωνικές καταστάσεις και την καθημερινή ζωή.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Εκδηλώνεται σαν μια πραγματική φοβία, σχεδόν ως απέχθεια και αποστροφή για το ίδιο το σώμα και το πρόσωπο, καθώς οι πάσχοντες ανάγουν αυτή τη δυσαρέσκεια σε εμμονή και διακατέχονται από παράλογες σκέψεις.
Νιώθουν αποκρουστικοί, αποφεύγουν κοινωνικές συναναστροφές από φόβο φανταστικής ταπείνωσης και αφιερώνουν σημαντικά δυσανάλογο χρόνο και ενέργεια είτε παρατηρώντας τον εαυτό τους, είτε προσπαθώντας να βρουν λύσεις για τη διόρθωση του φανταστικού ή μη προβλήματός τους.
Τα συμπτώματα της σωματοδυσμορφικής διαταραχής περιλαμβάνουν:
- Είναι εξαιρετικά απασχολημένοι με ένα ελάττωμα στην εμφάνιση που οι άλλοι δε το προσέχουν ή το προσέχουν ελάχιστα
- Ισχυρή πεποίθηση ότι έχουν ένα ελάττωμα στην εμφάνισή τους που τους κάνει άσχημους ή παραμορφωμένους
- Η πεποίθηση ότι οι άλλοι προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή τους με αρνητικό τρόπο ή τους κοροϊδεύουν
- Συχνός έλεγχος σε καθρέφτη, υπερβολική περιποίηση προκειμένου να κρύψουν ή να προλάβουν ατέλειες, μακιγιάζ, ρούχα, styling
- Συγκρίνουν συνεχώς την εμφάνισή τους με άλλους
- Συχνά αναζητούν επιβεβαίωση για την εμφάνισή τους από άλλους
- Έχουν τάσεις τελειομανίας
- Καταφεύγουν σε πλαστικές επεμβάσεις και σπάνια μένουν ευχαριστημένοι
- Αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις
Οι πιο κοινές ενοχλήσεις αφορούν το πρόσωπο, αλλά και το σώμα.
Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά στα οποία επικεντρώνονται οι πάσχοντες είναι:
- Πρόσωπο, όπως μύτη, ρυτίδες, ακμή και άλλες ατέλειες
- Μαλλιά, όπως εμφάνιση, αραίωση και φαλάκρα
- Εμφάνιση δέρματος και φλεβών
- Μέγεθος στήθους, οπίσθια
- Μυϊκό μέγεθος
- Γεννητικά όργανα
Τα άτομα μπορεί να προβαίνουν σε χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν τους δίνουν την ικανοποίηση που θα ήθελαν, επειδή οι ίδιοι πάντα θα βλέπουν τον εαυτό τους διαστρεβλωμένα.
Πότε ξεκινά
Η σωματοδυσμορφική διαταραχή επηρεάζει περίπου το 1% έως 2% του πληθυσμού και ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα.
Ποια είναι η θεραπεία
Η σωματική δυσμορφική διαταραχή συνήθως δεν βελτιώνεται από μόνη της. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και αυτοκτονικές συμπεριφορές.
Οι πάσχοντες θα πρέπει να λάβουν φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία.
Αποτελεσματική θεωρείται κυρίως η Γνωσιακή-Συμπεριφορική θεραπεία.