Η Νοτιοκορεάτισσα Song Ji-a είναι ένα χαρακτηριστικό του πώς κάποιος μπορεί να βρεθεί από ζενίθ στο ναδίρ σε χρόνο ντετέ. Όσο εύκολα σου χαρίζεται η δημοσιότητα, τόσο βίαια μπορεί να αρπαχθεί. Στην περίπτωσή της, το cancel ήρθε για τον πιο κουλό λόγο. Η 20χρονη influencer έγινε γνωστή μετά την εμφάνισή της στην επιτυχημένη κορεατική σειρά γνωριμιών του, Netflix, «Single’s Inferno». Κάτι σαν το Bachelor.
Η Song Ji-a, μια beauty κυρίως influencer, ήταν η σαγηνευτική σειρήνα της σειράς, αυτή που όλοι την ήθελαν. Όλες οι κάμερες έκαναν ζουμ πάνω της και η μουσική επιβραδύνθηκε, καθώς εμφανιζόταν. Γρήγορα έγινε γνωστή ως το μοντέρνο «it girl». H Ji-a έλαβε τις περισσότερες προσκλήσεις για ραντεβού, με έναν από τους διαγωνιζόμενους να είναι καρακατακαψούρης για εκείνη. Η κάμερα τον έδειχνε να την περιμένει για ώρες κάτω από τον ήλιο. Σίγουρα μιλάμε για την πρωταγωνίστρια του show.
Βέβαια, ήταν ήδη δημοφιλής στη Νότια Κορέα πριν από το show. Οι ακόλουθοί της αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά το ντεμπούτο της στο Netflix, αφού έχει 3,7 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram και σχεδόν δύο εκατομμύρια στο YouTube. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022 η φήμη της ήταν στο peak της, αλλά η πτώση της ήρθε αμέσως μετά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κι αυτό γιατί την κατηγόρησαν ότι φορούσε ψεύτικα ρούχα επώνυμων σχεδιαστών. Τα αρπακτικά του διαδικτύου πρόσεξαν ένα ροζ πλεκτό Chanel που ήταν σε ελαφρώς διαφορετική απόχρωση από το κανονικό. Στην συνέχεια παρατήρησαν και άλλα κομμάτια της γκαρνταρόμπας της και μέσα σε λίγες μέρες έπρεπε να απαντήσει στους ισχυρισμούς.
Η Song Ji-a παραδέχτηκε ότι είχε φορέσει απομιμήσεις, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν το ήξερε. Η αδύναμη εξήγηση δεν κατάφερε να αναχαιτίσει το κύμα οργής. Ο εξονυχιστικός έλεγχος στα πράγματα και στα ρούχα της συνεχίστηκε, με πολλούς να παρατηρούν την παραμικρή λεπτομέρεια στα βίντεο της στο Youtube. Την ρώτησαν ακόμα αν ήταν ιδιοκτήτης του πολυτελούς διαμερίσματος στο οποίο έμενε.
Μετά στο στόχαστρο των social media χρηστών μπήκαν κάποια κινεζικά βίντεο, όπου έλεγε ότι μάθαινε Mandarin, και όπου αναφερόταν στο εθνικό κορεάτικο πιάτο kimchi ως pao cai, ένας κινεζικός όρος για τα λαχανικά τουρσί. Οι εθνικιστές Νοτιοκορεάτες θίχτηκαν, λέγοντας ότι προωθεί την κινεζική αγορά, αποκαλώντας της παράλληλα προδότρα.
Η συγγνώμη της Song Ji-a
Ακόμα και διάσημοι φίλοι της διέγραψαν τις φωτογραφίες που είχαν μαζί της για να μην φαίνεται ότι κάνουν παρέα. Τόσο κακό είναι, λοιπόν, να φοράς απομιμήσεις και να ασπάζεσαι μια διαφορετική κουλτούρα; Μάλλον για την Νότια Κορέα, ναι. Το σκάνδαλο δεν είναι απλώς μια ακόμη ιστορία μιας ακυρωμένης διασημότητας, αλλά έχει να κάνει ένα βαθύτερο κοινωνικό άγχος που ένιωσαν νεαροί Νοτιοκορεάτες.
