Αν ποτέ βρεθείς στη Σικελία, εκτός από την αρχαία ελληνική κουλτούρα που βοά σε κάθε της γωνιά, ενδεχομένως να ακούσεις και μια ιταλική γλώσσα με αμερικάνικη προφορά. Ή ακόμα και αμερικάνικη γλώσσα. Η πρώτη σκέψη πάει στους Αμερικάνους του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που είχαν βάση στη νότια Ιταλία και επέλεξαν να μείνουν εκεί, είτε γιατί γνώρισαν μια Ιταλίδα είτε γιατί τους άρεσε το μέρος και κρύφτηκαν για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Υπάρχει όμως και άλλη εξήγηση.
Στη Σικελία υπάρχει η Sambuca di Sicilia, ένα μέρος που έχει γίνει γνωστό γιατί εκεί μπορείς να αγοράσεις παλιά σπίτια αντί πινακίου φακής. Και πάρα πολλοί Αμερικάνοι άρχισαν να κάνουν μαζικές αγορές κατοικιών για να αποκτήσουν ένα μέρος διαμονής σε έναν τόπο ευλογημένο από ζέστη και αρχαίες ομορφιές. Η Sambuca έχει εξελιχθεί σε μια Μικρή Αμερική από το 2019, όταν και έγινε γνωστό πως περίπου 16 κατοικίες πωλήθηκαν έναντι 1 ευρώ η κάθε μία. Το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκαν άλλες 10 με κόστος 2 ευρώ η κάθε μία.
Όπως είναι λογικό, οι αιτήσεις για αγορά κατοικίας ήταν εκατοντάδες στο δημοτικό συμβούλιο και τελικά τα σπίτια μπήκαν σε δημοπρασία για να πωληθούν από 500 μέχρι 7.000 ευρώ. Οι νέοι αγοραστές είναι κατά βάση από τις ΗΠΑ. «Ας πούμε ότι το 80% των ανθρώπων που έκαναν αίτηση και πήραν μέρος στη δεύτερη δημοπρασία, είτε προέρχονται από τις ΗΠΑ είτε είναι Αμερικάνοι. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Αμερικάνους και ευτυχώς δεν μειώνεται. Η πανδημία ήταν μια πρόκληση για να γίνουν οι πωλήσεις, αλλά όλα πήγαν καλά», λέει ο αναπληρωτής δήμαρχος Giuseppe Cacioppo.
Τι γίνεται όμως και τα σπίτια κοστίζουν τόσο φθηνά; Τα περισσότερα χρειάζονται πολλά λεφτά για επισκευές. Έχουν καταστραφεί από σεισμούς ή πρόκειται για σπίτια πολλών δεκαετιών που θα έπρεπε οι δημοτικές αρχές να μεριμνήσουν για την αναπαλαίωση και συντήρησή ή κατεδάφισή τους. Αυτό όμως έχει κόστος. Οπότε προτίμησαν να τα δώσουν σε αυτή τη συμβολική τιμή και να πετύχουν με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και τονώνουν την τοπική κοινωνία με νέους επισκέπτες και γλυτώνουν τα έξοδα ενασχόλησης.
Ο David Waters από το Αϊντάχο, έχει πάθος για τα μεσιτικά στην Ιταλία και σχεδιάζει να ανακαινίσει τα σπίτια που αγόρασε στη Σικελία μέσω crodwnfunding και μετά να τα πουλήσει σε κανονική τιμή. Πρόκειται για δύο κτήρια που του κόστισαν από 500 ευρώ το καθένα και βρίσκονται σε μια αρχαία περιοχή της Sambuca.
6 υπερεκτιμημένα ελληνικά νησιά – Πραγματικά, γιατί πηγαίνετε ακόμη;
«Ήθελα να δημιουργήσω έναν δρόμο για τους εισαγόμενους επενδυτές, ώστε να στηρίξουν τις μικρές κοινότητες στη Σικελία. Θέλω να είναι εφικτό για τον καθένα να καταλάβει πως το όνειρο του να έχει ένα κομμάτι της ιταλικής ιστορίας, μπορεί να γίνει». Ο Waters σκοπεύει να δώσει τα έσοδα του από τις πωλήσεις στον δήμο, για να φτιάξει τις υποδομές του.
Ο σεφ Daniel Patino από την Αριζόνα, με λατινικές ρίζες, είχε όνειρο να ανοίξει κάτι στην Ιταλία και να ζήσει μέρος της dolce vita της μεσογειακής χώρας. Έτσι, αγόρασε ένα κτήριο τριών ορόφων με πανοραμική θέα έναντι 2.500 ευρώ, συμμετέχοντας εξ αποστάσεως στην δημοπρασία.
«Έκανα ένα ποντάρισμα στο σπίτι αφού είχα δει όλες τις κατοικίες. Αυτό ήταν που μου μίλησε. Είχε έναν ρουστίκ εξωτερικό χώρο. Δεν μπορούσα να δω το εσωτερικό του γιατί ίσως ήταν επικίνδυνο να πάω μέσα, επομένως φαίνεται πως θα χρειαστεί μεγάλη ανακαίνιση». Ο Patino δεν ξέρει ακόμα αν θα το μετατρέψει σε εστιατόριο, στο πλαίσιο της αλυσίδας εστιατορίων που έχει στην Αριζόνα, ή αν θα το έχει για εξοχικό. Είναι όμως ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
«Πάντοτε αγαπούσα την Ιταλία και όταν ταξίδεψα εδώ νωρίτερα στην καριέρα μου ως σεφ, ανακάλυψα την γαστρονομική της κουλτούρα και γιατί το φαγητό είναι τόσο σημαντικό για τους Ιταλούς. Έμαθα επίσης τον ιταλικό τρόπο ζωής. Πρέπει να ζεις τη ζωή, όχι να πηγαίνεις με 100 μίλια την ώρα, όπως κάνουμε εμείς στις ΗΠΑ. Είναι απολαυστική η ηρεμία, το να παίρνεις χρόνο ξεκούρασης και να το μη νοιάζεσαι συνέχεια για τη δουλειά. Είναι τα καλύτερα από τους δύο κόσμους»
Είναι πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που βρήκαν στη Sambuca στη Σικελία ένα μέρος που θα μπορούσε με αρκετές αλλαγές να γίνει το εξοχικό των ονείρων τους και επένδυσαν το ελάχιστο ποσό. Και με αυτόν τον τρόπο, μια μικρή πόλη βρήκε νέους κατοίκους και αύξησε το τουριστικό της ενδιαφέρον.
* Πηγή: CNN
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ιταλία: Το σπάνιο…πικρό μέλι 2.000 ετών που προσφέρει μακροζωία
Το ιδανικό νησί για να ξεκινήσεις και επίσημα τις καλοκαιρινές διακοπές
Βενετία: 10€ χρέωση για την κάθε ημέρα στην ιταλική πόλη, λόγω υπερτουρισμού