Λίγοι περίμεναν ότι 10 χρόνια μετά το τέλος του Twilight Saga η Kristen Stewart θα ήταν υποψήφια για το πρώτο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η 31χρονη ηθοποιός βίωσε για χρόνια σφοδρή κριτική για τον ρόλο της ως Bella Swan, με fans και κριτικούς να χαρακτηρίζουν την ερμηνεία της «ανέκφραστη», «κακή» ακόμη και «κοιμισμένη».

Η άποψή μας; Ναι, αξίζει να βραβευτεί με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Όχι μόνο για την εκρηκτική της ερμηνεία ως Diana, μα και για τον σεβασμό με τον οποίον αντιμετώπισε τον ρόλο αυτόν, μετά από χρόνια online bullying και σκληρής κριτικής.

*Πηγή φωτογραφίων: imdb.com

Το βιογραφικό της Kristen Stewart – Το Twilight και η εμπιστοσύνη μεγάλων auteurs του σινεμά στο πρόσωπό της

Πριν την συμμετοχή της στο Twilight από το οποίο και έγινε ευρέως γνωστή, ο πρώτος της μεγάλος ρόλος ήταν στο «Δωμάτιο Πανικού» του David Fincher στο πλάι της Jodie Foster, σε ηλικία μόλις 12 ετών.

Παρά την κακή φήμη που απέκτησε μετά το saga των βρικολάκων, πολλοί άλλοι μεγάλοι σκηνοθέτες την εμπιστεύτηκαν σε κεντρικούς ρόλους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο Cafe Society (2016) του Woody Allen.

Kristen Stewart

H Jodie Foster και η Kristen Stewart στο Panic Room του David Fincher. (2002)

Η στιγμή όμως που θα λέμε στο μέλλον πως καθόρισε την καριέρα της -ακόμη και εάν δεν κερδίσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο- είναι η ερμηνεία της ως Πριγκίπισσα Diana στο βιογραφικό φιλμ του Pablo Larrain για τους τελευταίους μήνες της ζωής της.

Όπως και στην περίπτωση του Robert Pattinson, άλλη μία ιστορία «εξιλέωσης» ηθοποιού του Twilight, θα μιλάμε για χαρισματικούς ηθοποιούς οι οποίοι στην αρχή της καριέρας τους συμμετείχαν σε ταινίες μαζικής κατανάλωσης σε κακο-γραμμένους ρόλους. Άσχετα που για εμάς τους γεννημένους στα 90s, υπάρχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για το Twilight. 

Kristen Stewart

To μισάνοιχτο στόμα της Kristen Stewart ως Bella Swan στο Twilight (2008) έγινε ιντερνετικό meme.

Η Kristen Stewart ως Diana Spencer

Η Kristen δεν είναι η πρώτη ηθοποιός που επιχειρεί τον «άθλο» του να υποδυθεί την Πριγκίπισσα Diana. Πολλές έχουν αναλάβει τον ρόλο αυτόν τα περισσότερα χρόνια. Προς έκπληξη όλων μας, δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε άλλη που ενσάρκωσε καλύτερα την πολύπλοκη φύση της αδικοχαμένης Πριγκίπισσας.

Ως Diana, η Kristen Stewart κατάφερε να ενσαρκώσει πλήρως την μεγαλειώδη αλλά ταυτόχρονα τραγική υπόστασή της. Δείχνει αριστοτεχνικά την μάταιη προσπάθεια της Lady D να ελέγξει όσα συνέβαιναν γύρω της, ενώ όλα κατέρρεαν. Μία ερμηνεία δυναμική αλλά ταυτόχρονα ευάλωτη, όπως ακριβώς έπρεπε για να αποτυπωθεί ο ταραγμένος ψυχικός της Πριγκίπισσας της Ουαλίας τους τελευταίους μήνες της ζωής της.

Ας μην παριστάνουμε πως η δοκιμασία που έφερε εις πέρας η Stewart ήταν εύκολη. Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν μία εξαιρετικά επιδραστική φιγούρα, η οποία μάλιστα είχε κερδίσει την αγάπη του κόσμου, κάτι που διαφαίνεται έντονο ακόμη και σήμερα, 24 χρόνια μετά τον θάνατό της. Το να «χωρέσει στα παπούτσια» της χωρίς να επισκιαστεί από την επιβλητική προσωπικότητά της, ήταν ένα έργο που έμοιαζε ακατόρθωτο, ειδικά για τους επικριτές της. Η Kristen όμως κατάφερε να «γίνει» η Diana Spencer.

Για μία ηθοποιό που έχει χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές ως «ανέκφραστη», η Kristen κατάφερε αυτό που έμοιαζε προηγουμένως αδύνατο. Οι εκφράσεις της, ακόμη και στα τελευταία δευτερόλεπτα της 2ωρης ταινίας, διαδέχονται η μία την άλλη και προσφέρουν ένα κρεσέντο συναισθημάτων στον θεατή. Τα χείλη της τρέμουν, τα μάγουλά της συσπώνται και τα δάκρυα τρέχουν βροχή από τα μάτια της. Ταυτόχρονα, όμως, ούτε λέξη δεν βγαίνει από το στόμα της. Το πρόσωπό της λέει 1000 λέξεις μαζί, μας ενημερώνει για την απελπισία που κρύβει μέσα της η Diana μετά από μήνες προσπαθειών να βρει λίγη λογική στη ζωή ζωή της, μαζί με ένα ψήγμα ελπίδας που λάμπει στα δακρυσμένα της μάτια.

Kristen Stewart

Και όλα αυτά ενώ οι δύο γυναίκες δεν έχουν καμία ομοιότητα στην εξωτερική τους εμφάνιση. Ακόμη και αυτή η λεπτομέρεια δείχνει με πόση επιμονή επιχείρησε η Stewart να ενσαρκώσει την Spencer, τόση που μας έκανε να ξεχάσουμε ποια είναι και να βλέπουμε μόνο την τραγική πρωταγωνίστρια του «σήριαλ» της δυναστείας των Ουίνσντορ.

Αν θα είναι η Kristen Stewart η νικήτρια του Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου για το 2022, θα το μάθουμε τα ξημερώματα της Δευτέρα οπότε και θα λάβει χώρα η λαμπερή διοργάνωση στο Doldy Theatre του Λος Άντζελες. 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Beyonce: Θα ανοίξει την Τελετή των Oscar τραγουδώντας σε γήπεδο τένις;

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Δύο έκτακτες προβολές αφιερωμένες στον πόλεμο στην Ουκρανία

BAFTA 2022: Η Jane Campion γράφει ιστορία και εν τη απουσία της – Τι θα δούμε στα Oscars