Με μία λιτή ανακοίνωση, την Κυριακή 14 Ιουλίου, από την επί σειρά ετών υπεύθυνη δημοσίων σχέσεών της, Λέσλι Σλόαν, έγινε γνωστός ο θάνατος της Σάνεν Ντόχερτι στα 53 της χρόνια:

«Με βαριά καρδιά επιβεβαιώνω τον θάνατο της ηθοποιού Σάνεν Ντόχερτι. Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο έπειτα από πολλά χρόνια αγώνα ενάντια στην ασθένεια.

Η αφοσιωμένη κόρη, αδελφή, θεία και φίλη ήταν περιτριγυρισμένη από τους αγαπημένους της καθώς και από τον σκύλο της, τον Μπόουι. Η οικογένεια ζητεί την ιδιωτική τους ζωή αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσουν να θρηνήσουν εν ειρήνη».

Η Σάνεν Ντόχερτι που κέρδισε την καρδιά χιλιάδων κοριτσιών τη δεκαετία του ‘90 ως Μπρέντα, έμελλε να κερδίσει την καρδιά πολλών ανθρώπων παγκοσμίως και να γίνει πρότυπο δύναμης για ζωή, εξαιτίας του δυναμισμού της στη μάχη με τον καρκίνο. Δεν έχασε μια στιγμή την ελπίδα της και μέχρι την τελευταία στιγμή στάθηκε δυνατή, τόσο που όταν μας προετοίμαζε για το τέλος, δεν θέλαμε να το πιστέψουμε…

Σάνεν Ντόχερτι: Η Μπρέντα έφυγε…

Η πρωταγωνίστρια του Beverly Hills 90210 διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού το 2015 και μίλησε με ειλικρίνεια στο PEOPLE τον Νοέμβριο του 2023 για τον καρκίνο του μαστού της, σταδίου 4, ο οποίος μέχρι τότε είχε εξαπλωθεί στα οστά της, λέγοντας τότε ότι «δεν ήθελε να πεθάνει».

«Δεν έχω τελειώσει με τη ζωή. Δεν τελείωσα με την αγάπη. Δεν τελείωσα με τη δημιουργία. Δεν τελείωσα με την ελπίδα να αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο», δήλωσε στο PEOPLE. «Απλώς δεν… Δεν τελείωσα».

Μετά τη διάγνωσή της το 2015, η ηθοποιός αποκάλυψε τον Απρίλιο του 2017 ότι είχε περάσει σε ύφεση, αν και μέχρι το 2019 ο καρκίνος επέστρεψε. Την επόμενη χρονιά η Ντόχερτι ανακοίνωσε τη διάγνωσή της για μεταστατικό καρκίνο σταδίου 4.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2023, η ηθοποιός μοιράστηκε ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στον εγκέφαλό της και ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Τον Ιούνιο του 2023 μοιράστηκε στο Instagram ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στον εγκέφαλό της και ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πέντε μήνες νωρίτερα για να αφαιρέσει έναν όγκο στον εγκέφαλο, τον οποίο είχε ονομάσει Μπομπ.

«Έπρεπε να αφαιρεθεί και να τεμαχιστεί για να δούμε την παθολογία του», δήλωσε στο PEOPLE τον Αύγουστο του 2023. «Ήταν σίγουρα ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχω περάσει ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή μου».

Σάνεν Ντόχερτι: Η Μπρέντα και η Πρου «έφυγαν»…

Παρόλα αυτά, η ηθοποιός ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει να εργάζεται καθώς ζούσε με την ασθένεια.

«Ο κόσμος απλώς υποθέτει ότι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να περπατήσεις, να φας, να δουλέψεις. Σε βγάζουν στο βοσκότοπο σε πολύ νεαρή ηλικία -“τελείωσες, είσαι συνταξιούχος”, ενώ εμείς δεν είμαστε», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε δυναμικοί και έχουμε τόσο διαφορετική άποψη για τη ζωή. Είμαστε άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν και να αγκαλιάσουν τη ζωή και να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά».

Σάνεν Ντόχερτι: Η Μπρέντα έφυγε…

Πράγματι, πριν από το θάνατό της, η Ντόχερτι ήλπιζε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και τα κονδύλια για την έρευνα για τον καρκίνο -δείχνοντας ταυτόχρονα στους άλλους ότι άνθρωποι όπως η ίδια, με καρκίνο σε τελικό στάδιο, εξακολουθούν να είναι άτομα που έχουν πολλά να προσφέρουν.

«Όταν αναρωτιέσαι: “Γιατί εγώ; Γιατί έπαθα καρκίνο;” και στη συνέχεια “Γιατί ο καρκίνος μου επέστρεψε; Γιατί βρίσκομαι στο στάδιο 4;”, αυτό σε οδηγεί στο να αναζητήσεις τον μεγαλύτερο σκοπό της ζωής», δήλωσε η ίδια.

Τα ειλικρινή της σχόλια απηχούν τα λόγια της από μια συνέντευξη του 2020 με την Έιμι Ρόμπαχ που προβλήθηκε στην εκπομπή Good Morning America, στην οποία ήταν εξίσου ρεαλιστική.

«Σίγουρα έχω μέρες που λέω “Γιατί εγώ;”». Η Ντόχερτι είπε τότε στη Ρόμπαχ για την εξέλιξη της υγείας της εκείνη την περίοδο.

«Και μετά λέω, λοιπόν, “Γιατί όχι εγώ; Ποιος άλλος; Ποιος άλλος εκτός από μένα το αξίζει αυτό;” Κανείς από εμάς δεν το αξίζει».