Μια εβδομάδα μετά την πρώτη της συγγνώμη, η Ji-a δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο όπου είπε ότι «μετανιώνει βαθιά για τις πράξεις της», αποκαλώντας τον εαυτό της «αξιολύπητη». Έσβησε τους λογαριασμούς της στα social, αφήνοντας μόνο αυτές που απολογείται. Πλέον είναι γνωστή ως «εθνική ντροπή».
Μπορεί στον υπόλοιπο πλανήτη η υπόθεση της να μοιάζει περίεργη και η αντίδραση των συμπατριωτών της υπερβολική, όμως έχει να μας μάθει πολλά για το τι συμβαίνει στον μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο δικαστήριο. Οι χρήστες την κατηγόρησαν για διάφορα αδικήματα, από την «υπονόμευση» σκληρά εργαζόμενων σχεδιαστών έως και για βλάβη στην αξία μιας μάρκας.
Φαίνεται ότι το έγκλημα που διέπραξε είναι ότι παρίστανε μια κοπέλα που απλά δεν ήταν. Με λίγα λόγια συνειδητοποίησαν ότι είναι ψεύτικη, όπως και όλος ο κόσμος στα social. Ενώ οι μη Κορεάτες θαυμαστές την έβλεπαν απλώς ως influencers πολυτελείας, οι Κορεάτες πίστευαν ότι είχε κάτι περισσότερο. Πολλοί την θεωρούσαν ως geumsujeo ή «χρυσό κουτάλι», ένας όρος που αναφέρεται σε όσους έχουν γεννηθεί με προνόμια «με ένα ασημένιο κουτάλι στο στόμα τους». Το «χρυσό κουτάλι» αντιπροσωπεύει κάποιον από το 1% των νοικοκυριών υψηλού εισοδήματος στη Νότια Κορέα.
Συχνά ο όρος αναφέρεται στα παιδιά υπερπλούσιων οικογενειών, ενώ τα «βρώμικα κουτάλια» αντιπροσωπεύουν το άλλο άκρο του φάσματος. «Αυτό ήταν που την έκανε ελκυστική. Όχι το ότι ήταν μια εργατική influencer ή ότι ήταν επιτυχημένη μόνη της και έβγαζε πολλά χρήματα. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι την ακολουθούσαν γιατί πίστευαν ότι ήταν ένα χρυσό κουτάλι», είπε ο Se-Woong Koo, συντάκτης του Korean Exposé.
Η Ji-a δεν είχε πει ποτέ ότι ήταν κληρονόμος ενός «χρυσού κουταλιού». Σε μια συνέντευξη τον Ιούλιο του 2021, είχε αρνηθεί αυτή την ετικέτα, αλλά αναγνώρισε ότι είχε μεγαλώσει σε μια ευκατάστατη οικονομικά οικογένεια. Ωστόσο, η όλη αισθητική γύρω από το προφίλ της στα social media υπαινισσόταν το αντίθετο. Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι είναι πλούσια και αποδείχθηκε το αντίθετο ένιωσαν εξαπατημένοι.
Η αντίδραση αυτή πάντως σχετίζεται με το ταξικό χάσμα που υπάρχει στην Νότια Κορέα. Το θέμα έχει τεθεί και σε πολλές ταινίες ή σειρές. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται λοιπόν στις υποκείμενες ταξικές εντάσεις της σύγχρονης νοτιοκορεατικής κοινωνίας. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν πιστεύει πλέον ότι η σκληρή δουλειά θα αποφέρει εισφορές. Αντίθετα, πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία στη ζωή εξαρτάται από την οικογένεια στην οποία κάποιος έχει γεννηθεί.
Τα σκάνδαλα νεποτισμού έχουν κάνει πολλά νέα παιδιά να παρατήσουν το σχολείο ή να μην περάσουν στο Πανεπιστήμιο, θέτοντας την μόρφωσή τους σε δεύτερη μοίρα. Δεν πιστεύουν ότι η μόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική ανέλιξη, πόσο μάλλον όταν το 70% ατόμων που εγκαταλείπουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μπαίνουν με άλλους τρόπους στο Πανεπιστήμιο.