Εμείς οι άνθρωποι είμαστε περίεργα όντα. Έχουμε μία τάση να αγαπάμε το δράμα, όταν στην πραγματικότητα θέλουμε να το αποφεύγουμε με νύχια και με δόντια. Για ακόμη μια φορά, παρατηρώ με τον θάνατο της Ελισάβετ, πόσο «κατάκαρδα» το έχουμε πάρει οι περισσότεροι. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στους Βρετανούς, που έχουν ζήσει τη μοναρχία και ό,τι συνεπάγεται με τη βασιλεία, αλλά σε εμάς τους υπόλοιπους που απλά βλέπουμε από απόσταση ό,τι έχει σχέση με τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρόλα αυτά, είναι σαν να θέλουμε να είμαστε κομμάτι όλου αυτού. Στο TikTok τα βίντεο που έχουν σχέση με τη βασίλισσα Ελισάβετ ποικίλουν. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά στο δικό μου προφίλ βγάζει προτεινόμενα μόνο με εκείνη. Και για να σας προλάβω. Και από λογαριασμούς της Ελλάδας. Στο Youtube, έγινε ξαφνικά ένας χαμός με παλιές συνεντεύξεις της Νταϊάνα, λες και δεν τις έχουμε δει ένα εκατομμύριο φορές. Αντίστοιχα, χθες παρατήρησα πως στο Netflix, η σειρά The Crown έχει ανέβει ξανά στο Top10.
Η σειρά δεν είναι χθεσινή. Έχει βγάλει 4 σεζόν και ετοιμάζεται για την 5η. Έχει σημειώσει επίσης επιτυχία στο παρελθόν. Αλλά να που τώρα μπήκαν οι περισσότεροι στον πειρασμό να δουν κάτι που είναι αφιερωμένο στην βασίλισσα Ελισάβετ και την βασιλική οικογένεια γενικότερα. Λες και αυτή τη στιγμή το timing είναι ιδανικό. Στο ελληνικό Top10 δε, βρίσκεται στην 3η θέση, επομένως καταλαβαίνετε τι πέραση έχει.
Ταυτόχρονα, τραγούδια για την ίδια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στις συνδρομητικές πλατφόρμες μουσικής. Σύμφωνα με το Billboard, το τραγούδι των Smiths του 1986 «The Queen Is Dead» κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε streams. Στις 7 Σεπτεμβρίου η επιτυχία του αγγλικού ροκ συγκροτήματος συγκέντρωσε στις ΗΠΑ 6.000 streams και μία μέρα αργότερα, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ υπήρξε άνοδος κατά 1.687%, δηλαδή καταγράφηκαν 114.000 streams. Επίσης, επανήλθε στο προσκήνιο η επιτυχία των Sex Pistols του 1977 «God Save The Queen», η οποία από τα 11.000 έφθασε τα 81.000 streams (αύξηση 650%).
Κάποτε, την εποχή που το Facebook ήταν στην άνθισή του, όταν ένας τραγουδιστής απεβίωνε, ανεβάζαμε τραγούδια από τη δισκογραφία του, ακόμα κι αν δεν είχαμε ακούσει ούτε ένα. Ή έστω ένα. Τώρα όλο αυτό έχει πάει στο TikTok. Αυτό όμως που θέλω να πω, είναι ότι ο οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να έχει αρκετούς λόγους για να μην είναι καλά στη ζωή του. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται και με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και της κάθε διασημότητας. Γιατί όταν αφιερώνεις έναν χρόνο από την ημέρα σου για να βλέπεις παλιά βίντεο της, φωτογραφίες της και πάει λέγοντας, ε, σε παίρνει από κάτω χωρίς να το καταλαβαίνεις.