«Σαν βγεις τον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις» γράφει στο ομώνυμο ποίημα ο Καβάφης. Ένα νησί που μπορεί να σου προσφέρει τα πάντα, και θα σε κάνει να το νοσταλγήσεις, όταν το αποχωριστείς. Από περιπέτειες σε δρομάκια που οδηγούν σε ονειρικές παραλίες μέχρι και την ιστορία ενός τόπου, πάνω στον οποίο χτίστηκαν μυθοπλασίες και βέβαια η «Οδύσσεια» του Ομήρου. Πέρα από την ιστορία του τόπου θα βρεις ό,τι άλλο αναζητάει κανείς το καλοκαίρι. Ταβερνάκια με τοπικές γεύσεις, μπαράκια με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και βέβαια μια θέα που κόβει την ανάσα, από όποιο σημείο και αν την κοιτάξεις.

Το νησί χωρίζεται σε δύο πλευρές, την βόρεια και τη νότια Ιθάκη, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα, το Βαθύ. Πρόκειται για ένα ήσυχο νησί, που θα σου προσφέρει την γαλήνη και την ηρεμία που αποζητάς. Ωστόσο, αν θέλεις να νιώσεις την όποια νυχτερινή ζωή, τότε καλό θα ήταν να μείνεις και στο Βαθύ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αποτελεί μια attraction των VIP σκαφών.

Τι να κάνεις στη Νότια Ιθάκη

Εκεί μπορείς να περάσεις την μέρα σου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για μπάνιο θα πας στο Φιλιατρό με τα γαλαζοπράσινα νερά ή με καΐκάκι στο Γιδάκι, μια από τις πιο γνωστές και περιζήτητες αμμώδεις παραλίες του νησιού. Υπάρχει και χωματόδρομος που οδηγεί εκεί, ωστόσο θέλει προσοχή και καλό εξοπλισμό. Αν ψάχνεις μια πιο μοναχική, «ψαγμένη» παραλία, τότε διάλεξε τον Σχοίνο.

Στην συνέχεια μπορείς να φας σε πολλά από τα ταβερνάκια της πόλης, όπου παλιότερα βρισκόταν και το λιμάνι. Μια από τις πιο γνωστές και έμπιστες ταβέρνες είναι το «Κοχύλι», όπου θα μπορέσεις να απολαύσεις ντόπια εδέσματα, όπως η τσερέπα (όπως ονομάζεται ο φούρνος όπου βάζουν το κοτόπουλο με ένα μυρωδικό, το σάψυχο). Εκτός, από αυτό θα βρεις και πολλά άλλα εύγεστα πιάτα.

Μέσα στα στενά θα βρεις τις «Σειρήνες» ακόμα μια ταβέρνα με πολύ καλό φαγητό, που επίσης μπορεί να καλύψει τις γευστικές επιλογές του καθενός. Το σημείο στο οποίο βρίσκεται συμβάλει στην απόλαυση, αφού μέσα στα στενά σου δημιουργείται μια διαφορετική αίσθηση. Από την άλλη, αν θέλει να απολαύσεις το φαγητό σου δίπλα στο κύμα της θάλασσας, τότε πήγαινε στον «Τσιριμπή». Βρίσκεται από την απέναντι πλευρά του λιμανιού, και μπορείς να βρεις από ψάρι μέχρι και τα κλασικά παραδοσιακά φαγητά της Ιθάκης.

Όσον αφορά το που θα πιείς τον καφέ και το ποτό σου…Για καφέ σίγουρα πρέπει να πας στα «Δεντράκια», που βρίσκεται σε ένα σκιώδες μέρος, μια ανάσα δροσιάς τις πρωινές ώρες της ημέρας. Ακόμα, στο «Ροζέ», θα βρεις το brunch που σου ταιριάζει, αλλά και μια τεράστια γκάμα από cocktails για το βράδυ. Το ποτό σου μπορείς να απολαύσεις και στην απέναντι πλευρά της πλατείας, στον «Μύλο», ένα μπαράκι που φημίζεται για τις κρέπες του!

Εκτός από το Βαθύ, πρέπει να κατευθυνθείς προς τα Καθαρά, με τη μαγική θέα, από όπου φαίνεται το νησί σαν να βρίσκεται σε «πιάτο». Αξίζει να ανέβεις ακόμα περισσότερο και να φτάσεις στην Ανωγή, όπου υπάρχει ένα παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία του χωριού. Εκεί γίνεται και ένα από καλύτερα πανηγύρια της Ιθάκης την παραμονή της γιορτής της Παναγίας, στις 14 Αυγούστου.