Εκείνη η συνέντευξη με την Ρόμπαχ σηματοδότησε την πρώτη αποκάλυψη της Ντόχερτι ότι ο καρκίνος του μαστού της είχε επιστρέψει ως καρκίνος σταδίου 4, αφού προηγουμένως είχε περάσει σε ύφεση.

«Θα αποκαλυφθεί σε λίγες μέρες ή σε μια εβδομάδα ότι είμαι στο στάδιο 4. Οπότε ο καρκίνος μου επέστρεψε και γι’ αυτό είμαι εδώ», δήλωσε η Ντόχερτι στο Good Morning America. «Δεν νομίζω ότι το έχω επεξεργαστεί. Είναι ένα πικρό χάπι για να το καταπιείς με πολλούς τρόπους».

Σάνεν Ντόχερτι: Όταν η… Μπρέντα μπήκε στη ζωή μας

Αν και κέρδισε επαίνους επειδή μίλησε ανοιχτά για τη ζωή της με καρκίνο αργότερα, η Ντόχερτι έγινε γνωστή ως Μπρέντα Γουόλς στο αρχικό Beverly Hills, 90210, το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 1990.

Η ηθοποιός εγκατέλειψε τη σειρά μετά την τέταρτη σεζόν το 1994. (Αργότερα επανήλθε στον χαρακτήρα της με αρκετές guest εμφανίσεις στην επανεκκίνηση του 90210 το 2008).

Μετά τη φήμη της στο Beverly Hills, η Ντόχερτι πήρε το ρόλο της Πρου Χάλιγουέλ, της μεγαλύτερης από τις τρεις αδελφές που είναι «Μάγισσες». Μαζί με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά, σκηνοθέτησε επίσης αρκετά επεισόδια, εγκατέλειψε τη σειρά στο τέλος της τρίτης σεζόν το 2001.

Η Ντόχερτι εργαζόταν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της και επιχείρησε να ασχοληθεί ακόμη και με τα ριάλιτι, με το βραχύβιο Breaking Up with Shannen Doherty και ως διαγωνιζόμενη στο Dancing with the Stars.

Το 2019 υπέγραψε για να συμμετάσχει στην τηλεοπτική επανεκκίνηση του Beverly Hills, 90210, υποδυόμενη και πάλι μια ενήλικη εκδοχή του χαρακτήρα που την έκανε διάσημη.

Αν και η ηθοποιός δήλωσε ότι γνώριζε για τη διάγνωσή της, το κράτησε μυστικό από το καστ μετά τον απροσδόκητο θάνατο του συμπρωταγωνιστή της Λουκ Πέρι τον Μάρτιο του 2019 σε ηλικία 52 ετών.

«Είναι τόσο περίεργο για μένα να διαγιγνώσκομαι και μετά να πεθαίνει πρώτος κάποιος που ήταν, ξέρετε, φαινομενικά υγιής», δήλωσε η Ντόχερτι στο Good Morning America το 2020. «Ήταν πραγματικά σοκαριστικό».

Η Ντόχερτι δήλωσε ότι η συμμετοχή της στην τηλεοπτική επανεκκίνηση, η οποία προβλήθηκε στο Fox, ήταν το «λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω» για να τιμήσω τον Πέρι -και ήταν επίσης μια ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται παρά την υγεία της.

«Ένας ακόμη από τους λόγους, εκτός από τον Λουκ, που έκανα το 90210 και δεν το είπα πραγματικά σε κανέναν, ήταν επειδή σκέφτηκα ότι ο κόσμος μπορεί να το δει αυτό ως ότι και οι άνθρωποι με στάδιο 4 μπορούν να δουλέψουν», εξήγησε.

Το πιο οδυνηρό είναι ότι η Ντόχερτι μίλησε στη συνέντευξή της στο PEOPLE το 2023 για την αγάπη της για τη ζωή, την ευγνωμοσύνη της που μπορεί να ξυπνάει και να περνάει χρόνο με την οικογένειά της, τους φίλους της και τον σκύλο της και την αισιόδοξη προσέγγισή της για το μέλλον.

«Η μεγαλύτερη ανάμνησή μου δεν έχει έρθει ακόμα», δήλωσε στο PEOPLE. «Προσεύχομαι. Ξυπνάω και πέφτω για ύπνο ευχαριστώντας τον Θεό, προσεύχομαι για τα πράγματα που έχουν σημασία για μένα χωρίς να ζητάω πολλά. Με συνδέει με μια ανώτερη δύναμη και την πνευματικότητα. Η πίστη μου είναι το μάντρα μου».

Μοιράστηκε ότι ο καρκίνος την έκανε να συνειδητοποιήσει περισσότερο τη ζωή και τον κόσμο γύρω της.

«Ξέρω ότι ακούγεται γλυκανάλατο και τρελό, αλλά έχεις μεγαλύτερη επίγνωση των πάντων και νιώθεις τόσο ευλογημένος. Είμαστε οι άνθρωποι που θέλουμε να δουλεύουμε περισσότερο, γιατί είμαστε τόσο ευγνώμονες για κάθε δευτερόλεπτο, κάθε ώρα, κάθε μέρα που είμαστε εδώ».

Η δική μας «Μπρέντα», το κορίτσι με το οποίο ταυτιστήκαμε στα εφηβικά μας χρόνια, δεν είναι πλέον εδώ και της ευχόμαστε καλό ταξίδι σε ένα ίσως καλύτερο κόσμο, όπου θα βρει ηρεμία…

Με πληροφορίες από PEOPLE

Σάνεν Ντόχερτι: Η Μπρέντα έφυγε…