Σε ηλικία 76 ετών πέθανε η εμβληματική τραγουδίστρια και ηθοποιός, Τζέιν Μπίρκιν, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι. Σύμβολο των bohemians της δεκαετίας του 1960 και του 1970, η Μπίρκιν έζησε μια ζωή βγαλμένη από ταινία. Δόξα, έρωτα και απώλειες. 

Γεννημένη στο Λονδίνο το 1946, η Τζέιν Μπίρκιν μετακόμισε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η καριέρα της ξεκίνησε το 1966, ως ηθοποιός, συμμετέχοντας σε μικρούς ρόλους στο «Blowup» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, όπου η γυμνή εμφάνιση που έκανε σε μια σκηνή προκάλεσε σκάνδαλο στην πατρίδα της και έκανε γνωστό το όνομά της παντού, καθώς και στο «Kaleidoscope» του Τζακ Σμάιτ.

Την εποχή εκείνη έμελλε να συναντήσει και τον πρώτο της σύζυγο, τον Τζον Μπάρι, τον οποίο και παντρεύτηκε στα 19 της. Το 1967 όμως αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, κι ενώ είχαν αποκτήσει ένα παιδί. Όμως δεν άργησε να έρθει ο μεγάλος έρωτας στη ζωή της. 

Χάρη στον σκηνοθέτη Πιερ Γκριμπλά που την κάλεσε για οντισιόν για την ταινία «Slogan», γνώρισε τον -ήδη εκείνη την εποχή- διάσημο Σερζ Γκενσμπούρ. Οι δυο τους αποτέλεσαν το διασημότερο ζευγάρι στο Παρίσι, μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού τους, «Je t’aime … moi non plus». Ένα άκρως ερωτικό τραγούδι που σημείωσε τεράστια επιτυχία και ταξίδεψε από γενιά σε γενιά. Παρ΄όλα αυτά, το τραγούδι απαγορεύθηκε από το Βατικανό, ενώ και το BBC δεν το έπαιξε, άσχετα αν στα βρετανικά τσαρτ ήταν Νο1.

Η Τζέιν Μπίρκιν και ο Σερζ Γκενσμπούρ, χώρισαν μετά από 13 χρόνια, έχοντας αποκτήσει μαζί τη Σάρλοτ.

Η συνάντησή της Τζέιν Μπίρκιν με τον CEO της Hermès και η «Birgin» τσάντα

Η Τζέιν Μπίρκιν συνάντησε τον Ζαν Λουί Ντιμά, διευθύνων σύμβουλο της Hermès, σε μια πτήση το 1983. Κάθονταν δίπλα-δίπλα για την ακρίβεια, χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι, με την ίδια να παραπονιέται για τα πράγματα που έπεφταν συνεχώς από την τσάντα της. Τότε ο Ντιμά, της είπε πως πρέπει να πάρει μια τσάντα με τσέπες, με την Μπίρκιν να απαντά: 

«Την ημέρα που η Hermès θα βγάλει μια τσάντα με τσέπες, θα την αγοράσω», είπε και ο Ντιμά απάντησε: «Εγώ είμαι Hermès και θα βάλω τσέπες για σένα!».  

Όταν ο Ντιμά επέστρεψε στο ατελιέ στο Παρίσι, έδωσε το σχέδιο της τσάντας Birkin στους τεχνίτες του και τους είπε να κάνουν πραγματικότητα το αξεσουάρ των ονείρων της ηθοποιού. Και προφανώς, πούλησε τρελά.

Το 2015, η Τζέιν Μπίρκιν μετά από καταγγελίες της ΜΚΟ People for the Ethical Treatment of Animals για βίαιη χρήση δέρματος κροκόδειλου, ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά της. Παρ’όλα αυτά, δεν συνέβη αυτό, αλλά η ίδια ζήτησε από τον Οίκο να διαθέτει τα έσοδα στη στήριξη του φιλανθρωπικού της έργου.

