Η Εισαγγελία εντάσσει τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, στην έρευνα που διενεργείται ήδη για τις ΜΕΘ.
Η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα για τα δεδομένα του φόρτου νοσηλείας και τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό εντάσσεται στην έρευνα που διενεργεί ήδη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η μελέτη των δύο επιστημόνων θα ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζεται εδώ και καιρό στην Εισαγγελία η οποία θέτει υπό διερεύνηση κάθε αναφορά που δημοσιοποιείται και συνδέεται με την υγεία και προστασία των πολιτών.
Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των δύο καθηγητών θα τεθούν υπόψη του εισαγγελικού λειτουργού που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για ζητήματα που αφορούν συνθήκες νοσηλείας και διαθεσιμότητας των ΜΕΘ σε ασθενείς με Covid 19.
Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Με βάση τους Τσιόδρα- Λύτρα, μελετήθηκαν τα στοιχεία από τη νοσηλεία 6.282 ατόμων που διασωληνώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 6 Μαϊου 2021, δηλαδή κατά την περίοδο των δύο ισχυρών κυμάτων στην Ελλάδα. Το πρώτο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δεύτερο συνδέθηκε με την Βρετανική Μετάλλαξη Β.1.1.7 και επηρέασε την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα.
Από τις 6282 περιπτώσεις που διασωληνώθηκαν οι 3988 πέθαναν (63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ (5971/6282. Από αυτούς που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ ήτοι 311, οι 275 (88,4%) κατέληξαν σε σύγκριση με 3713 (62,2%) που κατέληξαν εντός ΜΕΘ.
Από την μελέτη διαπιστώνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών και ειδικότερα η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η ηλικία, ιδιαίτερα μετά τα 60. Η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας της Αττικής συνδέθηκε και με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, στην Θεσσαλονίκη και και την υπόλοιπη χώρα.
Δεδομένων των παραπάνω συσχετίσεων, από τους 3988 θανάτους που αναφέρθηκαν, 947 αποδίδονταν στο υψηλό φορτίο των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, 133 στο να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, και 656 να νοσηλεύονται εκτός Αττικής. Συνολικά 1535 θάνατοι αποδόθηκαν σε αυτούς τους τρεις παράγοντες συνολικά.