Κύμα αντιδράσεων προκάλεσαν τα ομοφοβικά σχόλια του ράπερ, DaBaby, κάτι που οδήγησε και στην ακύρωση της συναυλίας του στο φεστιβάλ Lollapalooza. Μετά τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε το θέμα, κάνει στροφή 360 μοιρών και απολογείται εις διπλούν για όλα όσα είπε.

Ο υποψήφιος για Grammy τραγουδιστής, είπε ότι είχε παραπληροφορηθεί σχετικά με τον ιό HIV/AIDS σε μια δημοσίευση, η οποία έγινε μια μέρα αφότου ο ράπερ αποκλείστηκε από το μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza στο Σικάγο. Το κατά πόσο αυτό είναι μια συμβουλή του μάνατζέρ του ή η αλήθεια αφήνεται στην κρίση του καθενός. Ο DaBaby ή αλλιώς Τζόναθαν Κερκ (όπως είναι το κανονικό του όνομα), πάντως ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα LGBTQ+ για το σχόλιο του.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τόση δύναμη που είναι ικανή να σε καταστρέψει, πριν καν έχεις την ευκαιρία να αναπτυχθείς, να εκπαιδευτείς και να μάθεις από τα λάθη σου», έγραψε. «Ως άνθρωπος που χρειάστηκε να ανταπεξέλθει δύσκολες συνθήκες, το να έχω άτομα που γνωρίζω να τοποθετούνται δημόσια εναντίον μου – γνωρίζοντας ότι αυτό που χρειαζόμουν ήταν εκπαίδευση σε αυτά τα θέματα και καθοδήγηση – ήταν πρόκληση».

Τα σχόλια που είχε κάνει και οι αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συναυλίας προσέβαλε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τους ανθρώπους με HΙV και AIDS λέγοντας: «Αν δεν ήρθατε σήμερα εδώ με HIV, AIDS ή όποια από τις θανάσιμες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες που θα σε κάνουν να πεθάνεις σε 2-3 εβδομάδες, σηκώστε τα κινητά σας φωτισμένα». Ζήτησε επίσης από όσους δεν είναι ομοφυλόφιλοι άνδρες να σηκώσουν αναμμένο το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ φώναξε ότι όσοι πάσχουν από AIDS θα πεθάνουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Δεν ήταν λίγοι και οι καλλιτέχνες που σχολίασαν το χυδαίο του ξέσπασμα, ανάμεσα τους η Madonna, η Dua Lipa (με την οποία έχουν συνεργαστεί), ο Έλτον Τζον και η Ντέμι Λοβάτο. Ο Έλτον Τζον επεσήμανε ότι τα λεγόμενα του ενισχύουν τις διακρίσεις και την παραπληροφόρηση. «Ο HIV έχει επηρεάσει περισσότερους από 70 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις κοινότητές μας», υπογράμμισε.

«Στην Αμερική, ένας μαύρος ομοφυλόφιλος άνδρας έχει 50% πιθανότητες να κολλήσει HIV. Το στίγμα και η ντροπή γύρω από τον HIV και την ομοφυλοφιλία είναι μια τεράστια κινητήρια δύναμη αυτής της ευαλωτότητας», συνέχισε να λέει ο Έλτον Τζον.