Ο κόσμος του Instagram είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία που υπάρχει για «μονοπρόσωπες εταιρείες». Κοινώς, μπορείς να είσαι ένα μόνο άτομο και να κάνεις τζίρο που άλλες μικρές βιομηχανίες και επιχειρήσεις δε μπορούν να δουν ούτε στα όνειρα τους. Αν δούμε τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στο Instagram, αυτοί είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, η Κιμ Καρντάσιαν, η Κάιλι Τζένερ, η Αριάνα Γκράντε και ο Ντουέιν Τζόνσον. Όλοι τους κερδίζουν από 1 εκατομμύριο δολάρια και πάνω για κάθε τους ανάρτηση με διαφημιστικό σκοπό.

Όμως, αυτή η αγοραστική δύναμη που έχουν, δε χτίστηκε πάνω σε αληθινά data. Είναι κάτι που το απορροφά και το έχει αποδεχτεί αγορά κι αυτό αφορά στα ψεύτικα accounts που τους ακολουθούν. Φυσικά, η ισχύς των insta celebrities βασίζεται περισσότερο στο engagement και στα likes που παίρνει κάθε τους φωτογραφία κι όχι τόσο στους followers.

Όλους μας μας ακολουθούν ψεύτικα προφίλ, τα λεγόμενα bots, αλλά όταν μιλάμε για μεγέθη των 250 εκατομμυρίων followers, τότε τα fake accounts θα μπορούσαν από μόνα τους να χτίσουν ένα πολύ ισχυρό προφίλ.

Σύμφωνα με το All Home Connections που χρησιμοποίησε τα εργαλεία SparkToro για το Twitter και Grin για το Instagram, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι αυτή τη στιγμή ο άνθρωπος με τους περισσότερους ακόλουθους. Λογικά λοιπόν, βρίσκεται στην κορυφή των ψεύτικων προφίλ, με 63.480.000 followers να είναι μη πραγματικοί σε σύνολο των 276 εκατομμυρίων που τον ακολουθούν. Ποσοστιαία πάντως, μιλάμε για ένα 23% που τον φέρνει 17ο στη λίστα.

Ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Λιονέλ Μέσι, έχει 42.000.000 ψεύτικους ακόλουθους σε σύνολο 196 εκατομμυρίων κι ένα ποσοστό 22%.

Την πρωτιά στη λίστα με βάση το ποσοστό παίρνει η Κόρτνι Καρντάσιαν, η οποία έχει 116 εκατομμύρια ακόλουθους με 32.480.000, ήτοι το 28% να μην είναι αληθινό. Η Κιμ Καρντάσιαν βρίσκεται 6η με 56.640.000 σε σύνολο 216 εκατομμυρίων, ενώ πάνω απο 50 εκατομμύρια ψεύτικους followers έχουν η Κάιλι Τζένερ, ο Ντουέιν Τζόνσον, η Σελίνα Γκόμεζ και η Αριάνα Γκράντε, που βρίσκεται δεύτερη σε απόλυτους αριθμούς, με πάνω από 57 εκατομμύρια fake προφίλ να την ακολουθούν.

Αν αποφάσιζαν όλοι αυτοί να έχουν ξεχωριστό προφίλ για τους fake followers, θα μπορούσαν άνετα να κερδίζουν κι από εκεί άλλο ένα εκατομμύριο δολάρια!

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο ανεξέλεγκτα στο Twitter, όπου ο Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται δεύτερος, ενώ οι μισοί ακόλουθοι της Κιμ Καρντάσιαν είναι μη υπαρκτά πρόσωπα, ενώ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πάνω από 44 εκατομμύρια fake accounts.

Τα παραπάνω νούμερα διαφοροποιούνται αρκετά σε σχέση με την έρευνα που έκανε η Fasthosts.co.uk χρησιμοποιώντας το Hype Auditor, όπου ο Λεμπρόν Τζέιμς βρίσκεται 8ος με πάνω από 20 εκατομμύρια ψεύτικους ακόλουθους, η Κάιλι Τζένερ έχει την πρωτιά με πάνω από 63 εκατομμύρια, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι καν στην 25αδα.

* Φωτογραφία: Getty Images