Οι νεκροί στις ΗΠΑ από κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 800.000, ασύλληπτο νούμερο αν σκεφτεί κανείς πως οι 200.000 χάθηκαν ενώ υπήρχαν τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, στις ΗΠΑ, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια και τις αρχές να φοβούνται νέα έξαρση εξαιτίας του εξαιρετικά μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Όπως γράφει η Guardian, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά περίπου το 15% των 5,3 εκατομμυρίων θανάτων από τον κορωνοϊό, από τότε που ξεκίνησε η επιδημία στην Κίνα πριν από δύο χρόνια.

Για την ώρα, περίπου 200 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ή λίγο περισσότερο από το 60% του πληθυσμού. Ένα μικρό νούμερο λένε οι επιστήμονες, ώστε να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός.

«Οι άνθρωποι που πεθαίνουν τώρα μπορούν να το προλάβουν»

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν πεθαίνουν τώρα από θανάτους που μπορούν να προληφθούν», δήλωσε ο Δρ Chris Beyrer, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg. «Αλλά οι θάνατοι συμβαίνουν επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ συγκριθούν με μεγαλύτερο δείγμα πλουσίων εθνών με πρόσβαση σε εμβόλια, κατατάσσονται κοντά στον πάτο. Μεταξύ των 38 κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), βρίσκονται στην 30ή θέση. Μόνο η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Κολομβία, η Πολωνία και η Σλοβενία έχουν περισσότερους θανάτους κατά κεφαλήν. Η Νέα Ζηλανδία είναι η χώρα που έχει θρηνήσει τους λιγότερους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον με πρωτοφανή ρυθμό. Σύμφωνα με τη δήλωση του επικεφαλής Adhanom Ghebreyesus, το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 77 χώρες.