Τζέιν Μπίρκιν: Η απώλεια της πρώτης της κόρης, Κέιτ

Ένα μεγάλο χτύπημα στη ζωή της Τζέιν Μπίρκιν, ήταν η αυτοκτονία της κόρης της, Κέιτ. Η 46χρονη αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο του διαμερίσματός της στο Παρίσι. 

Η Μπίρκιν συγκλονίστηκε από τον χαμό της κόρης της και αργότερα κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τον θάνατο της με τίτλο, «Oh! Pardon Tu Dormais».

Τζέιν Μπίρκιν: Η λευχαιμία που της… χτύπησε την πόρτα

Το 2011, η Τζέιν Μπίρκιν διαγνώστηκε με λευχαιμία. Πάλεψε για να κερδίσει αυτή τη μάχη, χωρίς να χάνει το χιούμορ της. Τότε είχε δηλώσει πως «είχα την εντύπωση ότι ήμουν ένα πλυντήριο που έληξε η εγγύηση. Δεν ήθελα να μιλήσω για τα προβλήματα υγείας μου. Υπέφερα, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά μου ήταν μαζί μου. Οταν όλα αυτά τελείωσαν, η μόνη μου παρηγοριά ήταν να βλέπω 3 ταινίες την ημέρα, να πηγαίνω στο θέατρο ώστε να παρακολουθώ τις ιστορίες των άλλων και όχι τη δική μου».

10 φράσεις της Τζέιν Μπίρκιν που θα μείνουν στην ιστορία

«Η μητέρα μου είχε δίκιο: Όταν δεν σου έχει μένει τίποτα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φορέσεις μεταξωτά εσώρουχα και να αρχίσεις να διαβάζεις Προυστ».

Τζέιν Μπίρκιν

«Αλλά ποιος θέλει μια εύκολη ζωή; Είναι βαρετό»

Τζέιν Μπίρκιν

«Όταν έκανα λάθη, ο κόσμος συνήθιζε να γελά. Θα μπορούσα να είχα μάθει από αυτά, αλλά πάντα μου άρεσε να κάνω τον κόσμο να γελά».

Τζέιν Μπίρκιν

«Το look μου είναι σαν το κοκτέιλ. Δεν είμαι τόσο όμορφα ντυμένη όσο οι Γάλλοι, αλλά δεν με νοιάζει όπως τους Άγγλους»

Τζέιν Μπίρκιν

«Ένα από τα πράγματα που ανακάλυψα, χάρη στους Ιάπωνες, είναι ότι πρέπει να διασκεδάσεις. Παλιά, σκεφτόμουν: «Ω, ποτέ να μην είσαι ικανοποιημένος, ποτέ να μην παραδέχεσαι ότι είσαι ευτυχισμένος». Αλλά δεν υπάρχει κατάρα στο να είσαι ευτυχισμένος».

Τζέιν Μπίρκιν

«Ξέρω πώς είναι να έρχεται κάποιος στο σπίτι, που δεν σε κοιτάζει με τον ίδιο τρόπο που σε κοιτούσε παλιά, και έχω δει το δικό μου πρόσωπό να παραμορφώνεται από θλίψη και οργή στον καθρέφτη».

Τζέιν Μπίρκιν

«Ό,τι φοράω δεν με βάζει ψηλά στη λίστα των γυναικών. Αν όμως ήμουν άνδρας, τότε θα ήμουν πολύ πιο όμορφος από τους περισσότερους άνδρες που ξέρω»

Τζέιν Μπίρκιν

«Προτιμώ να ζω μόνη μου από το να ζω με κάποιον που με κοιτάζει με λάθος ματιά».

Τζέιν Μπίρκιν

«Δεν είδα ποτέ τον εαυτό μου ως μια μούσα»

Τζέιν Μπίρκιν

(Φωτογραφίες: Getty Images)