Ανεβαίνοντας στην Βόρεια πλευρά

Η Ιθάκη έχει πολλές πλευρές που μπορείς και πρέπει να ανακαλύψεις. Οι παραλίες διαφέρουν εξωτερικά από αυτές της νότιας πλευράς, ωστόσο είναι τα νερά είναι το ίδιο κρύα και βαθιά. Για μπάνιο μπορείς να πας στον Άη Γιάννη, μια μεγάλη σε έκταση παραλία με βράχια, στην οποία μπορείς να πας αφού κατηφορίσεις ένα δρομάκι με τα πόδια, μιας και δεν είναι προσβάσιμη με κάποιο άλλο μέσο. Ωστόσο, πρέπει να πας εξοπλισμένος με ομπρέλα και καρεκλάκι, καθώς δεν είναι οργανωμένη. Τη φήμη της καλύτερης παραλίας, όμως, κατέχουν οι Αφάλες, που μπορεί να έχει επισκεφθεί κανείς σε μονοήμερη εξόρμηση από τη Λευκάδα. Το φυσικό τοπίο που παντρεύει το πράσινο των δέντρων με το γαλάζιο της θάλασσας, θα σε μαγέψει.

Μια λιγότερη γνωστή παραλία, που επίσης θέλει περπάτημα, αλλά αξίζει τον κόπο είναι η Φωκότρυπα. Πήρε από το όνομα της από την σπηλιά που βρίσκεται εκεί, καθώς παλιότερα έβρισκαν καταφύγιο οι φώκιες. Αν ψάχνεις για μια εύκολα προσβάσιμη, που δεν χρειάζεται καθόλου περπάτημα, τότε επέλεξε τα Κουρβούλια. Θα την βρεις στον δρόμο καθώς ανεβαίνεις για Κιόνι. Μπορείς να παρκάρεις και απλά να κατέβεις. Καμία από τις παραλίες αυτές δεν είναι οργανωμένη, οπότε μην ξεχνάτε τα απαραίτητα.

Η Βόρεια Ιθάκη δεν διακρίνεται μόνο για τις παραλίες. Για φαγητό πρέπει να περάσεις σίγουρα από τον Σταυρό, ένα χωριό που φημίζεται για το φαγητό του, συγκεκριμένα για τις μπριζόλες και τα σουβλάκια. Θα βρεις ντόπια εδέσματα, όπως το ροβανί Ιθάκης, ένα παραδοσιακό γλυκό του ταψιού. Αν συνεχίσεις την διαδρομή θα φτάσεις στις Φρίκες, όπου εκεί πρέπει να καθίσεις οπωσδήποτε στο «Ρεμέντζο». Εκεί επιβάλλεται να δοκιμάσεις τις χειροποίητες πίτες, όπως κρεμμυδόπιτα ή ντοματόπιτα, που θα σε εκπλήξουν με την γεύση τους, ενώ είναι ικανές να γεμίσουν και το στομάχι σου.

Εάν θελήσεις να απολαύσεις ένα γεύμα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, μπορείς να επισκεφθείς την Λεύκη και το εστιατόριο «Δόνα Λεύκη». Η κατάλληλη ώρα είναι κατά το ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να φαίνεται σαν να βυθίζεται κυριολεκτικά μέσα στην θάλασσα. Ωστόσο, η πιο κατοικημένη περιοχή είναι το Κιόνι, ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Βόρειας πλευράς του νησιού.

Εκεί θα βρεις περισσότερη «κίνηση», για αυτό και θα σου προτείναμε να πας το απόγευμα για έναν καφέ ή το βράδυ για ποτό. Το στέκι της περιοχής και αγαπημένη επιλογή των τουριστών είναι το «Σπαβέντο», ένα καφέ μπαρ που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από την Κούβα. Με την κατάλληλη μουσική, δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα και σε ταξιδεύει μακριά. Ακόμα, μια βόλτα στην πλατεία και στο λιμανάκι, που είναι επίσης πολύ γραφικό με μικρά πετρόχτιστα τουριστικά μαγαζάκια, επιβάλλεται.