Το Bsissa αποτελούσε το αρχαίο super food των Τυνίσιων και των Λιβύων, οι οποίοι το έτρωγαν για πρωινό, αφού επρόκειτο για μια «βόμβα» θρεπτικών συστατικών. Ένα πηχτό μίγμα, φτιαγμένο από μια καφέ σκόνη ανεμειγμένη με ελαιόλαδο και μέλι. Παραδοσιακά, αυτή η απλοϊκή καφέ σκόνη, αποτελείται από καβουρδισμένο σιτάρι και κριθάρι, τα οποία νοστιμεύουν με σπόρους μάραθου, γλυκάνισου και ματζουράνα και στη συνέχεια αλέθεται. Αυτή η θρεπτική τροφή, αποτελεί την αγαπημένη λιχουδιά των ντόπιων για πάνω από χίλια χρόνια.

Αφού ξεκινήσουν να αλέθουν τα σιτηρά με τα αρωματικά, ψήνουν το μίγμα με διάφορα όσπρια όπως ρεβύθια, φάβα και φακές και προσθέτουν σουσάμι και χαρούπι για να ενισχύσουν την ήδη μεγάλη θρεπτική του αξία. Αφού το αναμίξουν με ελαιόλαδο και μέλι, μετατρέπεται σε μια πηχτή κρέμα την οποία στολίζουν στο τέλος με καβουρδισμένους καρπούς.

Μπουτάν: Το αρχαίο μονοπάτι με τις 18 γέφυρες και τα 10.000 σκαλιά στη χώρα του Κεραυνού Δράκου

Παρότι πρόκειται για ένα φαγητό αρκετά άσχημο στην όψη, αποτελεί πρωινό για πρωταθλητές.

Τη στιγμή που οι σύγχρονοι άνθρωποι βρίσκονται σε αναζήτηση του επόμενου superfood, αυτή η αρχαία τροφή γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλής στην Βόρεια Αφρική, χάρη στα εξαιρετικά θρεπτικά της οφέλη. Οι ντόπιοι ξέρουν πια πως το bsissa που τους εφτιαχνε η μητέρα τους για πρωινό, είναι το ίδιο αποτελεσματικό – αν όχι περισσότερο- από τα σύγχρονα protein shakes του εμπορίου.

Η συγκεκριμένη τροφή είναι υψηλή σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, παράγει ενέργεια σε βραδείς ρυθμούς , περιέχει 15 προς 18 γραμμάρια πρωτείνης ανά 100 γραμμάτια και διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό βιταμίνης C και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του ποτάσιου, φυλικού, μαγνησίου και ασβεστ΄θου.

Για τον παραπάνω λόγο, αυτό το μίγμα φιγουράρει πια σε καφετέριες, σε οικολογικά ξενοδοχεία, ακόμη και σε yoga retreats.

Το bsissa, έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή και έχουν ανοίξει ακόμη και μικρές βιομηχανίες παραγωγής της. Για τους Τυνίσιους δε, αποτελεί όχι μόνο μια απλή τροφή αλλά συνοδεύει και σημαντικές στιγμές της ζωής τους, όπως γάμους, γεννήσεις, μετακόμιση σε νέο σπίτι, μέχρι διακοπές.

Ωστόσο, ένα είναι το μέρος που πρέπει κανείς να επισκεφθεί αν θέλει να δοκιμάσει bsissa στην Τυνισία. Η Lamta. Η αφρικανική αυτή πόλη, διοργανώνει ένα φεστιβάλ κάθε χρόνο, από τον Μάιο 2001, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από την επικράτεια, αλλά και ταξιδιωτών από Ιταλία και Ινδονησία. Στο φεστιβάλ, μπορεί κανείς να δοκιμάσει διαφορετικά δείγματα από bsissa και άλλα τοπικά εδέσματα.

Πηγή: BBC Travel