Νέα εμβόλια κατά του Covid-19 χωρίς βελόνες, που μπορούν να προσφέρουν «ευρεία προστασία» έναντι των παραλλαγών του κορονοϊού, αναμένεται να δοκιμαστούν.

Αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το εμβόλιο θα περνάει στο δέρμα μέσω πίεσης του αέρα και όχι με βελόνα. Ο Saul Faust, επικεφαλής ερευνητής και διευθυντής του NIHR Southampton Clinical Research Facility, δήλωσε: «Αυτό δεν είναι απλώς ακόμα ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, καθώς έχει στο στόχαστρό του και παραλλαγές Covid-19. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει ευρεία προστασία σε όλο τον κόσμο».

Η τεχνολογία DIOSvax που χρησιμοποιείται για το νέο εμβόλιο μπορεί να προβλέψει πώς θα μπορούσε να μεταλλαχθεί ο ιός, έχοντας τη δυνατότητα να στοχεύει αναδυόμενες παραλλαγές.

Ο καθηγητής Jonathan Heeney, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος ανέπτυξε το εμβόλιο με την ερευνητική εταιρεία DIOSynVax, δήλωσε: «Καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές και η ανοσία αρχίζει να εξασθενεί, χρειαζόμαστε νεότερες τεχνολογίες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε υποψήφια εμβόλια νέας γενιάς έτοιμα να μας βοηθήσουν. Το εμβόλιο μας είναι καινοτόμο, τόσο ως προς τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί με μια ευρύτερη προστατευτική απόκριση, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο χορηγείται.

Είναι το πρώτο βήμα προς ένα παγκόσμιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσουμε, προστατεύοντάς μας όχι μόνο από παραλλαγές Covid-19 αλλά από μελλοντικούς κορονοϊούς».

Εθελοντές από την περιοχή του Σαουθάμπτον που είχαν κάνει δύο δόσεις υπάρχοντος εμβολίου αλλά όχι αναμνηστικό αναζητούνται για τη δοκιμή για την οποία θα πληρωθούν 785 δολάρια. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών, θα λάβουν μέρος στο NIHR Southampton Clinical Research Facility.