Η περιοχή κρυμμένη βορειοδυτικά στη Σλοβενία, στις Ιουλιανές Άλπεις, είναι γεμάτη με θαυμαστά φυσικά τοπία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο μοναδικό εθνικό πάρκο της χώρας, το Triglav. Μπορεί να είναι πιο γνωστή για την παραμυθένια λίμνη Bled, που μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία της Disney, και για τις πίστες σκι της Kranjska Gora, ωστόσο υπάρχουν πολλά για να ανακαλύψεις.

Χάρη στη δημιουργία του Juliana Trail το 2019, ενός δρόμου που ανοίχτηκε και διασχίζει τους πρόποδες των Ιουλιανών Άλπεων, η ανακάλυψη της περιοχής είναι ευκολότερη. Η διαδρομή αποτελείται από 16 στάδια,  ξεκινώντας και τελειώνοντας στην Kranjska Gora. Αξίζει να την διασχίσεις, καθώς είναι γεμάτη με εντυπωσιακά τοπία με τις πανύψηλες κορυφές βουνών, καταρράκτες, ορμητικά ποτάμια και παρθένες ορεινές λίμνες. Μπορείς να επιλέξεις σε ποιο ύψος θα μείνεις ή θα ξεκινήσεις, ωστόσο είναι μερικά σημεία στην Σλοβενία που δεν πρέπει να παραλήψεις.

Τι πρέπει να δεις στην Σλοβενία

Λίμνη Bled

Γυάλινα τιρκουάζ νερά περιβάλλουν ένα μικροσκοπικό νησί, όπου δεσπόζει μια μπαρόκ εκκλησία ανάμεσα σε πεύκα. Εκεί ο ρομαντισμός φτάνει στα ύψη, καθώς μεταφέρεστε με μια παραδοσιακή ξύλινη βάρκα που ονομάζεται pletna. Ψηλά σε έναν βράχο με θέα στη λίμνη βρίσκεται το Κάστρο Bled, ένα μεσαιωνικό φρούριο που προσθέτει ακόμα περισσότερο ατμόσφαιρα.

Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στη λίμνη – που θερμαίνεται όμορφα από ιαματικές πηγές-, να τραβήξουν κουπί ή απλώς να περιπλανηθούν κατά μήκος του μονοπατιού γύρω από τη λίμνη.

Λίμνη Bohinj

Περιφραγμένη από βουνά και με γαλαζοπράσινα νερά της, την κάνουν να είναι ένα απίστευτα γαλήνιο μέρος για χαλαρές βουτιές, κωπηλασία και καγιάκ. Μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι γύρω από τη λίμνη πριν πάρετε το τελεφερίκ που σας ανεβάζει πάνω στο χιονοδρομικό κέντρο Vogel, όπου μπορείτε να θαυμάσετε από ψηλά τη λίμνη.

Φαράγγια Tolmin 

Στο νότιο άκρο του Εθνικού Πάρκου Triglav, τα φαράγγια Tolmin περνάν από τοπία του Juliana Trail, που κόβουν την ανάσα. Στο χαμηλότερο σημείο του εθνικού πάρκου, στα 180 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχει ένας παραπόταμος μεταξύ του Tolmin και του Zadlaščica, όπου μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω βραχωδών σκαλοπατιών και γραφικών ξύλινων γεφυρών. Γενικά θα νιώσεις κάποια ευεξία, καθώς διασχίζεις το ποτάμι Tolminka, με τα καταπράσινα νερά.

Καταρράκτης Savica

Ανατολικά της λίμνης Bohinj βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της Σλοβενίας, οπότε αξίζει μια παράκαμψη. Ο καταρράκτης Savica με τη βαθιά ρωγμή είναι η πηγή του ποταμού Sava Bohinjka με τα υπέροχα σμαραγδένια νερά. Ακολούθησε το μονοπάτι από το Zlatorog Hotel στο Ukanc για περίπου μία ώρα μέχρι να φτάσετε στα βραχώδη σκαλοπάτια που οδηγούν στον καταρράκτη. Υπάρχει ένα καφέ σε κοντινή απόσταση, όπου μπορείς να ξεκουραστείς.

Φυσικό Καταφύγιο Zelenci

Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, που θα βρεις σε ένα από τα τελευταία αξιοθέατα του μονοπατιού Juliana. Μια λίμνη από λαμπερό τιρκουάζ που περιβάλλεται από ελώδεις βάλτους και, πέρα ​​από τα βουνά του Εθνικού Πάρκου Triglav. Από κάτω αναβοσβήνουν οι πηγές της πηγής του ποταμού Σάβα, δίνοντας στη λίμνη το χρώμα της.

Οι υπερυψωμένοι ξύλινοι διάδρομοι σας οδηγούν σε αυτό το γαλήνιο τοπίο. Στην διαδρομή θα βρεις πάνω από 1.000 είδη άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σαυρών της άμμου και του σπάνιου ερυθρού πτηνού. Επίσης, κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η μέση θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, για αυτό τα νερά δεν παγώνουν ποτέ, ακόμη και τον χειμώνα.

Kranjska Gora

Το πιο γνωστό χιονοδρομικό κέντρο της Σλοβενίας έχει όλα όσα περιμένεις από ένα αλπικό χωριό. Όταν το χιόνι λιώνει, μπορείς να εξερευνήσεις τα ορεινά μονοπάτια του με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες, για τους fans των extreme sports. Στην κοντινή Planica, ένα από τα κορυφαία κέντρα ski-jumping της Ευρώπης, μπορείτε να πετάξετε στον αέρα στην πιο απότομη κατάβαση zipline στον κόσμο.

Αν ψάχνεις κάτι πιο ήπιο, πήγαινε στις όχθες της λίμνης Jasna, δύο τεχνητές λίμνες που συνδέονται μεταξύ τους στη συμβολή των ρεμάτων Velika Pišnica και Mala Pišnica.

Το όρος Triglav

Οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες που ψάχνουν μια νέα πρόκληση στην Σλοβενία, θα μπουν στον πειρασμό να παρεκκλίνουν από το μονοπάτι Juliana και να κάνουν την ανάβαση στην κορυφή του όρους Triglav. Η ανάβαση περιλαμβάνει μια διανυκτέρευση και απαιτεί ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, ακόμα και έναν οδηγό σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τα μέρη. Μπορείς να προσεγγίσεις το βουνό από πολλές κατευθύνσεις, αλλά οι δύο πιο δημοφιλείς διαδρομές ξεκινούν είτε από τη λίμνη Bohinj είτε από τη λίμνη Bled.