Ένα podcast του Jon Stewart, το «The Problem with Jon Stewart» κάνει λόγο για την απομάκρυνση της JK Rowling από το franchise του Harry Potter και την απεικόνιση καλικάντζαρων στις ταινίες αυτές. Στο σύμπαν του, καλικάντζαροι εργάζονται και διευθύνουν την Τράπεζα Gringotts.

Ο Stewart έκανε μια σύγκριση μεταξύ των καλικάντζαρων που βλέπουμε στις ταινίες «Harry Potter» και των αντισημιτικών εικονογραφήσεων στο βιβλίο του 1903 «The Protocols of the Elders of Sion». Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε ότι η αντίληψη που έχει ο κόσμος για τους Εβραίους δεν έχει αλλάξει, είπε χαρακτηριστικά.

«Ρωτάω τον κόσμο αν έχει δει ποτέ ταινία «Harry Potter». Έχετε δει ποτέ τις σκηνές στην Gringotts Bank; Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί που διοικούν την τράπεζα; Εβραίοι! Και λες, ότι είναι μια καρικατούρα ενός Εβραίου από ένα αντισημιτικό κομμάτι λογοτεχνίας. Τι σκέφτηκε η JK Rowling; ”Μπορούμε να κάνουμε αυτούς τους τύπους να διευθύνουν την τράπεζά;” Είναι ένας κόσμος μάγων…μπορούμε να πετάμε με δράκους, μπορείτε να έχετε για κατοικίδιο μια κουκουβάγια… αλλά ποιος πρέπει να διευθύνει την τράπεζα; Εβραίοι».

«Περίμενα ότι όταν θα το έβλεπε ο κόσμος στις οθόνες, θα αντιδρούσε. Σε έναν κόσμο μάγων, είναι άσχετο να βάζεις Εβραίους για να διευθύνουν την υπόγεια τράπεζα». Αυτή είναι μια από τις τελευταίες κατηγορίες που έχουν προσάψει στην JK Rowling. Τα τελευταία χρόνια δέχεται σφοδρή κριτική λόγω των σχολίων της κατά των τρανσέξουαλ.

Η συγγραφέας εξακολουθεί δουλεύει με τη Warner Bros. Οι αντι-τρανς απόψεις της Rowling έχουν καταδικαστεί από τους ηθοποιούς του “Harry Potter”, όπως από τον Daniel Radcliffe. Επίσης, η Warner Bros έχει εκφράσει τη δική της οπτική για το θέμα τον Ιούνιο του 2020.

Τι κάνουν οι Gringotts στο Harry Potter

Στο The Harry Potter Wiki, οι καλικάντζαροι είναι μαγικά πλάσματα, έξυπνα και τα πάνε καλά με τα χρήματα.  «Οι καλικάντζαροι συνομιλούν σε μια γλώσσα γνωστή ως Gobbledegook και είναι έμπειροι μεταλλουργοί. Ξεχωρίζουν για την δουλειά τους. Κόβουν ακόμη και νομίσματα για μάγους», αναφέρει η σελίδα Wiki. «Λόγω των ικανοτήτων τους στα χρήματα και τα οικονομικά, ελέγχουν την οικονομία των μάγων και διευθύνουν την Gringotts Wizarding Bank».

Κάποιοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν την συγγραφέα, η οποία συχνά επικαλείται αντισημιτισμό. Υποστήριξαν ότι οι κακοποιοί του Wizarding World είναι εμπνευσμένοι σαφώς από τους Ναζί. «Οι καλικάντζαροι αποτελούν εντελώς αντισημιτικά εβραϊκά στερεότυπα», είπε ο Dan Kahan στο PopDust το 2019.

«Αλλά η JK Rowling σίγουρα δεν το έκανε αυτό σκόπιμα. Επίσης πήρε χαρακτήρες από όλα τα είδη φαντασίας και λαογραφίας ενώ έγραφε τον Harry Potter. Πολλά από τα πιο αντισημιτικά χαρακτηριστικά των καλικάντζαρων σχετίζονται στην πραγματικότητα με παλαιότερες αντιλήψεις για τους τραπεζίτες. Για αυτό πιθανόν να εμπνεύστηκε από αντι-εβραϊκή προπαγάνδα».