Όπως σε άλλες ιταλικές πόλεις, έτσι και στο Ascoli Piceno, το κέντρο του κατασκευάστηκε στη μεσαιωνική εποχή. Υπάρχουν δύο μεγάλες πλατείες, όπου οι ντόπιοι χαλαρώνουν στις καφετέριες, ενώ τη νύχτα κάνουν τον περίπατό τους. Οι εκκλησίες της πόλης χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο και έχουν διατηρηθεί το ίδιο όμορφες, όπως όλα τα υπόλοιπα κτίρια.

Αυτό που κάνει το Ascoli Piceno μοναδικό, όμως, και ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες πόλεις είναι πως τη νύχτα φαίνεται να.. λάμπει. Την ημέρα, τα κτίρια, ακόμη και τα πλακόστρωτα, φωτίζουν από τις ακτίνες του ήλιου. Τη νύχτα, υπό το φως του φεγγαριού, οι στοές και τα φώτα των δρόμων αντανακλούν υπέροχα στο δάπεδο, δημιουργώντας την αίσθηση πως το κέντρο μοιάζει με αντικατοπτρισμό.

Αυτό οφείλεται στο ότι η φυσική πέτρα του Ascoli, από την οποία είναι κατασκευασμένο ολόκληρο το ιστορικό κέντρο, είναι ένας πολύτιμος λίθος, παρόμοιος με το μάρμαρο, που φέγγει λευκός στον μεσημεριανό ήλιο, γίνεται ροζ στο ηλιοβασίλεμα και λάμπει κάτω από τα φώτα των δρόμων. Το μάρμαρο λέγεται τραβερτίνη, και σήμερα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή σπιτιών.

Ascoli Piceno: Μια μινιατούρα της αρχαίας Ρώμης

«Οι Ρωμαίοι δεν ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν εδώ», λέει η Lella Palumbi , ξεναγός στο Ascoli. Η πόλη ανήκε αρχικά στους Piceni, μια αρχαία φυλή της οποίας η επικράτεια εκτεινόταν σε μεγάλο μέρος της σύγχρονης περιοχής Marche, από το Pesaro στα βόρεια έως το Chieti, στο σύγχρονο Abruzzo. Επί της ουσίας, ίδρυσαν την πόλη έναν αιώνα πριν γεννηθεί η Ρώμη.

«Οι Piceni ήταν σπουδαίοι πολεμιστές», λέει η Palumbi, και οι Ρωμαίοι άδραξαν την ευκαιρία να γίνουν σύμμαχοι τους, καθώς γίνονταν όλο και πιο ισχυροί. Ωστόσο, το αίτημα των Piceni για ρωμαϊκή υπηκοότητα πυροδότησε έναν πόλεμο που κράτησε έναν χρόνο, με αποκορύφωμα την κατάληψη του Ascoli. Μόλις μπήκαν, οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να κατεδαφίσουν την πόλη και να την ξαναχτίσουν από την αρχή.

«Τότε γεννήθηκε η τραβερτίνη», λέει ο Palumbi. Οι Ρωμαίοι την είχαν ήδη χρησιμοποιήσει για τα σημαντικά κτίρια και μνημεία, κατασκευασμένα από τα λατομεία στο Tivoli. Μετά την κατάκτηση του Ascoli, παρατήρησαν ότι υπήρχαν παρόμοια λατομεία, έξω από την αρχαία Via Salaria. Χρησιμοποίησαν αυτή την πέτρα, προκειμένου να κατασκευάσουν μια πόλη αστραφτερή, ώστε να δείξουν έτσι στους εχθρούς τη δύναμη τους.

Κατά τον Μεσαίωνα, οι πολίτες αποφάσισαν να ξαναχτίσουν την πόλη. Αντί να χρησιμοποιήσουν νέες πέτρες, ανακύκλωσαν τα ρωμαϊκά κτίρια, χρησιμοποιώντας την τραβερτίνη που δημιουργήθηκε 1.000 χρόνια νωρίτερα για να χτίσουν μια σύγχρονη πόλη. Σήμερα, οι εκκλησίες του San Venanzio και του San Gregorio Magno βρίσκονται στη θέση των ρωμαϊκών ναών, ενσωματώνοντας τις πέτρες τους στο κτίριο.

«Προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν χρόνο και ενέργεια, έτσι αντί να πάνε στα βουνά για να βγάλουν την τραβερτίνη, πήραν ό,τι υπήρχε ήδη σε κτίρια. Η πόλη ήταν ουσιαστικά ένα λατομείο», λέει η Palumbi.

Πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά

Το Ascoli Piceno γνώρισε περισσότερη ανανέωση την περίοδο της Αναγέννησης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τραβερτίνη ξανά, κάνοντας το μια πόλη με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. «Το Ascoli είναι η μόνη πόλη στον κόσμο φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από τραβερτίνη», λέει ο Stefano Papetti, διευθυντής των πέντε μουσείων της πόλης.

«Διαφέρει από τις άλλες πόλεις της Ιταλίας, που είναι χτισμένες από τούβλα και μάρμαρο. Αλλά εδώ, είτε είναι η ρωμαϊκή είτε η μεσαιωνική είτε η ναγεννησιακή περίοδος ή και αργότερα, όλα τα κτίρια είναι κατασκευασμένα με συμπαγείς ογκόλιθους τραβερτίνης, που εξάγεται από τα βουνά γύρω από το Ascoli».

Η Piazza Arringo, η πλατεία του καθεδρικού ναού, περιβάλλεται από μεγαλοπρεπή αναγεννησιακά κτήρια, συμπεριλαμβανομένου του δημαρχείου από τον 12ο αιώνα, όπου στεγάζεται και η γκαλερί τέχνης. Στο μεταξύ, η Piazza del Popolo, η άλλη κεντρική πλατεία, περιβάλλεται από αναγεννησιακά κτίρια, η οποία ανακαινίστηκε στις αρχές του 15ου αιώνα.

Χάρη στη τραβερτίνη πολλά κτίρια του Ascoli έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε μεγάλους σεισμούς. Δεν καταστράφηκαν από έναν τεράστιο σεισμό το 1703 και ούτε χτυπήθηκαν άσχημα από τον σεισμό του 2016 που ισοπέδωσε το Amatrice, που είναι μια ώρα μακριά σε απόσταση.

Φυσικά, το Amatrice ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο και τις δύο φορές, μιας και καταστράφηκε εξίσου το 1703. Το Ascoli είναι πιο σταθερό από άλλες κοντινές περιοχές και όπως εξηγεί ο Papetti, «η πέτρα βοηθά να γίνουν τα κτίρια πιο σταθερά». Η Palumbi συμφωνεί: «Οι Ρωμαίοι γνώριζαν τους σεισμούς και έχτισαν το Ascoli για να τους ανταπεξέλθουν».

Με πληροφορίες από CNN