Τις τελευταίες 10 ημέρες, κατά τις οποίες έχει ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, το Open Beyond έχει επιλέξει να ποντάρει στην ενημέρωση. Άλλωστε, πρόκειται για ένα κανάλι που το περασμένο καλοκαίρι με τις φωτιές πήρε τα εύσημα απ΄όλους για την κάλυψη που παρείχε στο κοινό και θεωρείται από αρκετούς ένα από τα πιο αξιόπιστα. Παράλληλα, η φετινή σεζόν έχει κριθεί βάσει τηλεθέασης στα ψυχαγωγικά προγράμματα ως αποτυχημένη, επομένως λογικά το κανάλι έδωσε μεγάλη βάση σε αυτό το διάστημα για να φτιάξει τα νούμερα του.

Από τελευταίο μεταξύ των ιδιωτικών καναλιών, ξαφνικά έχει βρεθεί δεύτερο σε τηλεθέαση, με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων να σημειώνει αλλεπάλληλες πρωτιές. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, στην κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία, προκύπτουν αστερίσκοι και απορίες και τελικά το Open βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συζήτησης που καταλήγει μέχρι και σε προσφυγή στο ΕΣΡ.

Αυτή η πληροφορία μεταδίδεται από το πρωί, με τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων καναλιών να θεωρούν ότι το Open λειτουργεί αθέμιτα έχοντας διαρκώς ενημερωτικές εκπομπές γύρω από τον πόλεμο, από τη στιγμή που δε συμβαίνει διαρκώς κάτι έκτακτο που πρέπει να μεταδοθεί. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, είναι πιθανό να υπάρξει προσφυγή στο ΕΣΡ.

Την ίδια στιγμή, από το μεσημέρι της Κυριακής έχει ξεσπάσει μια αντιπαράθεση με τη ρωσική πρεσβεία, η οποία με μια ανάρτηση της στο Twitter παρουσίασε το Open ως ένα κανάλι φιλορωσικής ενημέρωσης και προπαγάνδας υπέρ του Putin.

«Δείτε το αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία», ανέφερε ένα tweet με βίντεο από την ενημερωτική εκπομπή του καναλιού που παρουσιάζουν η Πόπη Τσαπανίδου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Εκεί, μιλάει ένας πτέραρχος εν αποστρατεία, ο Αθανάσιος Παπανικολάου, που υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι δεν προβαίνουν σε βομβαρδισμούς γιατί σέβονται τους αμάχους και πως στη Μαριούπολη ο πόλεμος γίνεται εναντίον ταγμάτων από τη Δυσή. Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι Έλληνες ομογενείς σύντομα θα υποστηρίξουν ότι οι επιθέσεις που δέχτηκαν δεν ήταν από Ρώσους.

Για προσβολή των εργαζομένων του Open κάνει λόγο ο Μιχάλης Ιγνατίου

Βλέποντας κανείς το απόσπασμα, δίνεται η εντύπωση πως πρόκειται για μια μονομερή αποτύπωση και για μια ξεκάθαρη θέση που παίρνει η εκπομπή. Η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας έφερε την έκρηξη του Μιχάλη Ιγνατίου, που ζητά από την κυβέρνηση να βάλει ένα χαλινάρι.

«Αυτό που κάνει η Ρωσική Πρεσβεία είναι μία άθλια, μία άνευ προηγουμένου προβοκάτσια εναντίον όλων μας, όλων των εργαζομένων στο OPEN. Αν τολμά η εν λόγω Πρεσβεία, ας δημοσιεύσει και τα βίντεο που χαρακτηρίζουμε αυτό που στην αλήθεια κάνει η αυταρχική Ρωσία.

Έχουμε δεκάδες βίντεο όπου αναφερόμαστε στην ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ εναντίον της Ουκρανίας. Ας δημοσιεύσει τις δικές μας αναλύσεις, όχι των αναλυτών εκτός του καναλιού, αυτές που υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει αμάχους και καταστρέφει τις περιουσίες των ανθρώπων.

Ο ρωσικός στρατός είναι αυτός που έχει σκοτώσει τους ομογενείς μας. Η Μόσχα πρέπει να απολογηθεί για τις δολοφονίες των ομογενών μας. Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι προσωπικά άθλιες επιθέσεις από τα τρολς της Ρωσικής Πρεσβείας, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επαναφέρει στην τάξη τους “διπλωμάτες” της ρωσικής πρεσβείας. Δεν μπορεί να τους επιτρέπει άλλο να την αμφισβητούν. Δεν μπορεί να επιτρέπει τις αθλιότητες της Πρεσβείας εναντίον μας, επειδή απορρίπτουμε την προπαγάνδα της».