Η Σέριφος είναι ο προορισμός που φέτος το καλοκαίρι έπαιξε περισσότερο απ΄όλα τα νησιά σε stories στο Instagram και ακούστηκε πολύ τον Ιούλιο. Δεν θα μπορούσε διαφορετικά βέβαια, αφού πρόκειται για το νησί που προσφέρει ομορφιά, ωραίες παραλίες, γοητευτικά σοκάκια, γραφικές εκκλησίες και γενικά έχει αυτή την αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα και τον ρομαντισμό που σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις ξανά, για να ανακαλύψεις περισσότερα. Είναι αυτό που λέμε ιδανικό για να περάσεις εξαιρετικές καλοκαιρινές διακοπές.

Τι είναι αυτό που το κάνει μοναδικό; Αρχικά, η τοποθεσία του. Από το λιμάνι του Πειραιά χρειάζονται πέντε ώρες για να φτάσεις στη Σέριφο (όχι πολλές αν καλοσκεφτείς ότι τα περισσότερα νησιά θέλουν πάνω από έξι ώρες), εκτός βέβαια αν επιλέξεις τη δυνατότητα του ταχύπλοου, πράγμα που σημαίνει ότι σε 2,5 ώρες θα βρίσκεσαι στο λιμάνι του νησιού.

Η Χώρα της Σερίφου

Αναμφίβολα, η Χώρα της Σερίφου είναι από τις πιο γραφικές συγκριτικά με τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Βρίσκεται 5χλμ μακριά από το λιμάνι και είναι χτισμένη πάνω σε απότομο βράχο, σαν να κρατάει απόσταση από την υπόλοιπη ζωή του νησιού, κάτι που την κάνει ξεχωριστή. Είναι χωρισμένη σε δύο οικισμούς, την Κάτω και την Άνω Χώρα. Όσον αφορά τη δεύτερη, η εξερεύνηση της γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια. Ασβεστωμένα σκαλιά, όμορφα καφενεία με την ιστορία τους, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, νησιώτικη αρχιτεκτονική όλα συνθέτουν αυτόν τον υπέροχο καμβά γεμάτο χρώματα. 

Παραλίες στη Σέριφο

Βραχώδεις, λεπτό βότσαλο, χρυσές αμμουδιές, τιρκουάζ και καταπράσινα νερά είναι όσα απαρτίζουν τις παραλίες του νησιού. Κοινώς, για όλα τα γούστα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων, ξεπερνούν τις 70, κι αυτό από μόνο του αποτελεί δέλεαρ για να βρεθεί κανείς στη Σέριφο. Όπως στα περισσότερα νησιά, οι δρόμοι δεν είναι και οι πιο εύκολοι, αλλά η γοητεία των παραλιών σε αποζημιώνει για την ταλαιπωρία. Οι περισσότερες είναι ανοργάνωτες, ωστόσο στη Βαγιά, το Γάνεμα και τον Κουτάλα υπάρχουν κάποιες ξαπλώστρες για εσένα που βαριέσαι το στήσιμο ομπρέλας, ενώ μετά το μπάνιο έχεις και επιλογές σε ταβέρνες για να γεμίσεις το στομάχι σου. 

Εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στη Χώρα, είναι το Λιβάδι και τα Λιβαδάκια που εξίσου είναι οργανωμένες, ενώ η πιο διάσημη παραλία είναι η Ψιλή Άμμος, με τη χρυσή αμμουδιά της. Επιπλέον, είναι και ο Άγιος Σώστης με τους δύο κολπίσκους, καθώς και ο Πλατύς Γιαλός. Γαλαζοπράσινα νερά έχουν και οι παραλίες Αβέσσαλος, Αυλώμονας, Συκαμιά και Καλό Αμπέλι.

Αξιοθέατα και μνημεία

Η ιστορία της Σερίφου είναι πλούσια. Μέχρι και η Χώρα είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός που χτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να προφυλάσσει τους κατοίκους από τις επιδροµές των πειρατών. Το καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών έχει επίσης υπέροχη αρχιτεκτονική και είναι ένα μέρος για να επισκεφθεί κάποιος οπωσδήποτε, με τη Μονή να χτίζεται το 1572 προς τιμή μιας εικόνας των Ταξιαρχών.

Διαθέτει λαογραφικό και αρχαιολογικό μουσείο, ενώ τουριστικός πόλος έλξης είναι και η Σπηλιά του Κύκλωπα. Ο Θρόνος του Κύκλωπα  που βρίσκεται στον Κάβο του Κύκλωπα, πάνω από τον όρμο του Μεγάλου Λιβαδιού, είναι ένα σημείο όπου γιγάντιοι βράχοι είναι τοποθετημένοι με τρόπο που παραπέμπει σε θρόνο. Ο μύθος θέλει το νησί να ήταν υπό την κυριαρχία ενός Κύκλωπα στη μυθολογία.

Η Σέριφος σε γενικές γραμμές διαθέτει μια αρχιτεκτονική που θα σε εντυπωσιάσει και δεν είναι από τα νησιά που θα γίνει το μεγάλο νταβαντούρι. Σαφέστατα έχει διασκέδαση, μικρά μπαράκια για να πιεις ένα cocktail στα σοκάκια της Χώρας, με το Αέρινο να είναι το μαγαζί που θα κουνήσεις το κορμί σου. Το νησί προσφέρεται για ηρεμία, χαλάρωση, γέμισμα μπαταριών, απολαυστικό φαγητό και ομορφιές που δεν θα δεις σε άλλο μέρος.

Αν δεν έχεις ταξιδέψει προς το νησί, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να κλείσεις το εισιτήριο σου προς τα εκεί για να ανακαλύψεις γιατί είναι ο ιδανικός προορισμός σχεδόν κάθε καλοκαίρι.