Το σπίτι σχεδιάστηκε το 1984, από τον Μεξικανό αρχιτέκτονα Javier Senosiain, ο οποίος θεωρείται θρύλος της αρχιτεκτονικής. Επηρεασμένος από τον μεγάλο Ισπανό αρχιτέκτονα Antoni Gaudí, δημιούργησε μία κατοικία χωρίς ίσιους τοίχους που όταν βρίσκεσαι στο εσωτερικό της νιώθεις σαν να εισέρχεσαι σε μερικούς από τους πιο ιερούς χώρους της ανθρωπότητας, μια μήτρα, ένα μοναστήρι, μια σπηλιά.

Senosiain
Μέχρι το 2020, όπου και άνοιξε στο κοινό, το σπίτι ήταν η μόνιμη κατοικία της οικογένειας του Senosiain και μόλις ένα από τα έργα του στην περιοχή Naucalpan de Juárez. Εξωτερικά, είναι πλαισιωμένο από έναν πράσινο τοίχο με λουλούδια ενώ είναι βαμμένο σε χρώματα που παραπέμπουν σε δέρμα φιδιού. Τα πατώματα, όπως και οι τοίχοι, είναι καλυμμένα με χοντρή, χνουδωτή, λευκή μοκέτα κάτι που σου δίνει την αίσθηση ότι κατοικείς μέσα στην γη. Το ίδιο χρώμα βάφει τους τοίχους και την οροφή για να επιτευχθεί μια χρωματική συνέχεια.

Senosiain

Μετά την είσοδο, μία σειρά από σκαλισμένα σκαλιά σε οδηγούν σε ένα ασβεστωμένο τούνελ που καταλήγει σε ένα ευρύχωρο σαλόνι. Εκεί, βρίσκεται ένας επιβλητικός, λευκός δερμάτινος καναπές, μία κρεμαστή πολυθρόνα αλλά και μία καρέκλα διακοσμημένη με φύλλα χρυσού δια χειρός, Pedro Friedeberg, ενός σουρεαλιστή καλλιτέχνη που κάποτε σπούδασε με τον διάσημο Γερμανικής καταγωγής, μοντερνιστής ζωγράφος και γλύπτης Mathias Goeritz. Στις κρεβατοκάμαρες, τα ειδικά κατασκευασμένα κρεβάτια έχουν κυκλικό και όχι ορθογώνιο σχήμα, όπως είναι το σύνηθες. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό υπνοδωμάτιο προστέθηκε από τον Senosiain μόλις μεγάλωσε η οικογένειά του. Ανέβασε στην κορυφή του κτιρίου ένα πτερύγιο το οποίο έχει πρόσβαση στον κήπο με τη μορφή τσουλήθρας, την οποία έχουν κατέβει και διάσημοι όπως η Dua Lipa.

Senosiain

Τέλος, η πιο ξεχωριστή πτυχή ολόκληρου του σπιτιού είναι ο εξωτερικός κήπος όπου το πράσινο γρασίδι καλύπτει όλη την επιφάνεια δίνοντας την αίσθηση ότι το σπίτι έχει σχεδόν εξαφανιστεί στο έδαφος. Πέρα από το ομολογουμένως μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα, αυτό το σχεδιαστικό εφέ παράγει οξυγόνο και παράλληλα φιλτράρει την σκόνη και το διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργώντας ένα μικροκλίμα μέσα στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, το σπίτι παραμένει ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.

Φωτογραφίες: Michaela Trimble

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Δεν υπάρχει ψυχή γύρω σου, μόνο εσύ και ο έναστρος ουρανός: 4 νησιά για να κάνεις τις πιο απομονωμένες διακοπές

https://www.intronews.gr/life/travel/6-santouitsares-ana-ton-kosmo-pou-tha-kanoun-ta-salia-sou-na-trexoun-san-ton-bolt/

Το Κολωνάκι άλλαξε: Τα καλύτερα μαγαζιά από το πρωί ως το βράδυ