Η La Republica την χαρακτήρισε «Μούσα του Αιγαίου» σε ένα άρθρο που εξυμνούσε την αισθητική και το φυσικό κάλλος του νησιού. Όσοι την επισκεφτείτε νομίζω πως θα συμφωνήσετε με τα παραπάνω. Η Τήνος, έχει μία μοναδική ομορφιά, διαφορετική από άλλα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων που παρότι πιο όμορφα, αφέθηκαν στους αδηφάγους τουρίστες, θυσιάζοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την έμφυτη κομψότητα τους για μερικούς καλούς τζίρους. Πριν τον κορωνοϊό, η Τήνος είχε αρχίζει να ανεβαίνει πολύ, τόσο, που αρκετοί θεωρούσαν, μάλλον αφελώς, ότι θα γίνει η νέα Μύκονος. Στην πραγματικότητα ούτε μπορεί, αλλά ούτε και θέλει να γίνει το υποκατάστατο του νησιού των Ανέμων.
Γραφικά χωριά με ωραία, στενά σοκάκια οδηγούν σε μικρά μαγαζιά, ανάμεσα σε βουκαμβίλιες και πορτοκαλιές που μπλέκονται μεταξύ τους. Παραδοσιακές βρύσες, εκκλησάκια, επιβλητικά βουνά, καλό φαγητό και ακόμα καλύτερα γλυκά. Αυτά είναι μόλις μερικά από τα χαρακτηριστικά του νησιού που γέννησε σπουδαίους γλύπτες και ζωγράφους της Ελλάδας όπως τον Γύζη, τον Λύτρα, τον Φιλιππότη, τον Σώχο και φυσικά τον Γιαννούλη Χαλεπά. Μάλιστα, στο χωριό Πύργος υπάρχει ακόμα το σπίτι του Χαλεπά μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα και τα εργαλεία της δουλειάς του, όλα στέκουν στην ίδια θέση σαν να περιμένουν να γυρίσει και να δημιουργήσει την επόμενη «Κοιμωμένη».
Στο χωριό Πύργος θα βρείτε επίσης μία παραδοσιακή πλατεία όπου μπορείτε να καθίσετε για brunch ή να δοκιμάσετε εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο, το οποίο είναι μάλλον σήμα κατατεθέν του νησιού αφού σχεδόν παντού θα έχουν να σου σερβίρουν ένα γευστικό, σωστά σιροπιασμένο κομμάτι γαλακτομπούρεκο.
Ως γνωστόν, η Χώρα της Τήνου δεν είναι τόσο όμορφη και αυτό οφείλεται στο ότι επέλεξαν να γκρεμίσουν τα παραδοσιακά σπίτια και να τα αντικαταστήσουν με πολυκατοικίες, κάτι που αλλιώσε πολύ την αρχική της εικόνα. Την Χώρα να την επισκεφτείτε για να πάτε στην Παναγία της Τήνου, αξίζει ακόμα και αν δεν συνηθίζετε τις επισκέψεις σε εκκλησίες, τα μαγαζάκια για γρήγορες αγορές και το εστιατόριο Ταρσανάς.
Συνεχίζοντας με τα χωριά του νησιού, σειρά έχει ο Τριαντάρος, δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο ο Πύργος αλλά έχει μία φοβερή ηρεμία που εκτιμώ αφάνταστα σε περιόδους διακοπών. Στην καρδιά του θα βρείτε το παραδοσιακό εστιατόριο Το κουτούκι της Μαρίας που όπως λέει ένας φίλος «έχει τους καλύτερους κεφτέδες που έχω φάει». Εγώ κεφτέδες δεν τρώω, αλλά και το κοκκινιστό μοσχαράκι και το αρνί που δοκιμάσαμε ήταν καλομαγειρεμένα, ελληνικά πιάτα. Για ποτό, γλυκό και πιο gourmet μεζέδες προτιμείστε το Τριανταράκι που βρίσκεται μόλις 2 λεπτά πιο κάτω, στα plus, το cheesecake του.
