Καλή η αποθέωση, καλοί οι έπαινοι, αλλά τίποτα τόσο μεγάλο δε φτιάχνεται με καλοσύνη και με τιμιότητα ή με ηθικά στάνταρ. Ο MrBeast είναι ο Νο1 Youtuber στον κόσμο, γύρω του κινούνται μυθικά ποσά, αλλά από πότε το να είσαι τόσο τεράστιος σε αριθμούς, σημαίνει πως έχεις το ελεύθερο να κάνεις ό,τι θες; Από πότε τα 200 εκατομμύρια προβολές και οι 300 εκατομμύρια subscribers είναι κολυμπήθρα που ξεπλένει;

Όσο κι αν θέλει κάποιος να χειροκροτήσει το καλό που έχει κάνει, με ενέργειες όπως το να φτιάξει δεκάδες πηγάδια στην Αφρική ή τα λεφτά που έχει δώσει σε τόσους ανθρώπους, έστω ως έπαθλο, και τους άλλαξε τη ζωή, οφείλει να ρίχνει φως και στη σκοτεινή πλευρά. Κι αυτή φάνηκε στον προθάλαμο του ριάλιτι που ετοιμάζει αυτές τις μέρες για την Amazon.

Ο MrBeast έχει από καιρό συμφωνήσει με την Amazon να κάνει το Beast Games, ένα ριάλιτι ή, για την ακρίβεια, τηλεπαιχνίδι, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να περάσουν από μια σειρά σκληρών δοκιμασιών, με έναν μόνο να αναδεικνύεται νικητής και να παίρνει το έπαθλο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί σε τηλεπαιχνίδι-ριάλιτι στην ιστορία της ψυχαγωγίας.

Τα πρώτα trials έγιναν στα μέσα Ιουλίου, όπου μαζεύτηκαν τελικά 2.000 άνθρωποι για να καταλήξει η παραγωγή στους 1.000 που θα πάνε στο Τορόντο, στον Καναδά, για την δεύτερη φάση των Beast Games.

Εκεί λοιπόν, οι παίκτες κλήθηκαν να υπογράψουν τον εξής όρο στο συμβόλαιό τους: «Κατανοώ ότι τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να μου προκαλέσουν θάνατο, ασθένεια ή σοβαρό τραυματισμό, που περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε εξουθένωση, αφυδάτωση, υπερκόπωση, καψίματα ή θερμοπληξία». Κι ενώ τέτοιοι όροι είναι τυπικοί και μπαίνουν συχνά σε ριάλιτι επιβίωσης, η αναφορά στον θάνατο, με βάση τα όσα περιγράφουν στους New York Times, ίσως και να μην είναι και τόσο τυπική.

Ελάχιστο φαγητό, περιορισμός ύπνου και αθέτηση όρων από τον MrBeast

Από όσα αναφέρουν ανώνυμα κάποιοι που αποκλείστηκαν ή κάποιοι που θα βρεθούν στη 2η φάση, για τις ημέρες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα στάδιο στη Νεβάδα και κοιμόντουσαν στο τσιμέντο, η αντιμετώπιση της παραγωγής κρίνεται ως, τουλάχιστον, απάνθρωπη, με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ότι έλαβαν ελάχιστο φαγητό καθημερινά και ελάχιστη ιατρική περίθαλψη, που κι αυτή ήταν με καθυστέρηση.

«Είδα κάποιους να κάνουν εμετό και άλλους να λιποθυμούν», υποστηρίζει ένας, ενώ γίνεται αναφορά και για αρκετούς που έπρεπε να νοσηλευτούν. Το πρώτο στάδιο που θα έβγαζε την τελική χιλιάδα, δεν πήγε όπως αναμενόταν, με την παραγωγή του MrBeast να τονίζει ότι υπήρξαν αρκετές αναποδιές, αλλά ήταν ένα καλό μάθημα για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την επόμενη φάση.

Για μια παραγωγή που έχει κάνει βίντεο στο κανάλι του MrBeast όπως «50 Youtubers διαγωνίζονται για 1.000.000 δολάρια» και είχε μαζέψει 50 γνωστούς Youtubers, ή που έχει κάνει βίντεο με τίτλο «Αν προστατεύσεις το γιοτ, είναι δικό σου», όπου είδαμε να εκτοξεύονται ρουκέτες και να σκάνε βόμβες σε λίμνη, αυτή η απάντηση είναι το λιγότερο αστεία.

