Τα τελευταία χρόνια το interior design έχει προσανατολιστεί κυρίως σε minimal αισθητική με λιτές, απλές γραμμές, γήινα χρώματα και φυσικά υλικά. Ωστόσο, η διαχρονικότητα του Art Deco θα μας γοητεύει πάντα δίνοντας μία αίσθηση πολυτέλειας που μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με σύγχρονα στοιχεία δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον, σύγχρονο περιβάλλον.
Οι συλλέκτες και οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων αναζητούν διαρκώς ελκυστικά Art Deco κομμάτια όπως έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία αφενός για την αξία τους και αφετέρου γιατί γνωρίζουν ότι με την παρουσία τους μπορούν να αναβαθμίσουν οποιοδήποτε χώρο.
Οι δεκαετίες του 1920 και 1930 ήταν πλημμυρισμένες από τις γεωμετρικές και στυλιζαρισμένες φόρμες του Art Deco που ήρθαν σαν αντίδραση στον δυναμισμό και την ασυμμετρία της Art Nouveaua. Το γυαλί, τα κεραμικά και το σκυρόδεμα αντικαταστάθηκαν από βαρύ χειροποίητο ξύλο, ιδίως στην Γαλλία που ήταν ο κύριος και πιο εκλεπτυσμένος εκφραστής του Art Deco.
Σήμερα, οι δημιουργίες κορυφαίων επιπλοποιών όπως οι Jacques-Émile Ruhlmann, René Groult, Paul Dupré-Lafont και Pierre Legrain είναι οι πλέον περιζήτητες αν και οι τιμές τους είναι υψηλές γεγονός που τα καθιστά απρόσιτα για τους περισσότερους.
Στη διαδικτυακή αγορά επίπλων The Bruno Effect, ο διευθύνων σύμβουλος Carmine Bruno εντόπισε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το Art Deco, «αφού επισκιάστηκε κάπως τα τελευταία χρόνια από τη συνεχιζόμενη δημοτικότητα του μοντέρνου», λέει στο BBC Culture.
Στις ΗΠΑ το Art Deco ήταν κυρίως μαζικής παραγωγής και γι αυτό δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό. Αντίθετα, οι Γάλλοι συνέχισαν την παράδοση που είχαν στην υψηλού επιπέδου επιπλοποιία χαρίζοντας μας αριστουργήματα η αξία των οποίων είναι δεδομένη και διαχρονική.
Ο Tim Pfeiffer του Hoedemaker Pfeiffer όταν εργαζόταν στο Ralph Lauren στο Παρίσι από το 1997 έως το 2008 έψαχνε σε υπαίθριες αγορές για κομμάτια. «Ερωτεύτηκα την κομψή πειθαρχία των σχημάτων που ήταν σύμφυτη από την εποχή τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στις διακοσμητικές τέχνες».
Ο Anthony Barzilay Freund, διευθυντής καλών τεχνών υποστηρίζει ότι: «Τα κομμάτια φαίνονται να διασχίζουν δύο βασίλεια: από τη μια πλευρά, τον κόσμο των αντικών, με τις τις πολυτελείς λεπτομέρειες και την εξαιρετική τους δεξιοτεχνία και από την άλλη, ο μοντερνισμός ο οποίος μπορεί να φανεί μέσα από τις απογυμνωμένες σιλουέτες των σχεδιαστών και την προνοητική προσέγγιση των υλικών, της διακόσμησης και της λειτουργικότητας. Πολλά από τα καλύτερα παραδείγματα Art Deco ήταν μπροστά από την εποχή τους και αισθάνομαι σήμερα, σαν να δημιουργήθηκαν δεκαετίες αργότερα από ό,τι στην πραγματικότητα».
«Αυτά τα έπιπλα με τις νηφάλιες, καθαρές γραμμές τους ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολλών ενθουσιωδών που επιθυμούν να ενσωματώσουν ένα παλαιότερο κομμάτι σε σύγχρονους εσωτερικούς χώρους» λέει ο Gérald Remy, επιμελητής κληρονομιάς της έκθεσης Le Chic.
Για να επισκευάσετε έπιπλα γαλλικού Art Deco το καταλληλότερο μέρος είναι το Paris Mobilier National. Εκεί, τον χειμώνα θα παρουσιαστούν περισσότερα από 200 κομμάτια από τους André Arbus, Jules Leleu, Suzanne Guiguichon και Raphael Raffel στο πλαίσιο της έκθεσης Le Chic.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι σε αντίθεση με αντίκες παλαιότερων αιώνων το Art Deco μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση. Μάλιστα στην Γαλλία, δόθηκε κρατική επιχορήγηση 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση 129 αντικειμένων από 50 επαγγελματίες τεχνίτες προκειμένου να αναζωογονηθεί ο τομέας της χειροτεχνίας. Επίσης, στο Παρίσι μεγάλα κτίρια Art Deco έχουν αναστηλωθεί και επαναλειτουργήσει.
Μπορεί το Art Deco να αντικαταστάθηκε σταδιακά από καθαρές λειτουργικές γραμμές όμως η επιρροή του δεν χάθηκε ανάμεσα στην χαοτική απλότητα του σήμερα. Καταξιωμένοι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων επιλέγουν σύγχρονα κομμάτια εμπνευσμένα από την εποχή.
Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr
Seapods: Οι φουτουριστικές eco-friendly πλωτές κατοικίες που αλλάζουν τα δεδομένα
Times: Το κορυφαίο ελληνικό νησί για να ηρεμήσεις και να γεμίσεις μπαταρίες