O Νίκος Ζήκος, μίλησε στο intronews.gr για την τρίτη κατά σειρά έκθεση του, με τίτλο «Behind the Flame». Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την προσπάθεια, τον πόνο των εν ενεργεία Ελλήνων αθλητών, αλλά και όλα όσα συνοδεύουν την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον να κάνει αυτό το project πραγματικότητα, ήταν ότι σαν μέλος της εθνικής ομάδας του Tae Kwon Do, αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που καλείται να αντιμετωπίσει ένας αθλητής. «Όταν ένας άνθρωπος βλέπει έναν αθλητή δεν επικεντρώνεται στον πόνο και στην προσπάθεια του, ενώ τον κρίνει εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορεί να φανταστεί τις δυσκολίες που περνάει. Αυτό είναι που θέλω να δείξω.»

Η ιδέα του αυτή προτάθηκε στην Ολυμπιακή επιτροπή και στην Βασιλική Μιλλούση, οι οποίοι την αγκάλιασαν και βοήθησαν στην υλοποίησή της. «Τους ευχαριστώ πολύ για αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Χάρη στην στήριξη τους, λύθηκαν πολλά διαδικαστικά προβλήματα, όπως η συνεννόηση και η επικοινωνία με τους αθλητές, ενώ παράλληλα διευκόλυναν την είσοδο του στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Καθόλη την διάρκεια τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που επιβάλλει η πανδημία.

Το δύσκολο κομμάτι του project είχε να κάνει με τη διαδικασία, η οποία διήρκησε 4 μήνες. Μερικοί από τους αθλητές, χρειάστηκε μάλιστα να έρθουν στην Αθήνα για μια μόνο φωτογράφιση. Κάποια από τα «εμπόδια» που συνάντησε, τα αντιμετώπισε με χιούμορ, και τώρα αποτελούν απλά αστείες ιστορίες που έχει να μας αφηγείται.

Στην φωτογράφιση για το πόλο, για παράδειγμα, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να κολυμπάει με τα χέρια -αφού κρατούσε την κάμερα- αλλά μόνο με τα πόδια. Χρειάστηκε ένα κουβούκλιο μεγάλης μηχανής για τις λήψεις, ενώ δεν υπήρχε η σωστή μάσκα. Η ειρωνεία είναι ότι «οι δίπλα έπαιζαν πόλο, ενώ εγώ δίπλα τους χαροπάλευα και πνιγόμουν με την κάμερα.» Στην συγχρονισμένη κολύμβηση, πήγε πιο οργανωμένος, φορώντας ειδικό σωσίβιο και αναπνευστήρα. «Ήταν πρακτικό για τη δουλειά αλλά είχε πλάκα να βρίσκεται δίπλα σε «γοργόνες» κάποιος που μοιάζει σαν να πηγαίνει στη Λούτσα για μπάνιο».

Η αφορμή, λοιπόν, για να αγοράσει κανείς το λεύκωμα, είναι για να βοηθήσει πολλά αγωνίσματα που δεν έχουν μεγάλη προβολή, οπότε δεν έχουν και χορηγούς. Όλοι οι γνωστοί αθλητές κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν στους μικρότερους. «Είναι μια βοήθεια που γυρνάει από τους αθλητές… στους αθλητές». Τα έσοδα του λευκώματος θα διατεθούν υπό τη μορφή υποτροφίας, σε αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και δεν υποστηρίζονται από οποιαδήποτε χορηγία ή χαίρουν άλλου τύπου οικονομικής ενίσχυσης. Το λεύκωμα πωλείται ηλεκτρονικά μέσα από το επίσημο e-shop της διοργάνωσης http://behindtheflame.gr/.

Συνολικά κατάφερε να φωτογραφίσει πάνω 20 αθλητές, ανάμεσα τους τον χρυσό ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, τη χρυσή ολυμπιονίκη επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, τον κορυφαίο Έλληνα ποδηλάτη Χρήστο Βολικάκη, τον Παναγιώτη Γκιώνη, αθλητή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ο οποίος έχει συμμετάσχει σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλά Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τη Βούλα Παπαχρήστου, αθλήτρια του άλματος εις τριπλούν η οποία έχει κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών αλλά και τη 48χρονη Αιμιλία Τσουλφά η οποία μαζί με την 20χρονη Αριάδνη Σπανάκη θα εκπροσωπήσουν την ελληνική ιστιοπλοΐα στην κατηγορία 470.

Ο ίδιος είναι βαθιά κοινωνικά ευαισθητοποιημένος. Και σε άλλα projects όπως η φωτογραφική έκθεση «Eyes Behind the Bar» και εκείνη μετά από το ταξίδι του στη Ρουάντα, παντρεύεται το κοινωνικό στοιχείο με την τέχνη. Για εκείνον είναι σαν χρέος του να μεταφέρει ιστορίες και εικόνες που τον παρακινούν. Κάποιος που ξέρει να χειρίζεται μια φωτογραφική μηχανή, μπορεί να φωτίσει ιστορίες που δεν είχες καν σκεφτεί. «Η κάμερα είναι ένα εργαλείο που αποτυπώνει και καταγράφει θέματα που με συγκινούν, με εμπνέουν ή με επηρεάζουν».

Τα έργα του «Behind the Flame» παρουσιάστηκαν από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου στην αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση, που αποτελεί ένα μικρό teaser για το τι περιέχει το λεύκωμα, θα συνεχιστεί και τα έργα θα φιλοξενηθούν στο νέο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, στο Golden Hall. Σημειώνεται ότι η έκθεση Behind the Flame είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο Μουσείο, αποτελώντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα σημαντικό εικαστικό γεγονός για την Αθηναϊκή πρωτεύουσα.