Η κακοκαιρία «Κάρμελ» πλήττει τη χώρα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, με τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε Εύβοια, Λάρισα και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας που θα φέρει η εισβολή πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια, θα συνοδευτεί από κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό παγετό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια το Σάββατο θα είναι κατά βάση ασθενείς, αν και θα σημειώνονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές, αλλά στην Στερεά Ελλάδα και στα ορεινά της Πελοποννήσου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Μεγάλα ύψη υετού (βροχής και χιονιού) αναμένονται στην Εύβοια, στην Αν. Βοιωτία, στα βόρεια τμήματα της Αττικής και στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν στις παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και τοπικά θα παράγουν ψιλό χαλάζι.

Ειδικότερα για την Αττική, οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται πάνω από τα 300 μέτρα υψόμετρο περίπου στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθεί βροχόπτωση. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως περιμετρικά των ορεινών όγκων και στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα Βόρεια Προάστια θα σημειώνεται χιονόπτωση ή χιονόνερο έως τα 300 μέτρα υψόμετρο, με χιονόστρωση πάνω από τα 400-500 μέτρα υψόμετρο.

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Στα λευκά η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Από αργά χθες το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, με αποτέλεσμα το πρώτο φως της ημέρας να τα δείχνει όλα λευκά.

Στα λευκά και η Κεντρική και η Βόρεια Εύβοια

Η Εύβοια είναι εκείνη που βιώνει περισσότερο την κακοκαιρία «Κάρμελ», με το χιόνι να πέφτει τόσο στην κεντρική όσο και στη βόρεια Εύβοια. Η Στενή Ευβοίας έχει ήδη ντυθεί στα λευκά, ενώ το κρύο είναι τσουχτερό. Στη Ράχη, το χιόνι πέφτει πυκνό και οι αλυσίδες είναι αναγκαίες.

Σημειώνεται πως σύμφνα με το evianews.com, έγινε και επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμου, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Στενή Ευβοίας. Ο άντρας βρέθηκε στο βουνό, όταν περπατούσε στο χιόνι και ξαφνικά εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στην περιοχή, κατά το ρεπορτάζ, εθελοντές από τα Ψαχνά Ευβοίας που κατάφεραν αισίως να τον απεγκλωβίσουν, ενώ η υγεία του είναι καλή.

Χιόνια και στη Λάρισα

Όπως γράφει η onlarissa, χιονόπτωση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά του νομού, με τη θερμοκρασία στο χωριό Λιβάδι να φτάνει τους -4 βαθμούς Κελσίου. Χιόνι έπεσε και στα ορεινά του Κισσάβου τόσο στο χωριό Σπηλιά όσο και στη Μελιβοία του δήμου Αγιάς.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Λόγω τη χιονόπτωσης υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο τέρμα της οδού Φυλής στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου καθώ και στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Σύμφωνα με την Τροχαία λόγω χιονόπτωσης-παγετού η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

α) Ε.Ο Αράχωβας-Επταλόφου απο 1 Χ.Θ έως 16 Χ.Θ και από τη διασταύρωση Σκαμνού 14 Χ.Θ έως το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
β) στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Στενής-Στροπονών Ευβοίας
γ) Ε.Ο. Καρπενησίου-Φούρνας-Καρδίτσας από 12 Χ.Θ θέση Βράχος έως θέση Ζαχαράκι
δ) Ε.Ο. Καρπενησίου-Κρικέλλου-Δομνίστας από 12 Χ.Θ έως 25 Χ.Θ
ε) Ε.Ο. Καρπενησίου-Προυσσού-Αγρινίου από 35 Χ.Θ έως 45 Χ.Θ