Η μανία με τις κορεάτικες σειρές που ξεκίνησε το «Squid Game» φέρεται να αποφέρει αρκετά κέρδη στις streaming πλατφόρμες. Είναι σαν τα νέα τούρκικα της τηλεόρασης. Μέσα στις διάφορες σειρές που κυκλοφόρησαν, το «Pachinko» της AppleTv είναι αυτό που διαφέρει και προσφέρει κάτι νέο στον θεατή πέρα από σπλατεριές.

Πρόκειται για μια δραματική σειρά εμπλουτισμένη με ιστορία για τις σχέσεις της Κορέας με την Ιαπωνία. Βασισμένη στο ομώνυμο best seller της Αμερικανοκορεάτισσας συγγραφέως και δημοσιογράφου Min Jin Lee, η σειρά δύσκολα απογοητεύει. Περισσότερο γοητεύει τον θεατή, επαναφέροντας τα εφηβικά του συναισθήματα στο προσκήνιο. Τουλάχιστον, στα πρώτα επεισόδια, που επικεντρώνονται κυρίως στο love story της Sunja με τον Koh Hansu.

Με εναλλαγές στο 1989 και στη δεκαετία του 1930, βλέπουμε να εκτυλίσσονται δύο ιστορίες, που συνδέονται άμεσα. Αυτή της Sunja, η οποία έφυγε από την πόλη Μπουσάν της Κορέας για την Ιαπωνία – την εποχή που η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή- ώστε να μην στιγματιστεί στην πόλη της και παράλληλα του εγγονού της, Solomon, ο οποίος επιστρέφει στη γενέτειρά του από τις ΗΠΑ.

Την ηλικιωμένη Sunja υποδύεται η βραβευμένη με Όσκαρ Youn Yuh-jung, η πρώτη Κορεάτισσα ηθοποιό που το έχει καταφέρει. Ακόμα ο Lee Min-Ho, ένας ιδιαίτερα αγαπητός σταρ στην Κορέα ενσαρκώνει τον εφηβικό της έρωτα, που παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Στο καστ περιλαμβάνονται και οι Kim Min-ha και Jin Ha (Devs), επίσης σταρς του κορεατικού κινηματογράφου.

Όσο αφορά το ρομάντζο και το ερωτικό κομμάτι της σειράς, μπορούμε να πούμε ότι σε κρατά σε αγωνία, ενώ προκύπτουν νέα στοιχεία για την οικογένεια, καθώς η Sunja φαίνεται να έχει ένα «σκοτεινό» παρελθόν. Παράλληλα, όμως, προβάλλονται οι κακουχίες και η κακομεταχείριση που δέχτηκαν οι Κορεάτες από τους Ιάπωνες εκείνα τα χρόνια. Αντιμετωπίζονταν σαν υποδεέστεροι, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα. Οι δημιουργοί επέλεξαν να βάλουν υπότιτλους σε δύο διαφορετικά χρώματα, που συμβολίζουν τις δύο γλώσσες.

Το πώς αποτυπώνεται ο ξεριζωμός και η αναζήτηση θαλπωρής και ταυτότητας σε δύο χώρες που σε αντιμετωπίζουν σαν «ξένο», είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς. Οπότε δεν μιλάμε απλά για ένα k-drama. Λογικό ήταν να μην γίνει καλοδεχούμενη από την Ιαπωνία, αφού διαπραγματεύεται την πικρή ιστορική κληρονομιά της αποικιακής κυριαρχίας της Ιαπωνίας στην κορεατική χερσόνησο.

Τι διαπραγματεύεται το Pachinko

Η αφήγηση του Pachinko βασίζεται στις πραγματικές ιστορίες των zainichi, το όνομα των ανθρώπων κορεατικής καταγωγής που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες μειονότητες της Ιαπωνίας. Κάποιοι από αυτούς μετανάστευσαν για να εργαστούν ως εργάτες, όπως προβάλλεται και στην σειρά. Το Pachinko, από όπου πήρε το όνομά του η σειρά, μια μηχανή τυχερών παιχνιδιών που μοιάζει με φλίπερ, έδινε τα προς το ζην σε πολλούς Κορεάτες.

Ακόμα το Shusenjo, ένα ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Miki Dezaki, που επικεντρώνεται στην ιστορία χιλιάδων κοριτσιών, κυρίως από την κορεατική χερσόνησο, που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν σε ιαπωνικούς στρατιωτικούς οίκους ανοχής πριν και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, δέχθηκε την ίδια κριτική. Κι αυτό γιατί η Ιαπωνία δεν θέλει να συνδέεται με το μαύρο παρελθόν της, ενώ κατηγορηματικά αρνείται τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά των Κορεατών.

Η Ιαπωνία έχει μπει σε διπλωματική σύγκρουση με τη Νότια Κορέα , υποβάλλοντας αίτηση στο καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco για ορυχεία χρυσού και αργύρου σε ένα νησί στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της, όπου αναγκάστηκαν να εργαστούν άνδρες από την Κορέα. Υπό την πίεση της κυβέρνησης, τα σχολικά εγχειρίδια που θα εισαχθούν το επόμενο έτος παραλείπουν τη λέξη «αναγκασμένοι» για να περιγράψουν τους εργάτες εν καιρώ πολέμου και δεν κάνουν καμία αναφορά στο ρόλο του στρατού στην εκμετάλλευση γυναικών.

Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται κατανοητό γιατί η σειρά επιπλήχθηκε στην Ιαπωνία, με πολλούς Ασιάτες κριτικούς να υποστηρίζουν ότι η σειρά δεν ξεφεύγει από την αμερικανοποίηση. Ακόμα και αυτό να ισχύει, σίγουρα, αυτά τα 8 επεισόδια αξίζουν την ώρα σας, ειδικά για τους φανς της κορεατικής ποπ κουλτούρας.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Bad Bunny: Θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «El Muerto» της Marvel

The Invisible Pilot: Η ζωή του πιλότου που προσποιήθηκε την αυτοκτονία του – Η σχέση του με τον Escobar και η σύλληψη

Netflix: Τα καλύτερα ντοκιμαντέρ για να τεστάρεις τις ικανότητές σου ως ντετέκτιβ