Ενδεικτικό της σκληρότητας του MrBeast Games είναι ότι η πρώτη δοκιμασία απαιτούσε να μετακινήσουν αντικείμενα τεράστιου βάρους, αλλά στο μεσοδιάστημα των δοκιμασιών το φαγητό ήταν ελάχιστο.

Ως και 20 ώρες χωρίς φαγητό έτυχε να μείνουν, κάποιοι υποστηρίζουν πως είχαν μόλις 2 γεύματα τη μέρα που αποτελούνταν από μια χούφτα βρώμη, ένα αυγό και μερικά λαχανικά και ενίοτε η παραγωγή τους έδινε Feastables, τα σνακς που έχει βγάλει ο MrBeast, ενώ η παραγωγή από τη μεριά της κάνει λόγο για 3 γεύματα. Φυσικά, επειδή οι συμμετέχοντες δεν είχαν ρολόι, είχε χαθεί η αίσθηση του χρόνου, οπότε ενδέχεται να μην μπορούσαν να μετρήσουν σωστά τις αποστάσεις των γευμάτων, άρα και πόσα κάθε μέρα.

Εκείνο πάντως που είναι σίγουρο, είναι ότι ενώ όλοι συμπλήρωσαν ένα έγγραφο με τις διατροφικές τους συνήθειες, ήταν αρκετές οι φορές που το φαγητό δεν εξυπηρετούσε κάποιους και η παραγωγή του MrBeast δεν είχε φροντίσει για εναλλακτικές.

Εκτός από το φαγητό, και η υγιεινή και υγεία δεν ήταν τομείς όπου τα πήγε καλά η παραγωγή. Οι συμμετέχοντες είχαν κληθεί από την παραγωγή να παραχωρήσουν ένα σακουλάκι με εσώρουχα για τις 5 ημέρες που θα διαρκούσε η διαδικασία, και θα τα μοίραζαν μετά το πρώτο βράδυ σε αυτούς. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις πέρασαν ως και μέρες μέχρι να παραδοθούν τα εσώρουχα.

Μια συμμετέχουσα αναφέρει κιόλας πως επειδή κάποιες είχαν περίοδο στη διάρκεια του event, είχαν ζητήσει από την παραγωγή τα εσώρουχά τους και τους είχαν απαντήσει πως δεν αποτελεί ιατρικό επείγον για να τους τα δώσουν. Μάλιστα, αναφέρεται ότι κάποια μέλη της παραγωγής γελούσαν κοροϊδευτικά με τις αιμορραγούσες γυναίκες.

Και με τον ύπνο υπήρχε ζήτημα, διότι όλες οι δοκιμασίες γινόντουσαν το βράδυ, επομένως μόνο το πρωί υπήρχε ελευθερία ύπνου. Πώς όμως να κοιμηθείς σε ένα ανοιχτό στάδιο, που το φως σκάει πάνω σου;

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των παραπόνων, με τα μαύρα και όχι γκρίζα σύννεφα που λέμε στον τίτλο, είναι ότι οι συμμετέχοντες θα λάμβαναν 1.000 ευρώ όσοι δεν περνούσαν στη χιλιάδα. Κι ενώ στην κάμερα τους τα δίνουν, μόλις έκλεινε η κάμερα, τους τα έπαιρναν πίσω και ακόμα δεν τα έχουν λάβει.

Ο καμβάς αυτός αποτυπώνει και πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Κι ο MrBeast, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει ο ίδιος, είναι πλέον μια βιομηχανία. Και σε μια βιομηχανία εμπλέκονται πολλοί, ο καθένας με τα δικά του κίνητρα και με τη δική του ηθική. Κι εκεί, πολλά θα συμβούν, που όλα θα καταλήξουν στην επωνυμία. MrBeast δε λέει η μπράντα; MrBeast θα είναι αυτός που θα συνδεθεί με οποιαδήποτε αστοχία.

Κάποιος θα πει ότι όσοι συμμετείχαν, γνώριζαν πολύ καλά τι είναι ο MrBeast, ότι πουλάει τα πάντα για το ακραίο, για την καταπόνηση του ανθρώπου, γιατί αυτό φέρνει τις προβολές και τα λεφτά, αλλά δεν είναι πάντα έτσι, όταν έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές από τις συμφωνημένες συνθήκες.

* Με πληροφορίες από New York Times

** Κεντρική φωτογραφία: Photo by Rich Storry/Getty Images