Η υπηρεσία των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ δημοσίευσε σχεδόν 1.500 απόρρητα έγγραφα, που σχετίζονται με την έρευνα της τότε κυβέρνησης για τη δολοφονία του John Kennedy στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Μεταξύ αυτών, υπάρχουν πληροφορίες για την επαφή του Lee Harvey Oswald με έναν πράκτορα της KGB στο Μεξικό, δύο μήνες πριν από την ημέρα της δολοφονίας. Οι φάκελοι αυτοί ανήκουν στην ευρύτερη έρευνα της επιτροπής αναθεώρησης που ιδρύθηκε από το Κογκρέσο το 1992 και συνέλεξε στοιχεία μέχρι και το 1997, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα ρίξει φως στην υπόθεση.

Τότε ήταν που παρέδωσε όλα τα στοιχεία στην κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να μην το δημοσιοποιήσει. Λίγο-πολύ πάντως η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο JFK είχε «πιθανόν δολοφονηθεί ως συνέπεια μιας συνωμοσίας».

Η αποκάλυψη μυστικών τηλεγραφημάτων, εσωτερικών υπομνημάτων και άλλων εγγράφων έγινε εντός σχετικής προθεσμίας, που έθεσε ο Joe Biden τον Οκτώβριο. Του χρόνου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν επιπλέον έγγραφα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη ότι τα αρχεία περιείχαν αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ριζικά τα όσα λέγονται γύρω από τη δολοφονία του Kennedy στο Ντάλας από τον Oswald.

Η τελευταία δόση των εγγράφων θεωρείται ύψιστης σημασίας και αναμένεται από ιστορικούς και από απλούς πολίτες, που δεκαετίες μετά τη δολοφονία του JFK, παραμένουν δύσπιστοι, για το γεγονός ότι υπεύθυνος για μία δολοφονία που άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας ήταν ένας διαταραγμένος νεαρός άνδρας.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν τηλεγραφήματα και υπομνήματα της CIA που αναφέρονται σε επισκέψεις του Oswald -που ποτέ δεν εξηγήθηκαν πλήρως – στις πρεσβείες της Σοβιετικής Ένωσης και της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού, καθώς και συζήτηση, τις ημέρες μετά τη δολοφονία, για την πιθανότητα εμπλοκής της Κούβας στη δολοφονία του Kennedy.

Ένα τηλεγράφημα της CIA περιγράφει πώς ο Oswald τηλεφώνησε στη Σοβιετική πρεσβεία ενώ βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού για να ζητήσει βίζα προκειμένου να επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση.

Επισκέφτηκε επίσης την κουβανική πρεσβεία, προφανώς ενδιαφέρθηκε για μια ταξιδιωτική βίζα που θα του επέτρεπε να επισκεφθεί την Κούβα και να περιμένει εκεί για να λάβει σοβιετική βίζα. Στις 3 Οκτωβρίου, περισσότερο από ένα μήνα πριν από τη δολοφονία, επέστρεψε με το αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.

Ένα άλλο σημείωμα, που χρονολογείται την επομένη της δολοφονίας του Kennedy, λέει ότι σύμφωνα με ένα τηλεφώνημα που είχε υποκλαπεί στην Πόλη του Μεξικού, ο Oswald επικοινώνησε με έναν αξιωματικό της KGB ενώ βρισκόταν στη σοβιετική πρεσβεία τον Σεπτέμβριο.

Τι άλλο αναγράφεται στα έγγραφα για τη δολοφονία του Kennedy

Μετά τη δολοφονία του Kennedy, οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν έναν Μεξικανό υπάλληλο της κουβανικής πρεσβείας, με τον οποίο είχε επικοινωνήσει ο Oswald. Αυτός υποστήριξε ότι ο Oswald είχε «δηλώσει ότι ήταν κομμουνιστής και θαυμαστής του Κάστρο», σύμφωνα με το έγγραφο.

Επιπλέον, έγγραφο της CIA με την ένδειξη «Secret Eyes Only» εντοπίζει σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δολοφονία του κουβανού ηγέτη εκείνη την εποχή, Φιντέλ Κάστρο, συμπεριλαμβανομένης μιας συνωμοσίας του 1960 «που περιλάμβανε τη χρήση του εγκληματικού υπόκοσμου με επαφές μέσα στην Κούβα».

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν αρκετές αναφορές του FBI σχετικά με τις προσπάθειες του να ερευνήσει και να παρακολουθήσει ανώτατα πρόσωπα στον κόσμο της μαφίας όπως ο Santo Trafficante Jr και ο Sam Giancana, οι οποίοι αναφέρονται συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του.

Εκτός από την έρευνα για τον Kennedy, μέρος του υλικού αφορά σε υποθέσεις αντικατασκοπείας της δεκαετίας του 1960, με σελίδες με απόκρυφες λεπτομέρειες σχετικά με μεθόδους, εξοπλισμό και προσωπικό, που χρησιμοποιούσαν οι μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες για την επιτήρηση της Κουβανικής και Σοβιετικής πρεσβείες στην Πόλη του Μεξικού.

Μπλοκάροντας την κυκλοφορία εκατοντάδων εγγράφων το 2017 λόγω ανησυχιών του FBI και της CIA, ο Donald Trump έκανε λόγο για «δυνητικά μη αναστρέψιμη βλάβη».Παρόλα αυτά περίπου 2.800 άλλα έγγραφα κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή.

Η επιτροπή Warren το 1964 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μόνος ένοπλος ενώ μία ακόμα έρευνα του Κογκρέσου το 1979 δεν κατάφερε να βρει στοιχεία, που να υποστηρίζουν τη θεωρία εμπλοκής της CIΑ. Ωστόσο, ακόμα αιωρούνται διάφορες θεωρίες.