To πρώτο single «Break My Soul» της Beyoncé μας είχε προϊδεάσει ότι αυτός θα είναι ένα δίσκος «έξω από τα νερά» της. Πρόκειται για τον πιο house dance δίσκο που έχει κυκλοφορήσει η Βασίλισσα της r’n’b, με στοιχεία από την funk, soul και hip-hop μουσική, στα οποία την έχουμε συνηθίσει έτσι κι αλλιώς στην πολυετή καριέρα της.

Το νέο της άλμπουμ των 16 τραγουδιών, «Renaissance», το έβδομο στην καριέρα της, μπορεί να μην είναι το ιδανικό που θα περίμενε κανείς από την Beyoncé μετά από 6 χρόνια απουσίας από την μουσική σκηνή, όμως, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι σηματοδοτεί μια αλλαγή. Μερικά από τα κομμάτια έχουν έντονο συνθεσάιζερ, που δεν επισκιάζει το χαρακτηριστικό flow της. Τα Afrobeats και η ντίσκο διάθεση δημιούργησαν ίσως το καλύτερο χορευτικό άλμπουμ του 2022, ξεπερνώντας ακόμα κι αυτό του Drake, «Honestly, Nevermind».

Προσπάθησε να φέρει το voguing μέσω της house μουσικής, χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο κομμάτι «Summer Renaissance», η οποία γεννήθηκε από τις στάχτες των club του Μανχάταν και κέρδισε τεράστια απήχηση στο Σικάγο. Γίνονται διάφορες νύξεις σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα όπως η Μεγάλη Παραίτηση, στην αφροαμερικανική κουλτούρα, σε προσωπικές της εμπειρίες, αλλά και στις κοινότητες που έδωσαν στους queer επιλεγμένες οικογένειες και ένα καταφύγιο. Με αρμονικό και εύθυμο τρόπο συνδυάζει φυλετικές και έμφυλες ταυτότητες, βοηθώντας στο να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισορροπίες και τα στερεότυπα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να τοποθετείται μέσα από τα τραγούδια της σε μείζονα πολιτικοκοινωνικά θέματα, ασκώντας παράλληλα κριτική. Στην τελική δεν είναι πια 20 χρονών για να τραγουδάει «Crazy in Love» και «Naughty Girl», παρότι της πάει και το πιο ανάλαφρο, άνευ απόψεων, στιλ.

Το Renaissance είναι μια αφήγηση της δικής της φιλοσοφίας για το τι σημαίνει καλοκαίρι, με διάφορες διάσπαρτες αναφορές να γίνονται για τον έρωτα, το σεξ και την αυτοικανοποίηση.  Τα τραγούδια ρέουν ως μια συνεχής μίξη, με μερικές διακόπτες των ρυθμών να σπάνε την μονοτονία. «Δεν χρειαζόμαστε την αποδοχή από τον κόσμο, είναι πολύ σκληροί μαζί μου» ακούγεται να λέει στο Plastic Off the Sofa, μια ωδή στον σύζυγό της, Jay Z.

Το “Virgo’s Groove” είναι η συνέχεια του «Plastic Off the Sofa», με το οποίο δένει απόλυτα, αν ακούσεις το άλμπουμ μονοκοπανιά και με τη σειρά που προορίζονται να ακουστούν τα κομμάτια. Σε αυτό το κομμάτι διάρκεια 6 λεπτών ακούγεται να λέει ότι «είσαι ο έρωτας της ζωής μου», συμπληρώνοντας την προηγούμενη αφήγησή της. Ακόμα, ένα κομμάτι που ξεχωρίζει και αναδεικνύει τις ρίζες της είναι το Church Girl, που ξεκινάει από gospel και καταλήγει σε ξεσηκωτικό/ χορευτικό rap πάνω σε μπάσο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Η Beyoncé όπως και ο Drake είναι «μουσικοί χαμαιλέοντες»

To «Cozy» σχετίζεται να την υποδοχή του εαυτού σου με πολλά μηνύματα να περνιόνται μέσα από έναν ιδιαίτερο ρυθμό με πολλές εναλλαγές στον τόνο και στην χροιά τη φωνής. «Είμαι άνετα με το δέρμα μου, άνετη με αυτό που είμαι… Αγαπώ τον εαυτό μου», μας υπενθυμίζει η Beyoncé. Τέλος, το πιο διαφορετικό κομμάτι του άλμπουμ, αυτό που σε κάνει να νιώσεις μερικά από τα παλιά «vibes» της Beyoncé είναι το «Move», με guest την Grace Jones και τη Νιγηριανή τραγουδίστρια Tems.

Η δημιουργία αυτού του άλμπουμ μου επέτρεψε ένα μέρος για να ονειρεύομαι και να βρω απόδραση σε μια τρομακτική στιγμή για τον κόσμο», έγραψε η Beyoncé στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνόδευε τα αποκαλυπτήρια του εξωφύλλου. «Μου επέτρεψε να νιώσω ελεύθερη και περιπετειώδης» αναφέρει. Αυτές οι λέξεις είναι που χαρακτηρίζουν και τον δίσκο της. Αν και δεν αποτελεί ορόσημο για την καριέρα της, είναι ωραία να βλέπεις καταξιωμένους καλλιτέχνες να πειραματίζονται σε διάφορους ήχους και στιλ.

Το Renaissance χαρακτηρίζεται ως «Act I», κι αποτελεί την αρχή μιας τριλογίας. Έτσι, είναι πιθανό ότι τα «Acts 2 και 3» να κυκλοφορήσουν πριν τελειώσει το έτος και να ολοκληρώσουν το έργο που προσπαθεί να δημιουργήσει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyoncé (@beyonce)

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Χαμός με τη συναυλία του Ρέμου στο Nammos: Φαντασμαγορικό σόου, τόπλες Jason Derulo και 1.500 ευρώ είσοδος

10 τραγούδια των Χατζηφραγκέτα για να ακούς στο repeat στο πλοίο το αργό που σε πάει στην Αμοργό

Ποιο James Webb; Την εικόνα του σύμπαντος είχαν προβλέψει disco εξώφυλλα των 70s