Δεκαετία του 90 και μερικά από τα πιο ιστορικά beefs (αντιπαλότητες) στην ιστορία της hip hop/rap μουσικής γεννιούνται. Η αντιπαλότητα μεταξύ δυτικής και ανατολικής ακτής πάντα υπήρχε, αλλά τότε ήταν που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Καλλιτέχνες που άφησαν ιστορία, δυστυχώς, έπεσαν θύματα ενός καπρίτσιου για επικράτηση. Ανάμεσα τους ο Tupac και ο Biggie. Δεν γίνεται να σου άρεσαν και οι δύο κάποτε, παρότι τώρα θα έχεις καταλάβει ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, οι οποίες άφησαν το δικό τους στίγμα στην hip hop σκηνή.

Από την West ακτή έχουμε τους Eric “Eazy-E” Wright – ο μπαμπάς του gangsta rap – ο οποίος ίδρυσε το συγκρότημα N.W.A με τους Dr. Dre, Ice Cube, MC Ren, DJ Yella και Arabian Prince. Στην συνέχεια εμφανίστηκαν και ο Snoop Dogg, o Nate Dogg, οι Cypress Hill κ.α. Από την Ανατολή γνωστοί είναι οι Mobb Deep -με τον Prodigy να έχει αρκετή κόντρα με τον Snoop Dogg αλλά και τον Tupac- ο Nas, οι Wu-Tang Clan, ο Jay Z, και ο Busta Rhymes.

Ο Tupac Amaru Shakur ήταν όμως από τους πιο εμβληματικούς ράπερ του West coast, ενώ ο Christopher Wallace (Notorious Big, Biggie) του East coast. Υπήρχαν πολλοί παράγοντες πίσω από τον ανταγωνισμό της Νέας Υόρκης με το Λος Άντζελες που εντάθηκε μεταξύ του 1994 και του 1997 και το αποκορύφωμα οδήγησε στους θανάτους τους. Κυρίως το beef είχε να κάνει με τον ανταγωνισμό μεταξύ δισκογραφικών εταιρειών, με τη συγκάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και με την underground κουλτούρα.

Την αρχή σε όλη την αντιπαλότητα ίσως να την έκανε ο Tim Dog όταν το 1991, θυμωμένος με την απόρριψη των καλλιτεχνών της Ανατολικής Ακτής από δισκογραφικές εταιρείες και την αυξανόμενη δημοτικότητα του hip hop της Δυτικής Ακτής, αποφάσισε να εκφραστεί μέσα από το «Fuck Compton». Το βίντεο περιείχε απειλές με στόχο τον Eazy-E.

Υπήρχαν αρκετές απαντήσεις από πολλούς καλλιτέχνες της West μεριάς, όπως το «Fuck wit Dre Day (And Everybody’s Celebratin)» ένα diss από τον Snoop Doggy Dogg στον Tim Dog. Και τα δύο συμπεριλαμβάνονται στο άλμπουμ του Dr. Dre «The Chronic». Ακόμα οι Compton’s Most Wanted (C.M.W.) απάντησαν με το «Who’s Fucking Who?»

Παρότι τη Νέα Υόρκη είναι η γενέτειρα του hip hop, καλλιτέχνες από το Λος Άντζελες ένιωσαν ότι δεν είχαν την ίδια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και την προσοχή του κοινού με εκείνους στην Ανατολική Ακτή. Οι παραγωγοί πίσω από την Death Row Records της West Coast (Dr. Dre, Suge Knight) και της Bad Boy Entertainment (Sean “Diddy” Combs) του East Coast βοήθησαν στο να ενταθεί η κατάσταση. Παρότι ο 2pac και ο Biggie ήταν αρχικά φίλοι, όπως αναφέρει ο Shakur στα τραγούδια του, η έχθρα πέρασε σε προσωπικό επίπεδο.

Αυτό συνέβη όταν ο 2Pac κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και στην συνέχεια πυροβολήθηκε πέντε φορές από μια ομάδα στο Quad Recording Studios στην Times Square στις 30 Νοεμβρίου 1994. Ο Tupac πίστευε ότι ήταν εσωτερική δουλειά, κατηγορώντας τους Biggie, Jimmy Henchman και Combs. Το περιστατικό που μπορεί να ήταν μια προειδοποίηση από μια αντίπαλη ομάδα, από έναν πρώην φίλο ή απλά μια τυχαία επίθεση – ήταν αρκετό για να ξεκινήσουν όλα.

Στην συνέχεια κυκλοφόρησε από τον Biggie το «Who Shot Ya», κάτι που θεωρήθηκε έμμεσο μήνυμα από τον Tupac. Αισθάνθηκε προδομένος από τον πρώην φίλο του, υπηρέτησε εννέα μήνες στο Clinton Correctional Facility στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση όταν ο Knight τον επισκέφτηκε το 1995, και τελικά τον έπεισε να υπογράψει με την Death Row. Η κίνηση δεν αφορούσε μόνο τη μουσική, αλλά είχε να κάνει με την αποδοχή της ισχυρής ομάδας του Suge.

Το αιματηρό φινάλε γράφτηκε όταν ο Tupac τραυματίστηκε σοβαρά σε πυροβολισμό στο Λας Βέγκας και εξέπνευσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996. Ο Biggie πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο LA Miracle Mile έξι μήνες αργότερα στις 9 Μαρτίου 1997. Οι δύο περιπτώσεις παραμένουν άλυτες.