Το περιοδικό Time ανακήρυξε τον CEO της Tesla και της SpaceX, Elon Musk, ως το πρόσωπο της χρονιάς. Αναμφίβολα ήταν η χρονιά του, αφού εκτός από το γεγονός ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι και εκείνος που δημιουργεί την αλλαγή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρχισυντάκτη του περιοδικού, «το Πρόσωπο της Χρονιάς είναι δείκτης επιρροής και λίγα άτομα είχαν μεγαλύτερη επιρροή από τον Musk στη ζωή στη Γη, και ενδεχομένως στη ζωή έξω από τη Γη. Το 2021, ο Musk αναδείχθηκε όχι απλώς ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά και ως ίσως το πιο πλούσιο παράδειγμα μιας τεράστιας αλλαγής στην κοινωνία μας».

O Elon Musk, ο οποίος ξεπέρασε τον εξίσου ισχυρό άντρα της Amazon, Jeff Bezos, νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα είχε πουλήσει κάποιες μετοχές στην Tesla, προκειμένου να απαλλαγεί από τους φόρους. Μάλιστα, είχε κάνει δημοψήφισμα στο Twitter για να πάρει την γνώμη του κοινού, το οποίο εξίσου απάντησε θετικά στο να τις πουλήσει.

Σύμφωνα με τον πρόλογο του συνοδευτικού κειμένου του ΤΙΜΕ, στο οποίο το εμβληματικό περιοδικό εξηγεί τους λόγους της επιλογής του, «ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει σπίτι και πρόσφατα άρχισε να ξεπουλάει την περιουσία του. Ρίχνει δορυφόρους σε τροχιά και τιθασεύει τον ήλιο. Οδηγεί ένα αυτοκίνητο που ο ίδιος δημιούργησε και δεν χρησιμοποιεί βενζίνη – μετά βίας χρειάζεται οδηγό. Με μια κίνηση του δακτύλου του, το χρηματιστήριο εκτοξεύεται στα ύψη ή πέφτει. Ένας στρατός πιστών κρέμεται από κάθε του ρήση. Ονειρεύεται τον Άρη καθώς «ιππεύει« στη Γη».

Όπως γράφει το περιοδικό, «μπορεί η Tesla να είναι η βασική πηγή πλούτου και φήμης για τον Musk, αλλά το Διάστημα κινητοποιεί τις πιο τρελές και πιο ακραίες του φιλοδοξίες».

Το πρόσωπο της χρονιάς ο Elon Musk

Ο CEO της Tesla μέσα στο 2021, εκτός από την πώληση των μετοχών του, εκτόξευσε πυραύλους στο διάστημα και μοιράστηκε τη διάγνωσή του με Aspenger. Η καθαρή περιουσία του είναι 265,4 εκατ. δολάρια.

Η SpaceX εκτόξευσε το πρώτο πλήρωμα τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η αεροδιαστημική εταιρεία κέρδισε επίσης ένα συμβόλαιο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη NASA – πυροδοτώντας μια διαμάχη με τον δισεκατομμυριούχο Jeff Bezo.

Επίσης, η Tesla ανακοίνωσε τα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη το 2022 και σύναψε συμφωνία με τη Hertz και την Uber για να καταστήσει διαθέσιμα προς ενοικίαση 100.000 Tesla’s.

Τα πρόσωπα της χρονιάς για το 2020

Υπενθυμίζουμε πως το περιοδικό είχε ανακηρύξει ως πρόσωπα της προηγούμενης χρονιάς τον Joe Biden και την Camala Haris, όπως ήταν εξίσου αναμενόμενο.

Η ανακήρυξη ενός προσώπου από το περιοδικό γίνεται από το 1927. Η επιλογή αντιπροσωπεύει «ένα άτομο (ή παραπάνω) που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη χώρα και τον κόσμο κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους», λέει το περιοδικό. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι απαραίτητα τιμή. Αντίθετα, αναγνωρίζει στοιχεία που «επηρέασαν τις ειδήσεις, προς το καλύτερο ή προς το κακό», σύμφωνα με το περιοδικό.