Για πολύ ωραίο πρωινό με θέα, να πάτε στην Καρδιανή. Επίσης, στο Σμαρδάκιτο να φάτε στην αυλή του Κατώι επιλέγοντας από τα πιάτα ημέρας που θα σας προτείνουν. Αν θέλετε καλό φαγητό δοκιμάστε σίγουρα το Θαλασσάκι και τον Ντίνο φημίζονται και τα δύο για την κουζίνα τους και δικαίως.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ανεβαίνοντας, σε υψόμετρο 284 μέτρων, στον Βώλακα, θα συναντήσετε επιβλητικούς, στρογγυλούς βράχους κάπως απόκοσμους που η μυθολογία ήθελε να είναι αποτέλεσμα της Τιτανομαχίας, την μάχη μεταξύ θεών και Τιτάνων. Βέβαια, παρότι αυτό το σενάριο εξάπτει περισσότερο την φαντασία οι επιστήμονες αποδίδουν την ύπαρξη των τεράστιων αυτών πέτρινων όγκων σε ηφαιστειακή έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση το θέαμα είναι μοναδικό και εντυπωσιακό.
Στην Τήνο, θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε μέσα από παλιά μονοπάτια τα οποία είναι πλέον ιδανικά για πεζοπορία. Ένα από αυτά, οδηγεί στο βουνό Ξώμπουργκο στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου του νησιού που έβλεπε στο παλιό λιμάνι προφυλάσσοντας τους κατοίκους από τους πειρατές.
Στα Λουτρά, στην Ιερά Μονή Ουρσουλινών, η εγγονή της τελευταίας Ηγουμένης της Μονής μετέτρεψε το μοναστήρι σε μουσείο και οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα δωμάτια όπου έμεναν οι μοναχές, το σχολείο και όλους τους υπόλοιπους χώρους που είναι ανοιχτοί στο κοινό.
Θα κλείσω με τις θάλασσες, τις άφησα προς το τέλος αφενός, γιατί κάποιες είναι ήδη αρκετά δημοφιλής, όπως η Κολυμπήθρα και αφετέρου γιατί η Τήνος αξίζει περισσότερο για τα χωριά της, παρά για τις παραλίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα απολαύσετε τα μπάνια σας. Αν αναζητάτε την ηρεμία και την απομόνωση προτιμείστε την Παχιά Άμμο η οποία μάλιστα ενδείκνυται και για γυμνισμό. Επίσης, μικρή και με ωραία νερά είναι και η Λιχναριά. Πιο νεανική με beach bar, τις χαρακτηριστικές, ινσταγκραμικές πολυθρόνες, τις ομπρέλες-μανιτάρια και το παλιό βαν για κοκτέιλ (ενίοτε και για κούρεμα) είναι η Κολυμπήθρα, όπου μπορείτε να νοικιάσετε και εξοπλισμό για σερφ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πιο κοσμοπολίτικο και elegant είναι το Bianco με μεγάλη παραλία, άμμο και άνετες ξαπλώστρες που βρίσκονται σε ικανοποιητική απόσταση η μία από την άλλη. Δίπλα στην παραλία, υπάρχει και το εστιατόριο που εμπλουτίζει την ελληνική κουζίνα με ντόπια τηνιακά προϊόντα όπως το τυρί Τήνου και η κάπαρη και τα δύο πολύ γευστικά, να πάρετε φεύγοντας από το νησί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αξίζει επίσης να πάρετε ξεροτήγανα από τον Χάλαρη και χειροποίητα καλάθια στα οποία έχουν παράδοση στην Τήνο.
Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr
Μια γεύση από «Μαλδίβες» στην Ελλάδα: Τα κρητικά μπανγκαλόου που έχουν γίνει viral στο εξωτερικό
Το νησί που δεν επισκέπτεσαι για τις παραλίες αλλά για την αρχιτεκτονική του
Σε αυτό το νησί αν πας μια φορά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναπάς