Ο covid ακύρωσε πολλές σημαντικές εκθέσεις οι οποίες σταδιακά επιστρέφουν όπως, η Biennale της Βενετίας και το φεστιβάλ γλυπτών για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.Πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε για να επισκεφτείτε μία από τις παρακάτω εκθέσεις, βεβαιωθείτε ότι είναι ανοικτές καθώς η πανδημία φέρνει συνεχείς αλλαγές στην λειτουργία των εκδηλώσεων.

«Yves Saint Laurent aux Musées»

Πού: Musée d’Art Moderne de Paris, Centre Pompidou, Musée d’Orsay, Musée National Picasso Paris, Musée Yves Saint Laurent Paris, Musée du Louvre
Πότε: 29 Ιανουαρίου μέχρι 15 Μαΐου

Πριν από έξι δεκαετίες πραγματοποιήθηκε η πρώτη πασαρέλα για τον οίκο Yves Saint Laurent (YSL). Ο εμβληματικός σχεδιαστής αντλούσε έμπνευση από τις τέχνες και τα μουσεία Musée d’Art Moderne de Paris, Centre Pompidou, Musée d’Orsay, Musée National Picasso Paris, Musée Yves Saint Laurent Paris, Musée du Louvre θέλουν να αποδώσουν την σύνδεση της μόδας του YSL με διάσημους εικαστικούς όπως ο Mondrian, ο Picasso, ο Matisse, ο Bonnard και ο Dufy. Σε κάθε ένα από τα μουσεία θα υπάρχουν ιστορικά κομμάτια του Γαλλικού οίκου τα οποία θα στέκουν δίπλα στους πίνακες που ενέπνευσαν τον Yves Saint Laurent να τα σχεδιάσει.

«The World of Stonehenge»

Πού: Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο
Πότε: 17 Φεβρουαρίου-17 Ιουλίου

Μία έκθεση για ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα μνημεία του κόσμου το Stonehenge που χρονολογείται μεταξύ 2500 π.Χ.-2000 π.Χ. Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που έχτισαν αυτούς τους τεράστιους πέτρινους όγκους και που κατοικούσαν στην προϊστορική Βρετανία; Στην ίδια έκθεση θα βρίσκεται και το 3.600 ετών Nebra Sky Disc η αρχαιότερη απεικόνιση του σύμπαντος που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της σημερινής Γερμανίας.

«Faith Ringgold: American People»

Πού: New Museum, Νέα Υόρκη
Πότε: 17 Φεβρουαρίου- 5 Ιουνίου

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο της 91 ετών Faith Ringgold μιας γυναίκας με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο αφού μεταξύ άλλων είναι ζωγράφος, γλύπτρια ενώ έχει γράψει και βιβλία.

«Donatello: the Renaissance»

Πού: Palazzo Strozzi and Museo del Bargello, Φλωρεντία και Gemäldegalerie, Βερολίνο
Πότε: 19 Μαρτίου -31 Ιουλίου , Φλωρεντία και 2 Σεπτεμβρίου -8 Ιανουαρίου (2023), Βερολίνο

Ο Φλωρεντινός γλύπτης του 15ου αιώνα Donatello υπήρξε από τους σημαντικότερους δασκάλους της εποχής του χωρίς ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί κάποια έκθεση για εκείνον τα τελευταία 40 χρόνια. Έτσι, τον Μάρτιο του 2022 θα φιλοξενηθούν στην Φλωρεντία έργα του μεταξύ των οποίων και ο “David”.

«150 years of Mondrian»

Πού: Kunstmuseum den Haag, Χάγη, Fondation Beyeler, Riehen, Ελβετία Κ20, Ντίσελντορφ
Πότε: 2 Απριλίου -25 Σεπτεμβρίου, Χάγη 5Ιουνίου- 9 Οκτωβρίου Riehen, 29 Οκτωβρίου- 10Φεβρουαρίου (2023), Ντίσελντορφ

Ο Ολλανδός ζωγράφος Piet Mondrian, θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αφαιρετικής ζωγραφικής. Μια παρουσίαση που θα παρουσιαστεί στοKunstmuseum den Haag, στο ελβετικό Fondation Beyeler και το K20 στο Ντίσελντορφ. Θα ξεκινήσει με τους πρώιμους πίνακές του, οι οποίοι επηρεάστηκαν από την ολλανδική τοπογραφία και τον μετα-ιμπρεσιονισμό. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί η ανάπτυξή του καθώς άφησε την αναπαράσταση, καταλήγοντας στα ορθογώνια θαύματα του.

Venice Biennale

Πού: Βενετία
Πότε:23 Απριλίου- 27 Νοεμβρίου

Η 59η Biennale της Βενετίας είναι γεγονός και θα φιλοξενήσει έργα καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Παρά την θεματολογία, προβλέπεται να είναι πιο αισιόδοξη έκθεση.

World Cup sculpture festival

Πού: Qatar

Πότε: Όλο το 2022

Τους φίλους του ποδοσφαίρου που πετούν στη Ντόχα για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο (που ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου) θα υποδεχθεί το χρυσό γλυπτό γερακιού το εθνικό πουλί του Κατάρ. Δημιουργημένο από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Tom Claassen, αποτελεί ένα από τα συνολικά 40 έργα που θα εκτεθούν σε ένα πρόγραμμα «υπαίθριο μουσείο».

«Cézanne»

Πού: Art Institute of Chicago,Σικάγο και Tate Modern, Λονδίνο
Πότε: 15 Μαΐου – 5 Σεπτεμβρίου, Σικάγο 6 Ο κτωβρίου-12 Μαρτίου, (2023) Λονδίνο

Ο Γάλλος ζωγράφος Πολ Σεζάν, είναι κύριος αντιπρόσωπος της μετάβασης από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού. Η έκθεση η οποία θα ανοίξει στο Σικάγο θα περιλαμβάνει 90 ελαιογραφίες, 40 έργα σε χαρτί και δύο σκίτσα, ενώ ελαφρώς μειωμένη θα είναι στο Λονδίνο. Ο Σεζάν, (1839-1906) άσκησε μεγάλη επιρροή στους μεταγενέστερους ζωγράφους, συμπεριλαμβανομένων των Μονέ, Πισαρό, Ματίς και Πικάσο.

«The Space Between: The Modern in Korean Art»

Πού: Los Angeles County Museum of Art (Lacma), Λος Άντζελες
Πότε: 11 Φεβρουαρίου-19 Φεβρουαρίου, 2023

Πέρυσι, υπήρξε ένα έντονο ενδιαφέρον της Δύσης για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση της Νότιας Κορέας. Το Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες (Lacma) ερευνά την κορεατική τέχνη εδώ και αρκετά χρόνια, φιλοξενώντας μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις. Το “The Space Between”, εκτείνεται στην περίοδο μεταξύ 1897 που χρονολογείται το τέλος της τελευταίας κορεατικής δυναστείας, Joseon μέχρι,το 1964 και την αποικιακή περίοδο (1910-45) όταν η Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κυριαρχία.

https://www.intronews.gr/to-san-sebastian-einai-i-nea-afixi-tou-pagkratiou-kai-thymizei-kati-apo-chora-ton-vaskon/life/vges-exo-taste/