Πάρτι κάνουν οι βιομηχανίες σαμπάνιας μετά την εκτόξευση στις πωλήσεις και τις εξαγωγές του αφρώδους πολυτελούς ποτού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα μπαρ και τα εστιατόρια είχαν κατεβάσει ρολά.

Η Comité Champagne, ένας εμπορικός σύνδεσμος που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 16.000 οινοποιούς και 320 οίκους σαμπάνιας, ανέφερε την περασμένη Τετάρτη πως η Γαλλία εξήγαγε 180 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας το 2021- ρεκόρ για τη χώρα- και αύξηση κατά 38% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Εντωμεταξύ, οι πωλήσεις σαμπάνιας σε παγκόσμια εμβέλεια σημείωσαν το ρεκόρ των 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο γαλλικός εμπορικός σύνδεσμος, δήλωσε πως οι συνολικές αποστολές, ανέβηκαν κατά 32%, καθώς οι άνθρωποι έψαχναν τρόπους να καλοπεράσουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Με τον τουρισμό και τις διάφορες εκδηλώσεις να έχουν ελαττωθεί σημαντικά εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στο σπίτι βιώνει σημαντική άνοδο»

Η Comité Champagne επίσης ανέφερε, πως οι καταναλωτές, επέλεξαν να διασκεδάζουν εντός του προσωπικού τους χώρου, σε μια προσπάθεια ανάτασης και διαφυγής από την μελαγχολική ατμόσφαιρα που επικρατεί.

Ο Γάλλος couturier Μανφρέντ Τιερί Μιγκλέρ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 73 ετών

Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμη ακριβή δεδομένα σχετικά με την εξαγωγή της, το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έπιασαν κορυφή στη λίστα των μεγαλύτερων εμπορίων σαμπάνιας.

Το περασμένο έτος, η κατανάλωση του αφρώδους ποτού, ξεπέρασε τα ποσοστά κατανάλωσης προ πανδημίας, με τις αποστολές να ανεβαίνουν στο 25%, φτάνοντας τα 142 εκατομμύρια μπουκάλια.

Ο Maxime Toubart, πρόεδρος της Comité Champagne, δήλωσε πως αυτή η άνοδος ήταν μια «ευχάριστη έκπληξη» μετά από ένα δύσκολο 2020.

Ο όρος σαμπάνια, αναφέρεται αποκλειστικά στον οίνο που παράγεται από 16.200 οινοποιούς σε 34.300 εκτάρια, νοτιοανατολικά του Παρισιού. Η περιοχή, είχε πληγεί σοβαρά από τον παγετό της περσινής άνοιξης, ο οποίος κατέστρεψε τη σοδειά αρκετών οινοπαραγωγών σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Πιο συγκεκριμένα, επηρέασε περίπου το 80% των αμπελιών στις εν λόγω περιοχές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου.