Η νέα μετάλλαξη Όμικρον απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, ωστόσο σύμφωνα με μελέτη, διαπιστώθηκε πως δύο δόσεις με το εμβόλιο της Pfizer, παρέχεται 70% προστασία κατά της νοσηλείας.

Όπως γράφει το Reuters, η μελέτη κυκλοφόρησε από τον μεγαλύτερο διαχειριστή ιδιωτικής ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, Discovery Health και βασίστηκε σε περισσότερα από 211.000 θετικά αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου. Περίπου 78.000 εξ αυτών αποδόθηκαν στην μετάλλαξη Όμικρον.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής περίπου 550 αλληλουχίες της Όμικρον, με την μετάλλαξη να αντιπροσωπεύει το 78% των αλληλουχιών από τον Νοέμβριο, περισσότερο από την προηγουμένως κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα.

Η Νότια Αφρική ειδοποίησε τον κόσμο για την Όμικρον στα τέλη του περασμένου μήνα, προκαλώντας συναγερμό ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των παγκόσμιων μολύνσεων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στη νότια Αφρική. Οι ημερήσιες μολύνσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί από τότε σε περίπου 20.000 τις τελευταίες ημέρες.

Με βάση την ανάλυση της κλινικής έρευνας και των αναλογιστικών ομάδων του Discovery, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), η μελέτη υπολόγισε ότι δύο δόσεις Pfizer-BioNTech προσέφεραν 70% προστασία κατά της νοσηλείας σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους κατά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και 33% προστασία από λοιμώξεις.

Ανέφερε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μείωση από το 80% της προστασίας έναντι της μόλυνσης και συγκρίνεται με πάνω από 90% αποτελεσματικότητα κατά της εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα στη Νότια Αφρική, η οποία είναι η παγκοσμίως κυρίαρχη και θεωρείται η πιο μολυσματική που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, η Glenda Gray, πρόεδρος του SAMRC, είπε ότι είναι σημαντικό το εμβόλιο Pfizer-BioNTech να φαίνεται ότι προσφέρει καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία, καθώς κυκλοφορεί μια εξαιρετικά μεταδοτική νέα μετάλλαξη.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι η προστασία κατά της εισαγωγής στο νοσοκομείο διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, σε άτομα από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους. Η προστασία από την εισαγωγή είναι επίσης συνεπής σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης κατά το τέταρτο κύμα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα και ότι ο κίνδυνος νοσηλείας μεταξύ των ενηλίκων που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 ήταν 29% χαμηλότερος από ό,τι κατά το πρώτο κύμα στη χώρα στις αρχές του περασμένου έτους.