Η νεαρή γυναίκα θαυμάζει τη θέα από τη γέφυρα ή ετοιμάζεται να πηδήξει; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί συνεχώς τους Νοτιοκορεάτες ερευνητές και υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Πόσω μάλλον όταν έχουν καταγραφεί 500 απόπειρες ετησίως, σε 27 γέφυρες, στον περίπου 500 χλμ ποταμό Han.

Η Νότια Κορέα, με πληθυσμό 52 εκατομμυρίων ανθρώπων, το 2019 είχε τον υψηλότερο βαθμό αυτοκτονιών. Πάνω από 13.700 άνθρωποι αυτοκτόνησαν το ίδιο έτος, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα.

https://www.intronews.gr/8262-2-seoul-poli-10-lepton-choris-aftokinita

Τεχνολογία βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη

Προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στις αυτοκτονίες, δημιούργησαν μια τεχνολογία βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την οποία θα εντοπίζουν με κάμερες τους πολίτες που έχουν σκοπό να προχωρήσουν στο απονεονημένο διάβημα.

Οι εν λόγω κάμερες εντοπίζουν τους ανθρώπους που μένουν για πάρα πολύ ώρα στη γέφυρα, πιθανώς επειδή σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, και στη συνέχεια, το σύστημα στέλνει σήματα σε ομάδες διάσωσης για να σπεύσουν στο σημείο από κοντινή απόσταση. Στόχος είναι είτε να αποτρέψουν το άτομο να πέσει, αλλά ακόμα και αν δεν προλάβουν, τουλάχιστον να το εντοπίσουν εγκαίρως στο νερό και να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Διασώθηκε το 96% από τους 500 που σκόπευαν να αυτοκτονήσουν

Ακριβώς επειδή είναι δύσκολο οι άνθρωποι να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια τέτοια πράξη – με αποτέλεσμα η δράση να γίνεται πολύ αργά σε ορισμένες περιπτώσεις- το τρέχον σύστημα επέτρεψε στη Σεούλ να διασώσει το 96% των σχεδόν 500 ανθρώπων που σκόπευαν να αυτοκτονήσουν από τις γέφυρες κάθε χρόνο, αλλά άφησε το υπόλοιπο 4 τοις εκατό των περιπτώσεων ως απρόβλεπτες.

Ωστόσο, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν μαθαίνει μοτίβα συμπεριφοράς αναλύοντας δεδομένα από κάμερες, αισθητήρες και τα αρχεία των υπηρεσιών διάσωσης από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σεούλ.

«Πιστεύουμε ότι το νέο CCTV θα επιτρέψει στα πληρώματά μας να εντοπίσουν τις περιπτώσεις λίγο πιο γρήγορα και θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε μια κλήση πιο γρήγορα» δήλωσε ο Kim Hyeong-gil στο Reuters, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Yeouido Water Rescue Brigade, καθώς παρακολουθούσε πραγματικά – πλάνα από γέφυρες στον ποταμό Han της Σεούλ.

https://www.intronews.gr/10200-2-voreia-korea-polites-gelasoun-i-na-pioun

Αν και το πρόγραμμα βρίσκεται υπό δοκιμή, η πόλη στοχεύει να το χρησιμοποιήσει πλήρως στο τέλος του έτους. Με τη σημαντική μείωση των ψευδών συναγερμών, το σύστημα θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές. Ο αριθμός των αποστολών διάσωσης αυξήθηκε περίπου 30% το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και πολλές από τις προσπάθειες έγιναν από άτομα στα 20 και 30 τους, καθώς η πανδημία έφερε μεγαλύτερη οικονομική δυσκολία και αύξησε τη μάχη για θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι από τις 28 γέφυρες που βρίσκονται στον ποταμό Han, οι περισσότερες έχουν επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτοκτονιών. Αυτά περιλαμβάνουν έναν αισθητήρα πίεσης που ανιχνεύει ένα άτομο που πιάνει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα πιο δυνατά από το συνηθισμένο και άλλους αισθητήρες που ειδοποιούν τους διασώστες για ανθρώπους που έπεσαν.

Επιπλέον, ένας φράκτης ασφαλείας με προστατευτικά κιγκλιδώματα έχει εγκατασταθεί στη γέφυρα Mapo για να κάνει πιο δύσκολη την πτώση.